· 

Lente temperatuur februari 2023: mag ik het gras maaien?

Lente temperatuur februari 2023: mag ik het gras maaien?

De eerste zonnestralen zijn af en toe al zichtbaar in februari 2023. De temperatuur is zelfs regelmatig rond de 10 graden. De mensen krijgen al snel de lentekriebels, maar dat is ook niet zo gek. De knoppen van de Sering zijn als zichtbaar, de krokussen bloeien volop en het gras van je gazon begint te groeien.

 

Het lijkt erop alsof de lente al is begonnen en de natuur is al volop in ontwikkeling. Het gras is zelfs aan de (te) hoge kant. Veel tuinierders vragen zich af of ze nu het gazon mogen maaien.

Lente temperatuur februari 2023: mag ik het gras maaien?

Het gazon maaien in februari

Een ervaren tuinliefhebber zal je gek aankijken als je zegt dat je het gazon wilt maaien in februari. De hoofdregel is namelijk, laat de natuur met rust, en start pas in maart. Maar wat nu als er opeens lentetemperaturen zijn in de tweede maand van het jaar, mag je dan het gazon al maaien in februari?

 

Omdat de temperatuur warmer is dan normaal, groeit het gras sneller, het gazon mag nu gemaaid worden tenzij je een paar aandachtspunten in het oog houdt:

 • Je kunt het gras maaien als het gras droog is. Bij vochtig weer, vormen de grassprieten zich met grote stukken aan elkaar. Zodra je het gazon wilt gaan maaien kun je grote proppen gras maaien, welke in de grasmaaier blijven kleven. Zo krijg je lelijke stukken in je gras en zit de grasmachine volgepropt met enorme gras welke je moeilijk kan verwijderen. Het advies is daarom om bij droog weer te starten.
 • Maai je gazon niet op een vorstige dag en ook niet als er de dag erna gaat vriezen. Zou je wel in de te koude temperatuur het gras maaien dan kun je de graszoden beschadigen.
 • Ga niet roekeloos te werk, maai je het gazon te kort, dan kun je in deze tijd van het jaar de wortels beschadigen. Het beste kun je een lengte van vijf centimeter aanhouden.

Planten snoeien bij lente temperatuur

Maar hoe zit het dan met de tuinplanten, zoals de Hortensia en mag je de Vlinderstruik snoeien?  De planten beginnen al uit te lopen en zijn ook toe aan een snoeibeurt. Zolang het weer nog onvoorspelbaar is, het de ene keer vriest en het de andere keer zorgt voor een aangename temperatuur, is het niet verstandig om te starten met snoeien. Wacht tot begin maart zodat je de beplanting niet beschadigd.

Beginnen met tuinonderhoud klusjes

Wil je beginnen met tuinonderhoud klusjes dan kun je het beste starten in maart. Het is niet alleen de beplanting waarmee je aan de slag kunt gaan, er zijn ook genoeg schoonmaak karweien zoals de tuintegels en de tuinmeubels schoonmaken. In de tuinkalender maart staat een handig overzicht. Doe nog even rustig aan en dan zul je zien dat je geduld beloond zal worden. Daarna kun je starten met het gras verticuteren.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (donderdag, 02 maart 2023 08:33)

  Ik ben zooooo blij dat het bijna officieel lente is. Leerzame tips trouwens!

 • #2

  Tessa (donderdag, 02 maart 2023 16:05)

  Nooit bij stil gestaan dat je bepaald soort onderhoud in bepaalde maanden moet doen.

 • #3

  sanne (zondag, 05 maart 2023 20:30)

  Handig artikel, Die vraag stel ik mij ook altijd. Alleen kan het nog niet omwille van de vries. Hopelijk snel, anders te hoog. Vind ik niet zo leuk.

 • #4

  Elisabeth (dinsdag, 07 maart 2023 10:48)

  Man heeft vorige week wat dode stengels verwijderd. Snoeiwachten we inderdaad maar even mee. Wij hebben gelukkig geen gras hihi.

 • #5

  Linda Meester (dinsdag, 07 maart 2023 11:03)

  Wij wachten ook nog even met gras maaien. Eerst de winterbollen maar eens uit laten bloeien en als we dan eens lekker buiten willen zitten, dan maaien we het gras

 • #6

  Nicole Orriëns (dinsdag, 07 maart 2023 13:41)

  Goed om te weten! Bij ons is het gras nog niet erg lang dus in die zin voelde ik het nog niet kriebelen om te gaan maaien.

 • #7

  Jouvence (dinsdag, 07 maart 2023 16:40)

  Het voordeel van geen tuin hebben is dat ik me hier dan gelukkig niet druk om hoef te maken.