· 

Is een kroon plaatsen pijnlijk? Hier mijn ervaring

Is een kroon plaatsen pijnlijk? Hier mijn ervaring

Ik wist dat ik een kies had waar een hele ruime vulling in zat, en dat die vulling al meerdere keren gevuld was. Toen de tandarts zei dat een kroon misschien wel handig zou zijn, heb ik even over nagedacht. Er gaan op zo'n moment veel door je heen wat zijn de kosten, wordt de kroon vergoed? Hoelang duurt het plaatsen en is het pijnlijk? Ik vertel je mijn ervaring.

Is een kroon plaatsen pijnlijk?
Is een kroon plaatsen pijnlijk?

Op naar de tandarts

Met lichte bibberende beentjes ging ik naar de tandarts. Aangezien mijn ervaringen bij de tandarts wisselend zijn, lees hier mijn tandartsblog. We waren net bij een nieuwe tandarts en ja echt vertrouwd was het er nog niet. Nu heb ik naar twee keer kennis gemaakt te hebben met de tandarts, een superaardige en komische tandarts. Die, zoals nu blijkt uit ervaring veel grappen maakt, vrij weinig verteld en goed doorwerkt. Zijn praktijk loopt bijna nooit uit. Op de stoel belandt keek de assistent meteen naar een pasvorm voor mijn boven tanden en ondertanden. De ondertanden gingen als eerste, je krijgt een soort mal in je mond met spul erin dat hard wordt. Het erin plaatsen en er ongeveer drie minuten liggen is geen probleem, maar daarna moet het eruit. Ik wil niet dramatisch doen, maar het spul was hard geworden en ging er moeilijk uit, waardoor het lijkt alsof je tanden worden afgebroken omdat de tandarts een beetje moest wroeten en kracht moet zetten. 

Mijn ervaring bij een kroon plaatsen
Mijn ervaring bij een kroon plaatsen

De eerste ervaring heb ik gehad, dacht ik, nu kan het alleen maar meevallen. De volgende stap was mijn kies slijpen. Dat was op zich goed te doen, daarna kwam de mal voor de bovenkant. Ontspannen ging ik zitten, maar de bovenkant is minder fijn. Bij de bovenkant moest ik zitten en de mal ging zo ver (mijn ervaring) mijn mond in dat ik voor mijn gevoel minder goed kon ademhalen of misschien werd ik gewoon een beetje zenuwachtig. Daarna moest deze er ook uit. Deze keer ervoer ik het alsnog erger. Ik had echt het idee dat de mal zo vastzat dat hij er niet meer uitging.  Pff..toen dat ding eruit was voelde ik meteen even of al mijn tanden er nog inzaten. :-)

 

Toen kwam mal drie, dat was alleen voor de kies waar het over ging, dat ging zonder problemen. Twee tellen later was ik klaar en al met al stond ik na een half uur liggen weer op de stoep.

 

Is het plaatsen pijnlijk?

Hoewel het eruit trekken van de mal geen pretje is, is de behandeling zelf helemaal niet gevoelig, aangezien ik verdoofd moest worden. Nu ben ik niet zo van de verdovingen omdat je dan heel de ochtend met een "hang-gezicht" loopt. Ik kreeg een plaatselijke verdoving, maar deze deed achteraf gezien ook heel de ochtend zijn werk, eigenlijk werkte deze precies als een gewone verdoving.

 

Wachten 

Na deze behandeling moest ik twee weken wachten, want de kroon moet gemaakt worden. Het nadeel is dat je extra voorzichtig moet zijn met eten. Het liefst vloeibaar eten aan een kant en geen nootjes en andere lekkere dingen.

 

Wanneer moet je een kroon?

Je krijgt een kroon vaak als je tand meerdere keren is gevuld en je tand/kies daardoor te weinig houvast heeft om opnieuw gevuld te worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je je tand of kies kunt behouden. Aangezien ik bij de kies al een wortelkanaalbehandeling had gehad was het plaatsen van een kroon helemaal noodzakelijk i.v.m. de kans op een breuk. De kroon is een kapje wat over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst.

Wanneer moet je een kroon?
Wanneer moet je een kroon?

Vraagje aan de tandarts

Nu moet mijn tand die er recht boven zit ook een kroon hebben, dat doen we maar volgend jaar. Maar ik had daar wel een vraagje over aan de tandarts. "Moet je nu altijd een wortelkanaalbehandeling voordat de kroon wordt geplaatst?" Hoe kom je daar nu bij was zijn antwoord. Hij doet het niet en waarom niet? De tandartsen die het wel doen, doen het uit voorzorg. Stel dat de tand wat gaat mankeren dan kun je er met een kroon op niet makkelijk bij. Dus maar van tevoren een wortelkanaalbehandeling zodat dat niet kan gebeuren. Mijn tandarts vindt dat geen goed idee. Met de wortelkanaalbehandeling maak je de tand zwak, dus niet doen. Mocht er wel wat gebeuren met de tand waar de kroon omheen zit. Dan kan hij er altijd een gaatje in boren en er alsnog bij en het weer dicht metselen.

Kroon in mond plaatsen
Kroon in mond plaatsen

De kroon erop

Na twee weken stond ik weer bij de tandarts op de stoep. Ik had twee weken wel mijn eten een beetje aangepast, maar ik heb nergens last van gehad. Ik de tandartsstoel floepte hij er in no-time mijn nood-kroon, die erop zat zo af. Hup alles even schoonmaken. En daarna de nieuwe tand passen. Deze paste niet meteen, dus tand nog even en slijpen. En toen zat de kroon prima. Nou ja, je voelt in het begin wel de huls in je tandvlees zitten. En dat is gevoelig. Maar een uur later voelde ik niets meer. Al met al waren de kosten van het opmeten tot plaatsen rond de 800,00. Misschien heb je ook interesse in het artikel tandpasta tabletten.

 

Heb jij ervaring met een kroon plaatsen?

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  rachel (maandag, 23 november 2020 09:40)

  ik heb geen kronen en ook geen ervaring ermee alleen met een plaatje en dat bevalt nog prima
  https://lafamiliab.nl/

 • #2

  Krystle/Batboy (maandag, 23 november 2020 09:44)

  Oeh bah, ik heb zo'n hekel aan de tandarts! Ben al zenuwachtig als ik in de wachtkamer zit.
  Fijn dat je nergens last van had!

 • #3

  Jouvence (dinsdag, 24 november 2020 12:12)

  Heel veel ervaring mee! Maar dan vanaf de andere kant ;) 8 jaar in een tandartspraktijk gewerkt als tandartsassistente.

 • #4

  corrina wassenaar (dinsdag, 24 november 2020 12:17)

  Ik heb er diverse en alle keren is het prettig verlopen

 • #5

  Jasmina (woensdag, 25 november 2020 00:03)

  jou blog is meteen een reminder dat ik een tandarts moet gaan zoeken en een afspraak maken...ben al jaren nket geweest

 • #6

  nicole orriens (woensdag, 25 november 2020 11:20)

  Ik heb twee kronen door een vervelende val, maar kan me eigenlijk niet meer herinneren of het nou pijnlijk was of niet.

 • #7

  Kiki Hasselton (woensdag, 25 november 2020 12:27)

  Gelukkig heb ik ze nog niet nodig, want ik ben als de dood voor de verdoving. Ook al ben ik tandartsassistente geweest

 • #8

  Tessa (woensdag, 25 november 2020 19:01)

  Nee, gelukkig niet. Al heb ik wel veel ervaringen met beugels. ook geen pretje

 • #9

  Marion (donderdag, 26 november 2020 09:22)

  Ik heb geen ervaring met kronen. Maar laat me, ook als de tandarts een gaatje vult wel altijd verdoven.

 • #10

  Jouvence (donderdag, 26 november 2020 15:47)

  Als het goed is wordt het omslijpen van de kies altijd verdoofd en bij het plaatsen niet meer, is ook niet nodig.

 • #11

  Nicole Orriëns (vrijdag, 27 november 2020 11:10)

  Ik vind naar de tandarts gaan vreselijk, en ik hoop dat ik nooit meer een kroon hoef. Die twee die ik heb blijven wat mij betreft altijd zitten.

 • #12

  Debby | Barcelonamom.com (vrijdag, 27 november 2020 11:57)

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk weinig problemen met mijn tanden heb. Gelukkig maar......

 • #13

  Caroline (zondag, 29 november 2020 11:25)

  Ja ik heb 2 kronen. En ben heel blij met het resultaat. De wortelkanaalbehandelingen die er aan vooraf gingen vond ik the hell.

 • #14

  Deborah (donderdag, 03 december 2020 13:07)

  Zooo. Een kroon er bij maar een rib minder. Wat een prijzen he! Maar fijn dat het kon en dat je er nu geen last van hebt. Ook bijzonder om te lezen dat een wortelkanaalbehandeling niet noodzakelijk is.

 • #15

  Mitchel Kleuver (donderdag, 03 december 2020 19:34)

  Ik heb gelukkig (nog) geen kronen, maar ik herken het verhaal wel bij mensen uit de familie. Als je geen wortelkanaalbehandeling hoeft te ondergaan, lijkt me dit toch prettiger.

 • #16

  Beauty Treasures (donderdag, 03 december 2020 21:36)

  ik heb binnenkort een tand ontzenuwing op de planning. En de tandarts raadt aan om nadien een kroon te doen. Ik kijk niet uit naar geen één van de twee behandelingen

 • #17

  Vivienne (donderdag, 03 december 2020 22:42)

  Wat een avontuur weer. Zelf heb ik geen kronen. Ik heb wel 40 jaar geleden een stuk van mijn tand afgebroken en daar heeft mijn tandarts destijds een stukje aangezet. Daar zag je niets van, maar het slijt iets harder dan een echte tand. Ben bang dat ik binnenkort daar wel iets mee moet.

  Leuk om dit te lezen dus!
  Groetjes, Vivienne
  https://www.mamas.nl/

 • #18

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 04 december 2020 07:56)

  Ik heb er geen ervaring mee :) ik moet er eigenlijk wel een maar met mijn angst voor de tandarts laat ik het mooi nog even zitten.

 • #19

  Marsha (zondag, 06 december 2020 16:59)

  Ik heb er zelf al twee gehad, maar heb het nauwelijks gevoeld. Wel een gedoe, maar vond het niet erg.

 • #20

  Juliette (zondag, 06 december 2020 22:20)

  Ik heb geen kroon en dus totaal geen ervaring mee. Gelukkig heb ik nooit hele zware dingen maar ga wel 2-3 per jaar naar de mond hygienist.

 • #21

  Caroline (maandag, 07 december 2020 18:00)

  Ik heb nog traumatische herinneringen aan de wortelkanaalbehandelingen maar de kronen zelf dat was een verademing.

 • #22

  Mieke | Miek's Mind (donderdag, 10 december 2020 12:41)

  Nee, mijn kies is 2 jaar geleden tijdens kerst afgebroken en ze vroegen of ik een kroon wilde. Maar aangezien het niet te zien is, heb ik hier niet voor gekozen, ook omdat het wel prijzig was.

 • #23

  Nienke van Oosten (zondag, 17 januari 2021 21:34)

  Gelukkig (nog) geen ervaring mee. Fijn dat je er weinig last van hebt gehad!