· 

Lavendel snoeien? - De beste tips en tuin weetjes

Lavendel snoeien? - De beste tips en tuin weetjes

Lavendel wie kent de bekende paarse tuinplant niet? De geur vind je heerlijk of helemaal niks. Maar boven alles staat dat de insecten er gek op zijn.  Naar de geurende plant worden veel vlinders, hommels en bijen  toe gelokt, lees ook mijn blog  meer insecten en vlinders in de tuin. Als tuinliefhebber wil je natuurlijk de tuinplant mooi compact houden. In dit tuinblog geef ik tips hoe je de plant het beste kunt snoeien.

lavendel standplaats
lavendel standplaats en snoei tips

Twee snoeibeurten per jaar

Lavendel kun je mooi houden door de tuinplant twee keer per jaar te snoeien. De belangrijkste snoeibeurt is in maart/april, als er geen vorst meer is dan kun je beginnen om de plant te knippen. De dwergstruik bestaat uit oud hout , het hout zit onderaan de plant. Het gebied waar de takken zijn gevormd en de blaadjes aanhangen. Zodra de paarse struik gaat bloeien komen er stengels uit het oude hout waar een heerlijk geurend bloemetje aan zit. Knip de geurende struik terug tot boven de jonge scheutjes. Snoei de plant niet in het oude hout terug of zelfs kaal. Als je dit wel doet dan is er een kans dat de struik niet meer gaat bloeien.

In het najaar kun je de struik nog een klein beetje snoeien na de bloei. Vaak krijg je er nog een klein beetje bloei voor terug.

hoe snoei je lavendel
hoe snoei je Lavendel

Is alle Lavendel winterhard?

Er bestaan meer dan 100 verschillende lavendelsoorten. Een tuin weetje is dat de Lavendel in de tuin kan overwinteren mits de dwergstruik niet te nat staat. In Nederland wordt er alleen winterharde lavendel verkocht vooral de Kuiflavendel en de Smalbladige Lavendel. Een tuin tip voor de lavendel in pot, let op zo is de plant veel gevoeliger voor de vorst. De wortels in de pot  kunnen van alle kanten bevriezen,  daardoor is het mogelijk dat het sap van de tuinplant ook gaat bevriezen.

wanneer snoei je lavendel
vlinders en bijen naar tuin lokken

De beste standplaats

De paarse struik staat het liefst in de volle zon, mocht je een halfschaduw plekje op het oog hebben dan kan de mooie paarse plant daar ook staan. Op een schaduwrijke plaats zal de struik het zelfs nog bloeien. Maar wel veel minder dan in de zon. Wil je goed tuinieren dan geef je de tuinplant een plek in het zonnetje. Een voordeel van de geurende tuinplant is dat dwergstruik goed tegen droogte kan. Een groot voordeel nu het klimaat zo veranderd in veel hitte, droogte of regen. De tuinplant functioneert prima op schrale droge grond. Daarin tegen kan de struik niet goed tegen wind. Zet de struik op een plekje waar de plant niet op de tocht staat. Een hangmand is dus niet de juiste plek.

Vind jij de Lavendel een makkelijke tuinplant? Misschien heb je ook interesse in Hortensia snoeien.

Ik hoop dat je met deze tips makkelijk de lavendel buiten kan verzorgen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Cynthia (donderdag, 29 april 2021 09:56)

  Ik vind lavendel heerlijk. In onze voortuin staan heel veel lavendelplanten. Makkelijk in onderhoud en heerlijk geurend. Ook lekker om te drogen of een zomers sapje van te maken!

 • #2

  Nicole Orriëns (donderdag, 29 april 2021 12:34)

  Wauw, maar liefst ruim 100 soorten Lavendel. Dat zijn er echt heel veel zeg. Ik houd er wel van, en vind lavendel ook mooi ogen.

 • #3

  Nicole Orriëns (donderdag, 29 april 2021 12:42)

  Lavendel vind ik ook leuk om in een geurzakje te doen zodat kasten lekker gaan ruiken.

 • #4

  rachel (donderdag, 29 april 2021 13:38)

  wij hadden vroeger altijd de halve tuin vol staan ermee en dat snoeide mijn moeder altijd. vind het altijd zo lekker ruiken als je de tuin in stapt :D

 • #5

  Wanda (donderdag, 29 april 2021 19:42)

  Ik vind lavendel ontzettend mooi om te zien, maar heb het zelf niet in de tuin. Misschien toch maar eens overwegen, want juist die paarse kleur vind ik altijd erg mooi.

 • #6

  Jouvence (maandag, 03 mei 2021 18:29)

  Ik vind lavendel altijd erg mooi om te zien, maar ik heb totaal niks met de geur.

 • #7

  Claire (donderdag, 06 mei 2021 12:57)

  Wat een fijne tips! Vroeger vond ik lavendel vreselijk stinken, maar nu vind ik het heerlijk! Grappig hoe je sommige geuren kunt gaan waarderen.

 • #8

  Mitchel (zondag, 09 mei 2021 15:16)

  Bij het lezen van de blog ruik ik de lavendel al. Ik vind het een erg mooie plant en probeer het zelf te kweken, maar dat heeft nog niet veel opgebracht. Lavendel is zeker goed voor alle beestjes in je tuin.

 • #9

  marjolein (zondag, 09 mei 2021 17:02)

  Lavendel siert onze tuin ook en ruik zo lekker. Ik snoeide het eigenlijk nooit goed lees ik nu, handige tips en leuk om te lezen

 • #10

  Deborah (maandag, 10 mei 2021 08:37)

  Ik heb nooit geweten dat er zoveel soorten lavendel zijn. De buren hebben meerdere lavendelstruiken in de tuin en iedere keer als ik er langs loop snuif ik de geur even op. Heerlijk vind ik het.

 • #11

  Felice Veenman (maandag, 10 mei 2021 08:50)

  twee keer per jaar !! dat wist ik niet, dat ga ik zeker doen. Ik vind lavendel een mooie maar zeker geen makkelijk plant,als je haar niet snoeit verhardt ze snel

 • #12

  Mandy (woensdag, 12 mei 2021 06:32)

  Ik hou van lavendel! Ik heb een lavendelbeertje op bed, ze zeggen dat de geur goed is voor in slaap vallen

 • #13

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 13 mei 2021 08:35)

  Ik vind lavendel prachtig ik heb twee verschillende soorten in mijn tuin staan die groeien als kool.

 • #14

  Glamview (zondag, 16 mei 2021 07:47)

  Lavendel ziet er zo mooi uit. Ook zo fijn om z'n geurzakje lavendel naast bed te leggen. Handig dat je dit ook deelt trouwens.

 • #15

  EvenDelen.be (dinsdag, 15 maart 2022 12:46)

  Een paar keer heb ik lavendel in potten geplant, maar toch liep het niet zo goed af.
  Dankzij je artikel ben ik toch wat wegwijzer geworden en kan ik het nog even proberen want ik hou echt van de geur van lavendel! Thanks!