· 

Werkplek thuis overzichtelijk inrichten? 4 tips

Werkplek thuis overzichtelijk inrichten? 4 tips

Al een hele lange tijd werk ik thuis, het heeft voordelen; ik ben voor de kinderen thuis en ik kan alles plannen wanneer het mij uitkomt. Maar tevens heeft het thuiswerken ook nadelen, doordat ik in de woonkamer werk loopt ook iedereen door mijn werkruimte heen en maakt gebruik van mijn spullen. De niettang is zo'n voorwerp, vaak vind ik het gebruikte voorwerp overal en nergens terug. Als thuiswerker is dat niet ideaal werken, daarom geef ik je een paar tips over het inrichten van de werkplek. 

Overzichtelijke werkplek inrichten
Overzichtelijke werkplek inrichten

Hoe creëer je een ideale werkplek thuis?

Als je geen ruime of grote woonkamer hebt dan is een eigen werkplek creëren een uitdaging. Bij veel thuiswerkers lijkt de eettafel een geschikte plek. Maar tijdens het werken heb je meer nodig dan je laptop, elke persoon welke thuiswerkt heeft van alles en nog wat nodig, van ordners tot een agenda.

 

Als ik naar mezelf als blogger kijk maak ik buiten mijn computer gebruik van een notitieblok, telefoon, pen, ringmappen om de facturen in op te slaan en nog veel meer kantoorproducten. Je kan al je spullen op tafel leggen maar in de praktijk werkt dat toch niet handig, omdat de artikelen regelmatig worden verplaatst. Is het niet door jezelf, het is s'middags immers ook tijd om te lunchen dan is het wel door een van je familieleden. Kortom aan tafel werken is niet ideaal, hoe kan je dan het beste te werk gaan?

Tips om je thuiswerkplek overzichtelijk te maken

Om toch het overzicht te houden, geef ik je een paar tips mee, tips welke ik heb opgemerkt uit eigen ervaring. Zodat je rustig te werk kan gaan, zonder afgeleid te worden of je te ergeren aan kantoorspullen welke opeens niet meer aanwezig zijn.

Ideale werkplek thuis
Ideale werkplek thuis

Een vaste plek om te werken

Je werkt in de praktijk het beste op een vaste werkplek, dus niet op de bank of de eettafel. Creëer een vaste plek bijvoorbeeld op zolder of in een apart kamertje. Heb je geen apart plek om in te richten, misschien heb je dan de mogelijkheid om bureau in de woonkamer neer te zetten. Is een bureau geen optie dan is een opvouwbare tafel of plank aan de muur misschien een idee. 

Een vaste plek zorgt voor rust en concentratie, de plek hoeft nog geen eens zo groot te zijn, de mappen en andere kantoorartikelen kan je in een kast plaatsen. 

Opbergen op een vaste plaats

Wil je alles makkelijk terug kunnen vinden dan is het van belang om alles te ordenen. Ik heb in de woonkamer een kast gemaakt, waar al mijn spullen in zijn opgeborgen; van een printer, printpapier, agenda, tot pennen, markeerstiften en meer kantoorartikelen. Als is opgedeeld in bakjes of vakken zo kan ik blindelings alles pakken. En geen een familielid mag er gebruik van maken, mits ze het vragen.

Zorg voor goede verlichting

Nog een belangrijke tip is de verlichting. Vooral in de herfst- en winterperiode kan het erg donker zijn in huis. Kan je de werkplaats bij het raam neerzetten, dan heb je al een voordeel. Natuurlijk licht is de beste verlichting, maar zodra het donker is heb je in huis wel de juiste verlichting nodig. Wandlampen en, LED verlichting zijn ideaal, al hoewel een lamp boven de tafel ook geschikt kan zijn. 

Ordenen en plannen

Wil je alles op orde houden maak dan gebruik van een overzichtelijke agenda waar je werkafspraken in staan en eventueel ook familie afspraken. Om alles nog duidelijker te maken gebruik ik markeerstiften voor opdrachten welke zijn afgerond, en werk ik met ordners en tabbladen. Op deze wijze kan ik gericht alles terugvinden. 

Heeft een klant mijn opdracht nog niet betaald, dat is geen probleem want in no time heb ik de juiste factuur en gegevens van de opdrachtgever bij de hand. 

Dit alles zorgt voor weinig stress, als laatste kan je van de werkplek een sfeervolle thuiswerkplek maken; zodat je nog meer inspiratie kan opdoen.

Heb jij een werkplek in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Krystle (dinsdag, 15 november 2022 19:11)

  Nee, ik heb helaasde ruimte niet. Ik doe mijn werk aan de eettafel in de woonkamer en soms zit ik op de bank met mijn laptop.

 • #2

  Jouvence (dinsdag, 15 november 2022 20:54)

  Ik zit altijd met mijn laptop aan de eettafel & om eerlijk te zijn is het momenteel een chaos eromheen.

 • #3

  Nicole Orriëns (donderdag, 17 november 2022 15:18)

  Ja, mijn werkplek is een kamertje achter onze keuken. Het is klein, maar perfect.

 • #4

  Claire (donderdag, 17 november 2022 19:52)

  Ik vond het heerlijk toen ik een werkkamer had! Ik had het super knus ingericht met veel planten en opbergruimte. Maar helaas hebben we daar nu geen ruimte meer voor en werk ik aan de keukentafel. Stiekem ook heel knus.

 • #5

  Sanne (vrijdag, 18 november 2022 12:09)

  Oh deze tips zijn meer dan welkom. Binnenkort beginnen we mijn eigen werkplekje of blog plekje in te richten. Ik heb weinig plaatsen zit nu in de living, niet ideaal.

 • #6

  Natascha Stasse (maandag, 21 november 2022 10:09)

  Helaas heb ik de ruimte niet om een werk plek te creëren dus bij mij staat de computer op de eettafel

 • #7

  Eva (maandag, 21 november 2022 11:38)

  Goed om hier aandacht aan te besteden. Ik zit ook aan de eettafel met mijn laptop.
  Wel op een zadelkruk, zodat ik rechter zit en de hoogte kan instellen.

 • #8

  EvenDelen.be (maandag, 21 november 2022 13:13)

  Je hoort wel regelmatig dat thuiswerkers aan de eettafel werken, wat uiteraard niet ideaal is. Bij beschikken over een kamer met 1 vrij groot bureau waar we makkelijk en met voldoende ruimte met twee naast elkaar kunnen zitten en werken. Fijne tips allemaal!!

 • #9

  Tessa (maandag, 21 november 2022 19:03)

  Wat een handige tips. In mijn werk (verpleegkundige in de revalidatie) word thuis werken wat lastig. HaHaHa Al heb ik tijdens corona veel online les gehad en ik merkte dat aan de eettafel zitten niet iedeaal was voor de hele dag

 • #10

  Frederique (maandag, 21 november 2022 19:06)

  Nee, ik werk op de bank of in bed. En mijn spullen zijn een geordende chaos, niemand vindt ooit wat behalve ikzelf. Ik heb ook echt chaos nodig om me heen.

 • #11

  Nienke (maandag, 12 december 2022 19:56)

  Ik werk nu nog aan de eettafel, tot het kantoor in huis opgeruimd is. Dan wordt dat mijn vaste plek. Kan er zo onwijs naar uitkijken dat ik niet iedere keer mijn laptop, planner, tig notitieboekjes en pennen hoef op te ruimen, maar ze gewoon kan laten liggen op hun plek. Heerlijk! En ook echt even je werk afsluiten door de deur achter je dicht te doen.