· 

Zelf je huis inrichten? 5 ideeën voor je interieur

Zelf je huis inrichten? 5 ideeën voor je interieur

Het is zo ver je hebt de sleutel van je nieuwe huis gekregen, het is tijd om je interieur in te richten. Omdat er vaak veel op je af komt staan in dit artikel meerdere ideeën om de indeling van je woning aantrekkelijk te maken. Tips over de woon inrichting en ideeën over wat je zoal kunt aanschaffen om je woonstijl aantrekkelijk te maken. Wil je zelfstandig je ruimtes inrichten en niet samenwerken met een interieurstylist, dan zijn dit goede woontips om zelfstandig aan de slag te gaan.

Zelf je huis inrichten? 5 ideeën voor je interieur

De indeling van je woning zelf bepalen

Nu mijn oudste dochter zelfstandig gaat wonen, zie ik hoeveel dingen er op je afkomen, als je de indeling van je huis zelf wilt bepalen. Je hebt niet allen woondecoratie, meubels en accessoires voor de keuken nodig, de muren en de vloer naar je eigen smaak inrichten is ook een uitdaging. Daarom staan in dit woonblog de belangrijkste punten op een rij. Handige tips zodat je wooninrichting dadelijk makkelijk zelf kunt indelen.

Ga op zoek naar je woonstijl

Daar sta je dan in je "kale huis "het lijkt op niets naar hoe het eruit moet komen te zien. Je hebt ideeën over de kleuren, maar wat is nu precies je woonstijl? Dat kan soms best moeilijk zijn.  Heb je een favoriete je interieurstijl, dan is er namelijk meteen veel duidelijk, wil je stoer wonen, dan weet je dat donkere tinten goed bij de wooninrichting zullen staan, maar houd je van een opgeruimd interieur, dan past een Scandinavische stijl beter bij jou.

 

Je kunt de VT Wonen test doen, naar aanleiding van foto's, kun je aangeven wat je persoonlijke voorkeur en smaak is. Wil je geen advies dan kun je ook een kijkje nemen op Pinterest en zo je eigen stijl ontwikkelen.

Bepaal waar wat komt te staan

Heb je een idee hoe de lichtval aanwezig is in huis dan kun je het gewenste vertrek gaan indelen. Je hebt vast al gekeken naar meubels. Je kunt een kijkje nemen bij de kringloopwinkel of voor inspiratie naar een meubelboulevard gaan. Wel is het van belang of de meubelstukken de juiste afmeting hebben voor bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Een groot bed heeft een toffe luxe uitstraling, maar als je maar een beperkte ruimte hebt in je slaapkamerinterieur, dan kun je misschien het beste gaan voor een kleiner exemplaar. Ditzelfde geldt voor de grootte van de bank en/of eettafel. Tegenwoordig zijn er handige apps waarmee je je interieur kunt ontwerpen, zodat je een idee krijgt wat wel en niet mogelijk is in je huis.

Je favoriete kleurencombinaties

In je nieuwe huis wil je de sfeer creëren die bij jouw persoonlijkheid past. Ben je dol op kleuren of een bloemetjesbehang, kijk dan of er een plekje is in de ruimte waar je de gewenste kleurencombinaties kunt toevoegen. Zijn drukke prints niet jouw ding en behoud je het liever tot een rustig kleurenpalet? Ga dan voor je favoriete kleur en kies uit het kleurenpalet nog een lichte en donkere tinten, zo creëer je een gezellig en geen saaie woonkamer. Ga je voor effen kleur op de muur, dan is het leuk om de wand speels te maken, door middel van een betonlook of grafische prints. Op de wijze is de wooninrichting niet eenzijdig en krijgt je vertrek een warme uitstraling.

Een verlichtingsplan voor meer sfeer in huis

Het is verstandig om te kijken hoeveel daglicht er aanwezig is in je interieur. Is de woning gelegen op het noorden en is er een beperkte hoeveelheid licht aanwezig, of heb je de hele dag zon in huis? Maak een verlichtingsplan naar aanleiding van deze gegevens. In de ene kamer zult je meer verlichting nodig hebben dan in de andere ruimte. Daarbij zijn er meerder soorten sfeerverlichting, van hanglampen, staande verlichting, tot decoratieve lampen voor bijvoorbeeld op een dressoir. Bedenk of je per kamer een stijl lampen wilt hebben of dat helemaal niets uitmaakt. Zo kun je dadelijk gericht je verlichting bij elkaar uitzoeken.

Creëer opbergruimte

Een heerlijk zittende hoekbank is fijn in de woonkamer, maar vergeet niet om ook te zorgen voor genoeg opbergruimte. Je hebt dadelijk zo veel spullen, welke je niet dagelijks gebruikt, maar wel een plekje nodig hebben. Misschien kun je al je servies prima plaatsen in de keuken, maar kun je de schalen voor toastjes en andere lekkernijen nergens kwijt. Ditzelfde geldt voor fotoalbums, je administratie en woondecoratie voor bijvoorbeeld Pasen of Kerst. Met een beetje geluk heb je een zolder of kelder, maar deze zijn niet bij elke woongelegenheid aanwezig.

Maak je vertrek persoonlijk

Maak je vertrek persoonlijk door decoratie toe te voegen, dit kunnen vakantiekiekjes zijn, foto's van dierbare herinnering of souvenirs van een leuke reis.  Tegenwoordig kun je met weinig budget je huis inrichten. Wil je geen fotowand, dan kun je natuurlijk ook een kunstwerk voor aan de muur zelf maken. Zo maak je een eigen sfeer in huis die bij jouw persoonlijke stijl past.

Woondecoratie maken je interieurstijl compleet

Als laatste tip wil ik je meegeven om woondecoratie toe te voegen die past bij je woonstijl, ga je voor hotel chique, kijk dan of je leuke zwart of gouden woondecoraties kunt vinden, welke goed passen bij je stijl. Er is zo veel decoratie, van vazen, kamerplantenpotten, rieten manden tot edelstenen in huis. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ben je een verzamelaar dan kun je het beste de decoratie in een vitrinekast plaatsen, heb je een enkel item dan kun je deze makkelijk op je salon- of eettafel neerzetten. Je kunt je ook een beetje groen toevoegen aan je interieur. Ga voor een grote kamerplant of luchtzuiverend plant en maak je interieur compleet en gezellig.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Eat Live Travel (vrijdag, 26 april 2024 15:55)

  Wat een fijne tips. Ik heb ook vooral heel erg goed gekeken naar de ruimte die ik heb en hoe ik die zo efficient mogelijk kan indelen.

 • #2

  sandra (zaterdag, 27 april 2024 09:33)

  Wat fijne tips! Ik vind het ook heel interessant om pas te veranderen als je een tijdje in de woning verbleven hebt. Zo woon ik nu ongeveer drie jaar in mijn appartement en ga het nu stelselmatig aanpakken met het inzicht van wat ik er nu van vind en wat ik graag anders zou zien

 • #3

  Corrina (maandag, 29 april 2024 20:06)

  Leuke tips
  We hebben 2 jaar terug onze chalet helemaal zelf ingericht zo leuk om te doen

 • #4

  Tessa (woensdag, 01 mei 2024 16:52)

  Wat een fijne tips. Ik heb 10 jaar geleden erg veel plezier beleeft aan het inrhcten van mijn huis