· 

Meer daglicht in schuin dak? Lichtstraat is de oplossing!

Meer daglicht in schuin dak? Lichtstraat is de oplossing!

Het is voor de leefomgeving fijn als er een bepaalde hoeveelheid licht de woning in komt. Het daglicht vergroot de ruimte van je huis, niet alleen op zolder onder een schuin dak maar ook op de slaapkamer of in de werkkamer. Een grote hoeveelheid licht kan een toegevoegde waarde zijn voor je leefgenot.

 

Je kunt op een simpele manier het daglicht vergroten met een lichtstraat in schuin dak, er zijn diverse mogelijkheden voor verschillende dakpannen. Een lichtstraat is de ideale oplossing als jij meer wilt genieten van natuurlijk licht in huis.

Lichtstraat zelf bouwen
Lichtstraat zelf bouwen

Te weinig daglicht in huis

Je hebt een heerlijk huis, je woning is helemaal naar je woonstijl in gericht, maar er is een gemis: er komt te weinig daglicht in huis. De leefruimte is te donker, je mist een natuurlijke lichtinval.  Je kan gaan werken met muurverf in lichte tinten of spiegels in je interieur. De kleuren kunnen het ongemak iets verhelpen, maar niet genoeg. Dit probleem is makkelijk op te lossen met een lichtdoorlatend venster. Met een paar glazen vensters op het dak herstel je de hoeveelheid daglicht, waardoor de ruimte weer aantrekkelijk wordt om in te verblijven.

Lichtstraat of lichtkoepel?

Een lichtstraat heeft veel weg van een lichtkoepel, het grote verschil is dat een lichtkoepel uit een stuk kunststof of glas bestaat en een lichtstraat uit meerdere segmenten of een glasplaat. De lichtstraat heeft een groot voordeel, de glasplaten kunnen namelijk geplaatst worden op een schuin dak. Waarbij bij het plaatsen van een lichtkoepel het oppervlak een klein beetje hellend mag zijn, kan de lichtstraat met gemak op een pannendak of zinken dak geplaatst worden. 

Meer daglicht in schuin dak - Lichtstraat is de oplossing!
Meer daglicht in schuin dak - Lichtstraat is de oplossing!

Wat zijn de mogelijkheden voor een schuin dak?

Is je dak voorzien van een schuine dakconstructie dan kun je het beste er een vlakke lichtstraat in plaatsen. Waarom vraag je je misschien af. Op deze wijze loopt namelijk het glas mee in dezelfde hoek van het dak. De grootte van de hoeveelheid licht kun je zelf bepalen, er kunnen namelijk meerdere lichtplaten geplaatst worden. 

 

Wil je duurzaam blijven wonen en geen verlies hebben aan warmte in je huis, dan is er ook een keuze om de houten lichtstraten te voorzien van warmte werend glas. Zo is je huis optimaal geïsoleerd wat een comfortabel gevoel geeft in je woning.

Kan je de lichtstraat ook zelfbouwen?

Is het mogelijk om een lichtstraat zelf te bouwen? Dat is een optie, je kunt zeker zelf lichtstraat bouwen. Met enige handigheid kun je aan de slag met een houten venster en glas. Je kunt alle onderdelen en een montagehandleiding bestellen, zodat je zelf de lichtstraat op het dak kan monteren. Wil je een schuin dak isoleren dan moet je wel een ervaren ondernemer zijn om dit klusje te klaren.

 

Om er zeker van te zijn dat alles correct wordt gemonteerd, wordt er geadviseerd om de lichtstraat door vakmensen uit te laten oefenen, zij plaatsen immers dagelijks een lichtstraat en weten precies hoe alles gemonteerd moet worden.

Vind je veel licht in huis belangrijk?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Claire (dinsdag, 06 december 2022 16:24)

  Wat prachtig! Ik ben dol op veel daglicht in huis.

 • #2

  EvenDelen.be (woensdag, 07 december 2022 09:14)

  Wij hebben verschillende lichtkoepels in de keuken maar volgend jaar gaan we het dak van de keuken vernieuwen. Echt wel hét moment om ook een lichtstraat te overwegen!

 • #3

  Frederique (woensdag, 07 december 2022 09:31)

  Ja ik vind licht echt heel belangrijk in huis, ik word somber van sombere huizen. Het is besmettelijk :) Lichtkoepels en lichtstraten zijn zeker een goede oplossing.

 • #4

  Tessa (woensdag, 07 december 2022 10:10)

  Ik vind dit er altijd erg mooi er uitzien. Zou zo iets wel willen als ik een vrijstaand huis zou hebben

 • #5

  Nicole Orriëns (woensdag, 07 december 2022 11:19)

  Ik houd erg van licht in huis, en ik vind dit een prachtige manier om je huis van meer daglicht te voorzien!

 • #6

  Eva (woensdag, 07 december 2022 12:40)

  Wat een mooie ruimte en prachtig zo'n lichtstraat. Ik had zoiets nog niet eerder gezien.

 • #7

  Rory (woensdag, 07 december 2022 13:14)

  Prachtig!!! Ik vind licht in huis van essentieel belang. Niets zo erg als een donkere sfeer in huis. Ik vind dit echt prachtig eruit zien, als kanttekening heb ik wel de reiniging ervan. Hoe maak je het schoon? Want uiteindelijk komt er door regen en zon vast mos op de ramen. En ik zou zelf nooit het dak opklimmen om het schoon te maken... Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

 • #8

  Mirjam Hart (woensdag, 07 december 2022 13:39)

  Heerlijk om extra licht in huis te hebben. Wij hebben dit jaar een lichtstraat in de uitbouw van onze keuken gekregen en ik ben er iedere dag nog zielsgelukkig mee. Het is even een investering, maar het brengt zoveel meerwaarde aan je woongenot.

 • #9

  sandra (woensdag, 07 december 2022 15:15)

  Ik vind veel licht ook erg belangrijk. Zo een lichtstraat vind ik geweldig. Mijn dochter had dat in haar vorige huis ook

 • #10

  Nienke | Mama met een wolkje (woensdag, 07 december 2022 15:19)

  Ik houd echt van lichtkoepels, ze zijn prachtig en het is heerlijk, al dat licht in huis! Maar het enige nadeel vind ik het schoonhouden van de koepels. Wij hadden een lichtkoepel in de badkamer, maar die was bij het minste of geringste al weer vies.

 • #11

  Natascha Stasse (woensdag, 07 december 2022 16:30)

  Wij hebben totaal geen licht inval in huis maar wij kunnen er ook niet veel aan veranderen omdat we in een flat wonen

 • #12

  Sanne (woensdag, 07 december 2022 19:01)

  Veel daglicht is zalig in huis. Dan kan je bijvoorbeeld als blogger mooie foto's maken. Maar ook als je thuis bent word je er vrolijker van. Ik heb hier in huis helaas weinig licht. Vind ik soms wel jammer.