· 

Minimalistisch wonen? 5 stappen om mee te beginnen

Minimalistisch wonen? 5 stappen om mee te beginnen

Wil je minimalistisch wonen, je ontdoen van spullen in de woonkamer waar je eigenlijk toch niets aan hebt? Als je wil starten met een minimalistisch interieur, dan doe je dat vaak omdat je rust en ruimte in huis wilt hebben of omdat je woning te vol staat en ontspullen geen kwaad kan. 

In dit artikel staan handige tips om je woonstijl zo in te richten dat er weer balans ontstaat in woondecoratie en functionele woonmeubels.

Minimalistisch wonen? 5 stappen om mee te beginnen

Alle kenmerken van een minimalistisch interieur

Als je een minimalistisch interieur wilt creëren, dan is het fijn als je een beetje houvast hebt. Kenmerken welke van pas komen als je je woonkamer in deze stijl wilt inrichten. Om te zorgen voor een geheel is het fijn om te weten welke kleuren je kunt gebruiken en welke meubels het beste bij deze woonstijl passen. Je kunt natuurlijk enthousiast gaan shoppen in trendy woonwinkels, maar het is verstandig om voordat je je ruimte gaat indelen een plan te maken over hoe je je huis wilt inrichten. Zo weet je precies welke woonmeubels je wel en niet kunt gebruiken. Ga daarbij wel uit van je eigen intuïtie, je onderbuikgevoel geeft meestal haarscherp aan wat je wel maar ook niet geschikt vindt voor je interieur.

Tip 1: Weinig rommel in huis

Wil je een minimalistisch interieur, zorg er dan voor dat er weinig rommel te zien is in huis. Met veel rotzooi in je interieurstijl creëer je een wanorde, een onrustige sfeer wat geen fijn gevoel geeft. Je huis voelt niet als thuis, maar meer als een opslagruimte van honderd-en-een dingetjes, denk hierbij aan kranten, folders, stapels van ingekomen post maar ook schoenen welke bij de bank of salontafel staan. Wil je genieten van je woonkamer, dan is het tijd om te zorgen voor, opruim mogelijkheden met of zonder woonmeubels. 

 

Misschien kun je in de woonkamer een aparte ruimte creëren door middel van kunststof deuren, zodat je toch een overzichtelijke werkplek kunt maken, waar je wel al je administratie mag laten liggen. Ook kun je meer opbergruimte scheppen door een wandkast tegen de muur te plaatsen. Dit kan een wandkast met gesloten of open deurtjes zijn. Zo ontstaan er plekjes waar je leuke woondecoratie of persoonlijke spulletjes kunt plaatsen.

Tip 2: Ontspullen en je interieur voorzien van functionele meubels

Je kunt natuurlijk je woning volstoppen met leuke decoratieve woondecoratie of meubelstukken, maar de vraag is heb je de meubels allemaal nodig? Staan de fauteuils er voor de gezelligheid of zit je er regelmatig een boekje in te lezen? In een minimalistisch interieur staan vooral functionele woonmeubels. Meubelstukken welke je dagelijks gebruikt en ook zorgen voor een oplossing. Zo is een eetstoel noodzakelijk voor de eettafel en een bankstel om ontspannen te kunnen zitten. Bekijk je woonstijl eens van een afstand en kijk welke meubels praktische zijn en welke eigenlijk geen toegevoegde waarde hebben.

 

Op deze wijze kun je op een simpele wijze ontspullen van materiaal waar je eigenlijk toch niets aan hebt. We noemen dit proces ook wel consuminderen, je bewust worden van wat je wel maar ook niet nodig hebt in je leven. Vaak zie je dat je met veel minder spullen, je interieur nog prima kunt inrichten.

Tip 3: Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

De volgende tip is, ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kunt beter een duurzaam meubelstuk kopen wat jarenlang meegaat, denk hierbij aan een houten tafel, dan te gaan voor goedkoper materiaal. Datzelfde geldt voor de vloer keuze. Er zijn zo veel verschillende vloeren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt daarom het beste gaan voor een visgraatvloer die op lange termijn er mooi uit blijft zien, in plaats van een goedkope vloer waar snel slijtageplekken op verschijnen.

Tip 4: lichte basic interieurstijl

Waar voorheen een stoer interieur erg in trek was, denk hierbij aan een industrieel interieur, is de interieurstijl nu verandert naar een lichte basic inrichting. In de woonkamer zie je vooral lichte tinten in plaats van donkere kleuren. De kleur zwart blijft wel favoriet, maar dan als accentkleur. Het kleurenpalet heeft een natuurlijke uitstraling, wat zorgt voor balans in huis. Daarbij wordt er ook veel gebruik gemaakt van de natuurlijke lichtval. Aan de muur hangen gordijnen waarbij er toch een beetje licht wordt doorgelaten, een voorbeeld zijn plisségordijnen, inbetween of rolgordijnen. Zodat je kunt buitenleven kunt betrekken bij het binnen leven.

Tip 5: Eenvoudige woonkamer

Als je een kijkje neemt in een minimalistisch interieur dan zie je een eenvoudige woonkamer. Een stijl waarbij alles beperkt aanwezig is, dit geldt voor de meubels, kamerplanten maar ook de woondecoratie. Voor sommige mensen kan de interieurstijl "kaal"of saai"ogen, voor de ander zorgt de kleine hoeveelheid spullen juist voor rust en weinig prikkels. Het belangrijkste is dat jij je er fijn bij voelt, laat je dus niet beïnvloeden door anderen maar ga voor een woonstijl welke goed bij jou past.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 12 maart 2024 10:37)

  Wat mij erg aanspreekt aan minimalistisch wonen is dat je dan minder hoeft op te ruimen en schoon te maken. Alleen dat al vind ik een hele goede reden om dit te doen.

 • #2

  Claire (woensdag, 13 maart 2024 21:00)

  Wij zijn iedere dag bezig met ontspullen. Een minimalistisch en gezellig huis lijkt mij zo fijn!

 • #3

  Eat Live Travel (woensdag, 13 maart 2024 21:12)

  Jaaaa, sinds ik in een mini mini huisje woon, leef ik ook het liefst minimalistisch en met zo min mogelijk spullen. Ben er nog niet heel goed in, want houd ook wel weer van een gezellige sfeer met accesoires. Fijne tips!

 • #4

  Sandra (donderdag, 14 maart 2024 19:21)

  Vooral die lichte neutrale kleuren vind ik erg mooi. Ik heb vorig jaar ook nieuwe raamdecoratie gekocht en het zijn off-white inbetweens geworden

 • #5

  Malou (donderdag, 14 maart 2024 21:13)

  Ik ben toevallig druk bezig met de eerste stap; van mijn rommel afkomen. Ik ben vandaag bezig geweest met de kasten op mijn slaapkamer, want daar lag echt veel te veel in!

 • #6

  Tessa (vrijdag, 15 maart 2024 19:28)

  Dit zijn echt super fijne en vooral praktische tips om te gaan beginnen met minimalistische wonen. Mijn interieur is alles behalve minimalistische