· 

Lavendel buiten verzorgen? Snoei en bloei tips

Lavendel buiten verzorgen? Snoei en bloei tips

De paarse bloeiende tuinplant is een prachtige vaste plant om buiten te houden in de tuin. De winterharde plant heeft wel de juiste verzorging en onderhoud nodig. Je wilt immers genieten in de bloeitijd van de heerlijk geurende bloemen maar het is wel belangrijk om de tuinplant op het goede moment te snoeien. In dit artikel bespreken we alle aandachtspunten waaronder verzorgen, snoeien, bloeien en de standplaats.

Lavendel verzorgen snoei en onderhoud tips
Lavendel verzorgen snoei en onderhoud tips

Hoe kan je de lavendel buiten het beste verzorgen?

Wil je genieten van de bloei en de heerlijke geur dan heeft lavendel wel verzorging nodig. Voordat je de paarse plant een mooie plek geeft in de tuin is het verstandig om eerste te bekijken op welke standplaats de tuinplant moet staan. Daarbij zorg je voor een goede kalkrijke grond, zodat je zeker weet dat de plant uitbundig gaat bloeien.  Kalk zorgt er namelijk voor dat de grond goed waterdoorlatend is.

De mediterrane plant is geen moeilijke tuinplant, op elk tijdstip kan de plant in de achtertuin geplaatst worden mits het niet vriest. De winterharde plant is niet dol op de vorst, maar na een goede snoeibeurt na de winter ziet de tuinplant er weer als herboren uit. Het snoeien is zeer belangrijk voor de bloeiende plant, je kan het beste de bloemenplant een snoeibeurt geven voor en na de bloei. 

Op welke plek in de tuin groeit lavendel het beste?

Wil je een uitbundige bloeiende lavendel dan is de beste standplaats een plek in de zon. In de zon komt de paarse maar ook witkleurige plant het beste tot zijn recht. Al hoewel de winterharde plant ook halfschaduw of zelf in de schaduw kan staan, maar dan zal de bloeiende tuinplant minder bloemen produceren.

Tips lavendel buiten verzorgen
Tips lavendel buiten verzorgen

In welke maand bloeit de lavendel en wat doe je met de uitgebloeide bloemen?

In de zomermaanden komt de lavendel tot bloei, afhankelijk van het soort lavendel zal de tuinplant afkomstig uit Frankrijk in de periode juni tot augustus gaan bloeien. De plant is heerlijk van geur en is een van de planten welke zorgt voor meer insecten en vlinders in de tuin.

Wil je extra lang genieten van de mooie tuinplant dan kan je het beste de uitgebloeide bloemen eruit knippen, dit zorgt ervoor dat de plant weer nieuwe bloemen gaat aanmaken. De hoeveelheid van de bloemen is iets minder maar het is zeker de moeite waart om de plant nog een keer te snoeien voor een tweede bloei.

Tips voor het onderhoud en snoeien van de lavendel?

Alle tips hier boven zorgen voor het juiste onderhoud van de lavendel. Snoeien is wel een belangrijk element als je wilt dat de tuinplant je voorziet van mooie bloemen. In de zomer kan je op een makkelijke wijze de verdorde, dode taken wegsnoeien. In september als het najaar is begonnen kan je de lavendel snoeien zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Een snoeibeurt geven is niet moeilijk maar houdt wel rekening met oud hout, lees voor een uitgebreide uitleg het blog lavendel snoeien.

Wil je meer tips en tuinweetje volg ons dan op Facebook Tuinweetjes over de tuin.

Heb jij de geur van lavendel wel eens geroken?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Frederique (maandag, 29 augustus 2022 22:40)

  Als Zuid-Frankrijk liefhebber ben ik natuurlijk helemaal gek op lavendel. Ik krijg er echt een vakantiegevoel bij!

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 30 augustus 2022 08:56)

  Ja, ik vind lavendel heerlijk ruiken. En het heeft ook fijne rustgevende eigenschappen.

 • #3

  Claire (dinsdag, 30 augustus 2022 11:42)

  Ik ben dol op lavendel! Ik had geen idee dat het handig is om te snoeien. Dankjewel voor de tip!

 • #4

  Uniek overnachten (vrijdag, 02 september 2022 16:39)

  Heerlijk die geur! Heb zelf ook lavendel staan in de tuin en hij staat het nog redelijk in bloei. Het is niet alleen mooi, maar ook een paradijs voor bijen.