Inspiratie nieuwe badkamer: waar moet je op letten?

Inspiratie nieuwe badkamer: waar moet je op letten?

Heb je een huis gekocht dan kan je een nieuwe badkamer uitzoeken, er komt veel bij kijken zodra je de douche en badruimte wil inrichten. Het kan ook zo zijn dat er op de planning staat om de badkamer te renoveren, ook dan is het fijn om inspiratie te hebben over de kleur, verlichting en ventilatie van de kamer waar je dagelijks gebruik van maakt. In dit blog wil ik je een paar handige tips meegeven, zodat jij weet waar je aan moet denken en op moet letten tijdens het indelen van de bad en doucheruimte.

Inspiratie nieuwe badkamer: waar moet je op letten?
Inspiratie nieuwe badkamer: waar moet je op letten?

Hoe kan je het beste de nieuwe badkamer inrichten?

Op je nu een kleine badkamer of een grote badkamer gaat inrichten, het is altijd fijn om inspiratie op te doen. Dit kan je doen via woonbladen, woon tv. programma's of om een blik te werpen op Pinterest. Op de Pinterest app. kan je een zoekterm intikken waarna je opzoek bent, bijvoorbeeld "badkamer grijs" en de mooiste creaties komen tevoorschijn. Zowel tegels, kleurencombinaties, badkameraccessoires en de indeling. Het is belangrijk dat je weet wat je wilt zo wel de kleuren als de badkamermeubels, zodra je daar een duidelijk beeld bij hebt dan kan je de meubels op schaal op een kladblok plaatsen om te kijken of je genoeg ruimte hebt voor de meubels. Als je een duidelijk overzicht hebt over de douche, bad en badkamermeubels dan is het tijd om de badkamer in te inrichten.

Inspiratie voor de kleur van de badkamer?

Bij de woontrends 2022 zien we vooral veel natuurlijke tinten. Denk hierbij aan grijs, bruintinten, groen en terracotta. De meeste kleurtinten geven de badkamer een rustige uitstraling. De badkamers anno 2022 hebben vaak een luxe uitstraling, zo zien we vaak een regendouche en is er nog meer ruimte in huis een stoomcabine of sauna in de badkamer. De natuurlijke materialen zoals marmer en natuursteen in combinatie met goud, koper of zwarte kranen en douchekoppen zorgen voor een duurzame uitstraling.

Nieuwe badkamer: inspiratie, tips en ideeën
Nieuwe badkamer: inspiratie, tips en ideeën

Welke verlichting kan je het beste gebruiken?

Het lijkt zo simpel je koopt de badkamerverlichting welke je mooi vindt en je bent klaar maar dat is niet de juiste weg om de verlichting voor de badkamer uit te kiezen. De badkamerverlichting moet namelijk goed tegen vocht en spattend water kunnen. Je hebt de volgende keuzes:

 • Inbouwspots: Inbouwspots worden gemonteerd in het plafond. Niet elke plafond is daar geschikt voor. De spot kan je op meerdere punten in je badkamer plaatsen, bijvoorbeeld onder de douche, bad en bij het badkamermeubel. Het is mooi om een even aantal te gebruiken en de inbouwspots gelijkmatig te verdelen. Voor een strakke moderne afwerking is deze verlichting ideaal, vooral omdat je de badkamerverlichting ook kan dimmen.
 • Plafondlampen: Een plafondlamp moet ook waterbestendig zijn let daarom bij het aanschaffen van de lamp goed op de IP-waarde. De IP-waarde staat voor de veiligheid, vooral in een vochtige plaats is dat erg belangrijk. Je kan het beste de volgende IP-waarde gebruiken: IP55 (spuitwaterdicht), IP65 (stofdicht en kan tegen waterstralen), IP66 (stofbestendig en waterdicht) en IP67 (stofdicht en waterdicht)
 • Wandlampen: Ook deze lampen moeten tegen vocht kunnen, er zijn meerdere wandlampen van een dimbare wandlamp, wandspots tot Led verlichting verwerkt in de spiegel. Bij de woontrends zien we een  ronde spiegel met Led verlichting en eventueel condensvrij

Stopcontacten wel of niet verwerken?

Je gebruik de badkamer niet alleen om te douchen of te badderen het is ook de plek om je tanden te poetsen, haar te föhnen en op te maken. Voor de eleckrische tandenborstel en de föhn is een stopcontact wel zo handig. Het beste kan je de contactdoos plaatsen bij het badkamermeubel zodat je makkelijk voor de spiegel kan staan. Je kan tegenwoordig een wandstopcontact plaatsen op de muur op inbouwen in je badkamermeubel zodat je badkamer er extra strak uitziet. Wil je van nog meer luxe voorzien zijn dan is een dubbelpolige schakelaar een aanrader. Dit is een contactdoos met een knop voor de verlichting en een stopcontact verwerkt in een systeem.

Zorg voor een goede ventilatie

Je kunt nog zo'n mooie badkamer laten plaatsen als de ventilatie niet goed is dan gaat het snel mis. Frisse lucht is erg belangrijk vooral in deze kamer van je huis waar veel vocht blijft hangen. Je kan na het douchen de badkamerdeur openen maar dat geeft niet genoeg ventilatie, waardoor de kans groot is dat er schimmels op de muur en het plafond ontstaan. Als je een venster hebt in de badkamer kan je het raam openen maar het beste kan je een ventilatiesysteem plaatsen, het ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de luchtinstroom- en uitstroom automatisch geregeld worden. Je kan het systeem makkelijk koppelen aan de lichtschakelaar, zodra het licht aan gaat, start het ventilatiesysteem ook. Misschien heb je ook interesse in badkamer planten met weinig licht.

Heb jij tips voor een nieuwe badkamer?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Nicole Orriëns (woensdag, 13 juli 2022 08:53)

  Ik zou best een keer een andere badkamer willen. Onze huidige is heel klein.

 • #2

  Jouvence (vrijdag, 15 juli 2022 21:31)

  Wij hebben een huurhuis & een heel klein huis, dus ook een heel kleine en suite badkamer. Ik zou ooit graag een groot bad willen, heerlijk.

 • #3

  Tessa (dinsdag, 26 juli 2022 19:23)

  Ik heb een kleine badkamer met alleen een douch. Perfect voor mij, aangezien ik niet van een bad hou

 • #4

  Frederique (donderdag, 28 juli 2022 08:11)

  Ik heb een hekel aan inbouwspots, ik vind het altijd zo lastig vervangen.

 • #5

  Nicole Orriëns (donderdag, 28 juli 2022 12:56)

  Als ik nu een nieuwe badkamer zou kiezen zou ik vooral letten op hoe makkelijk hij is om schoon te maken denk ik.

 • #6

  Claire (zondag, 21 augustus 2022 00:10)

  Als het maar nieuw is en er een groot bad in zit; dan zijn wij al blij! Al zag ik laatst bij VT wonen een mooie badkamer in het groene met een printje op de tegeltjes en antracietkleurige kranen; ook prachtig!

 • #7

  EvenDelen.be (maandag, 22 augustus 2022 11:51)

  Vorig jaar hebben we de badkamer gerenoveerd.
  Dit jaar hebben we onder andere een extra ruimte bijgemaakt voor nog een afzonderlijk toilet en een inloopdouche. Ik kijk al uit naar de afwerking.

 • #8

  Josyanne (dinsdag, 23 augustus 2022 08:56)

  Dit zijn echt fijne tips, dank je wel! Wie weet als ik ooit een huis koop, dat ik dit nog goed kan gebruiken!