· 

5 tips voor meer daglicht in huis en minder donkere ruimtes

5 tips voor meer daglicht in huis en minder donkere ruimtes

Veel daglicht in huis geven je woning zo veel meerwaarde. Je interieur ziet er niet alleen fleuriger uit, je ervaart ook minder donkere ruimtes. Je kunt zelf het een en ander doen om meer licht in de woonkamer of een ander vertrek, te creëren. Zo kun je genieten van het buitenleven en tijdens de wintermaanden er nog knus en gezellig bijzitten. Er zijn immers geen ruimtes meer in huis, waar geen natuurlijk daglicht aanwezig is. In dit artikel vind je tips en ideeën om je inrichting lichter te maken.

ideeën meer daglicht in interieur - schuifpui

Waarom is licht in je interieur zo belangrijk?

Niet voor niets denken architecten bewust na over hoe ze het huis het beste kunnen ontwerpen, de natuurlijk lichtinval is namelijk erg belangrijk. Heb je veel daglicht in je interieur, dan zorgt dat automatisch voor een fijne sfeer in de woonkamer. Licht zorgt ervoor dat de ruimte fijn aanvoelt en dat de woning aantrekkelijk is om in te wonen.

De grote hoeveelheid licht zorgt er ook voor dat je je gezonder gaat voelen. Je voelt je niet alleen fysiek beter, maar zeker ook mentaal. De lichtstralen zorgen voor meer vitamine D en je stemming zal positief veranderen, als je een natuurlijke lichtval in huis kunt creëren. Denk bijvoorbeeld aan een donker regenachtige dag, op zo'n moment voel je je veel neerslachtiger, dan op een heerlijke lente dag, waarbij veel zon en licht aanwezig is.

Ideeën om een lichte woning te creëren

Je bent eruit, meer natuurlijk licht in huis is een grote wens. Je kunt natuurlijk een spiegel plaatsen in je woning, daarmee reflecteer je de lichtval, waardoor je een zonnige vibe krijgt huis. Maar er zijn meer mogelijkheden om een donkere ruimte te voorzien van meer natuurlijk licht. Misschien zijn een van deze opties een goede keuze voor jouw thuissituatie.

Heb je genoeg ruimte, ga dan voor een patio

Je kunt nog zo groot wonen, dat betekent niet altijd dat je automatisch ook meer lichtval hebt in huis. Boerderijen zijn vaak ingedeeld in meerdere kamertjes, waardoor een woning hokkerig oogt en er minder natuurlijk licht valt in huis. Heb je genoeg ruimte, maar te weinig natuurlijk licht, dan is het een idee om een patio te creëren.

 

Een patio is niets anders dan een binnentuin. Het tuintje grenst aan een van de muren van je huis, waardoor je vanuit je vertrek makkelijk naar buiten kunt kijken. De gecreëerde ruimte buiten kun je voorzien van een overdekt dak, maar je kunt de binnenplaats ook openhouden. Je hebt dus de keuze om er een kamer bij te maken met veel licht inval, waardoor je in de ruimtes ernaast ook meer licht zullen hebben. Je kunt in de overkapte binnenplaats grote kamerplanten plaatsen en er een leuke zithoek van maken. Het is ook een optie om er een openluchtpatio van te maken, zo wordt de ingerichte ruimte eigenlijk een soort van binnentuin. Je kunt de binnenplaats maken in het midden van je huis, waardoor je in alle kanten van je huis meer licht zal ontvangen.

Plaats moderne deuren of schuifpui

Moderne deuren of een schuifpui kunnen ook zorgen voor meer daglicht. De grote hoeveelheid daglicht zorgt niet alleen voor meer licht, maar ook meer gezelligheid. Vaak kunnen de deur en/of raamkozijnen makkelijk worden toegepast. Misschien zit je er een beetje tegenop te kijken, maar zodra de glazenwand is geplaatst, zie je het grote verschil en wil je niet meer terug.

tips meer daglicht in huis

Maak je woonkamer ruimer met een lichtstraat

Heb je een donker gedeelte in je interieur, dan is een lichtstraat een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld een keukenblok hebben tussen de woonkamer en de eettafel, dan zal je in je keukeninterieur weinig licht ervaren. De donkere plek is geen fijne ruimte om te koken. Dan kan een grote partij daglicht van toegevoegde waarde zijn. Door meer natuurlijk licht te creëren, zie je niet alleen meer in de ruimte, de plaats ziet er ook ruimer uit. Dit probleem geldt niet alleen voor een donkere plek in huis, maar bijvoorbeeld ook voor een slaapkamer onder een schuin dak. 

Luchtige materialen en stoffen

Voor de inrichting van je interieur is het belangrijk om rekening te houden met de juiste materialen en stoffen. Je kunt beter luchtig materialen gebruiken, zoals een linnen gordijnen of bank, in plaats van zware stoffen, denk hierbij aan leer of overgordijnen. Ditzelfde geldt voor de kleurencombinaties. Om een rustig effect te creëren in je interieurstijl, kun je werken met contrastkleuren. Maar bedenk je wel, hoe donkerder kleur, hoe kleiner de ruimte eruit zal zien. Daarom zijn natuurlijke kleuren en materialen zeer geschikt voor een iets wat donkere ruimte. Je kunt gaan voor de tinten grijs, groen, rood- en bruintinten en stoffen zoals hout, riet of katoen.

Prop niet te veel meubels en woondecoratie in je huis

De laatste tip die ik je wil geven, is om je woonkamer of een andere ruimte in je woning, niet vol te stouwen met woonmeubels en decoratie. Door veel spullen in een donkere ruimte bij elkaar te zetten, oogt je woonstijl al snel als erg "vol". Dit is niet erg als er genoeg daglicht en ruimte in de woonkamer aanwezig is, maar als dit niet het geval is, dan kun je beter minimalistisch wonen.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Irene (dinsdag, 30 april 2024 13:59)

  Goede tips! Zelf probeer ik mijn woning licht, maar wel warm te houden. Met een gele muur heb ik altijd het gevoel dat de zon schijnt in mijn huis ;)

 • #2

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 01 mei 2024 08:28)

  Mijn huis is denk ik alles behalve een licht huis. Maar wij vinden dat prettig ons huis is al best donker omdat er weinig licht inval is. Iedereen zei tegen ons ik zou geen zwarte vloer doen. Dat hebben wij dus wel gedaan en nu vind iedereen het prachtig. Ons huis staat ook best vol maar dat vind ik heerlijk knus. Maar goed ik ben altijd een beetje tegendraads denk ik haha. Als de meeste mensen bijv lyrisch zijn over een boek of film vind ik hem vaak verschrikkelijk.

  Maar wil je wel een licht huis dan zijn dit zeker hele goede tips

 • #3

  Claire (woensdag, 01 mei 2024 13:30)

  Licht is absoluut het allerbelangrijkste in je woning. Daarom ben ik ook zo dol op grote ramen en koepels.

 • #4

  Jouvence (woensdag, 01 mei 2024 17:41)

  Wij hebben veel witte muren in huis, grote ramen met veel lichtinval in de woonkamer en dat minimalistische interieur/decoratie gaat hier niet op :D

 • #5

  Sandra (woensdag, 01 mei 2024 17:56)

  Ook ik vind licht in huis enorm belangrijk. Ik ga mijn terrasoverkapping ook laten veranderen om meer licht binnen te krijgen

 • #6

  Tessa (donderdag, 02 mei 2024 19:42)

  Mijn huis is erg licht van zich zelf omdat ik in de meeste ruimtes 2 grote ramen heb