· 

Leuk gezinsuitje - Dagje varen Amsterdam

Leuk gezinsuitje - Dagje varen Amsterdam

Eerder waren we al een dagje weg in Den Haag geweest, nu stond Amsterdam met de kinderen een dagje varen op het menu. Een leuke activiteit om met het gezin te doen is een vaartocht door Amsterdam. Varen door de grachten is een ontspannen onderneming en in een korte tijd zie je zo veel meer, een ideaal gezinsuitje om te doen.

Varen door de grachtengordel van Amsterdam

Je kunt varen met een automatische sloep huren en varen door de grachtengordel. Met een sloep kun je zelfstandig varen. Je hebt er dus geen vaarbewijs voor nodig mits de boot qua lengte korter is dan 15 meter. Als je gaat varen door Amsterdam dan vaar je door verschillende stadsdelen. Een van de bekendste grachten zijn de Amstel (hierbij vaar je langs Carré), de Herengracht, Singel, Keizersgracht en de Prinsengracht, samen vormen zij de grachtengordel. Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven. Alleen de Singel is aangelegd in de 15e eeuw.

Varen bij de Magere Brug te Amsterdam
Varen bij de Magere Brug te Amsterdam

Een blik over de Amstel bij de Magere Brug

Amsterdam telt maar liefst 1200 bruggen, waarvan de Magere Brug een van de bekendste bruggen van Amsterdam is. Ga je een keer met een boot erop uit dan mag deze brug bij het fotograferen niet ontbreken. De Magere Brug is een van de oudste ophaalbruggen in Amsterdam en de brug werd tot verkort nog bedient met de hand. De brug is een kopie van de zeventiende-eeuwse brug en gebouwd in 1929. S 'avonds wordt de brug verlicht met maar liefst 1200 lampjes. Dus eigenlijk moeten we nog een keer terug voor een avond vaartocht.

Varen langs het Scheepsvaartmuseum

Het Scheepsvaartmuseum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn. Het prachtige monumentale gebouw werd in 1656 ontworpen. In eerste instantie was het bedoeld als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Toen Amsterdam de grootste haven ter wereld had werd het Zeemagazijn gebouwd. Jaren later is het karakteristiek gebouw nog steeds in gebruik, niet als Zeemagazijn maar sinds 1973 als Scheepsvaartmuseum.

Varen langs Scheepsvaartmuseum te Amsterdam
Varen langs Scheepsvaartmuseum te Amsterdam

Met de boot genieten van Amsterdam

Wil je genieten van Amsterdam maar niet de drukte in? Dan is een bootje huren ideaal. Op deze wijze kun je je kinderen de oude architectuur van de stad laten zien. Je kunt van verschillende vaarroutes gebruik maken, de routes zijn ook op een app. beschikbaar. Als je gaat varen kun je langs Nemo, Artis en het Scheepsvaartmuseum, het tropenmuseum en de Amstel varen. Tijdens de vaarroute kun je de kinderen de bekende bruggetjes en ouderwetse grachtenpanden laten zien die kenbaar zijn voor Amsterdam.

In een handomdraai de kinderen Amsterdam laten zien
In een handomdraai de kinderen Amsterdam laten zien

Wat zijn de vaarregels als je gaat varen in Amsterdam?

Een sloep of fluisterbootje is zo te huren. Het voordeel is dat je geen vaarbewijs hoeft te hebben met zo'n bootje. Maar er zijn wel meerdere regels waar je rekening mee moet houden als je gaat varen. Ik heb een overzicht gemaakt van de belangrijkste regels:

 • Je mag niet varen met een grotere groep dan 12 personen + een schipper. Deze regel wordt gehouden om overlast te voorkomen
 • Zorg dan je altijd 1,5 meter afstand houdt bij het varen
 • Langere boten hebben altijd voorrang
 • Afmeren kan niet overal, hiervoor is een geldig vignet noodzakelijk
 • Muziek op de boot is niet toegestaan

Een leuk gezinsuitje

Verblijf je een paar dagen in Amsterdam en wil je met je gezin nog meer leuke uitjes beleven, dan kan je onder andere naar:

 • Madame Tussauds
 • Het Muziektheater
 • Dierentuin Artis
 • Upside Down Amsterdam Instagrammuseum
 • Splash!: Ga erop uit met een amfibie bus
 • GlowGolf en Hollywood Café Amsterdam: Speel glowgolf tussen de sterren

Misschien heb je ook interesse in leukste tips en ideeën weekendje weg Nederland

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Tania (vrijdag, 06 augustus 2021 11:08)

  Lang geleden dat ik nog eens in Amsterdam geweest ben. Mijn zoontje is er nog nooit geweest en denk wel dat hij zo een boottripje wel leuk zou vinden

 • #2

  Eva (vrijdag, 06 augustus 2021 17:21)

  Ja leuk tochtje. Ik woon in Amsterdam, dus laatst ergens anders gaan varen :)

 • #3

  Jouvence (zaterdag, 07 augustus 2021 14:47)

  Het scheepsvaartmuseum lijkt me leuk om een keer heen te gaan, mijn partner is gek van schepen!

 • #4

  Mandy Eggens (zaterdag, 07 augustus 2021 15:38)

  Ik zou niet zo snel zelf in een boot willen varen maar wij hebben 2 jaar geleden een rondvaart gehad door Amsterdam met Lovers en daar hebben we echt heel erg van genoten!

 • #5

  Joyce - SomedayTodayNL (zaterdag, 07 augustus 2021 19:22)

  Oh lang geleden dat ik dit gedaan heb, maar inderdaad heerlijk! Misschien binnenkort maar weer eens een dagje a'dam plannen.

 • #6

  Melissa (zaterdag, 07 augustus 2021 21:48)

  Wij komen weinig in amsterdam terwijl het wel heel mooi is

 • #7

  Serge (zondag, 08 augustus 2021 07:04)

  Zelf hebben dit al wel een aantal keer gedaan in Breda maar nog nooit in Amsterdam. Helemaal nooit bij stil gestaan. Door deze blog gaan we dat toch maar eens inplannen deze vakantie.

 • #8

  Fallon (zondag, 08 augustus 2021 09:16)

  Ik vind varen heerlijk! Jarenlang heb ik dit gedaan. Over de Amsterdamse grachten lijkt mij ook heel leuk om te doen. Er valt zoveel moois te zien!

 • #9

  Melanie Hoogvliet (maandag, 09 augustus 2021 09:44)

  Vroeger kwam ik regelmatig in Amsterdam maar nu is het al lang geleden dat ik er eens ben geweest. De foto's zien er prachtig uit.

 • #10

  Deborah (maandag, 09 augustus 2021 11:28)

  Oh jaaaa lang geleden met mijn opa en oma een rondvaart gemaakt. Ik zou het graag nog eens overdoen. Nu sta ik veel meer open voor de geschiedenis van ons land dan toen ik een jaar of 12 was. Overigens staat een SUP tocht over de grachten ook nog op mijn 2-do lijst :)

 • #11

  Sixpacks.be (maandag, 09 augustus 2021 11:43)

  Top idee! Heb dit al gedaan in verschillende steden maar nog nooit in Amsterdam. Ik ga het op mijn to-do lijstje zetten!

 • #12

  Wanda (maandag, 09 augustus 2021 14:33)

  Ooit weleens een rondvaarttocht gedaan in Amsterdam, maar dat was in de winterperiode en dan is het toch een stuk minder leuk dan in de zomer.

 • #13

  Nienke van Oosten (maandag, 09 augustus 2021 19:01)

  Zo leuk! Ik ben een heel aantal jaren geleden voor het laatst in Amsterdam geweest, en heb nog niet eerder een rondvaartocht gedaan. Lijkt me echt tof om eens te doen! Leuk familie uitje :)

 • #14

  Felice Veenman (maandag, 09 augustus 2021 19:09)

  jazeker heb ik wel eens met een bootje door de Amsterdamse grachten gevaren, een vriend van mij woont in Amsterdam en heeft een boot! Heerlijk om te doen

 • #15

  Rory (maandag, 09 augustus 2021 19:37)

  Ja! Onlangs nog met de blogboot van Marguerita van Marstyle (ze heeft nog plekjes voor een volgende blogboot-tour in september trouwens), maar als gezin gaan we het ook nog een keertje doen. Met name Amsterdam is wel hartstikke leuk. Vroeger als kind deed ik het ook, maar dan in zo'n massale rondvaartboot. Ook heel leuk hoor (en goedkoper) maar wel anders. Zelf een sloep varen zou ik niet zo snel durven.

 • #16

  Mitchel Kleuver (maandag, 09 augustus 2021 19:51)

  Wat heerlijk zo'n dagje vanaf het water. Lijkt me heel fijn, want je hoeft niets te doen. Lekker kijken en genieten.

 • #17

  Frederique (maandag, 09 augustus 2021 22:02)

  Ik heb zo'n 32 jaar in Amsterdam gewoond en wanneer we vrienden of familie overhadden uit het buitenland was een boottocht wel verplichte kost haha.

 • #18

  jasmina (vrijdag, 13 augustus 2021 08:19)

  Ik vind varen echt heerlijk, vooral bij mooi weer. De laatste keer dat wij het deden was in Giethoorn maar we hebben ook een keer een boottocht in Amsterdam gedaan

 • #19

  Manon (vrijdag, 13 augustus 2021 20:42)

  Ben wel eens op zo’n rondvaart geweest met een rolstoelvriendelijk bootje. Erg leuk!

 • #20

  Caroline (zaterdag, 14 augustus 2021 11:20)

  Mijn leukste bootervaring op de Amsterdamse grachten was dat ik een keer mocht meevaren tijdens de Canal Pride. Wat een feest, liefde en blijheid.

 • #21

  Rosalyn (woensdag, 18 augustus 2021 12:07)

  Lijkt me leuk! Op mooie dagen zou het me denk ik wel te druk zijn om zelf met een sloep te varen, maar Amsterdam is absoluut mooi vanaf het water.

 • #22

  Peter Boon (donderdag, 19 augustus 2021 20:36)

  Ikzelf heb nog nooit gevaren door Amsterdam heen. Lijkt mij wel leuk. Ik wist niet dat onze hoofdstad 1200 bruggen had in de stad, weer wat geleerd van jou.

 • #23

  Tessa (zondag, 22 augustus 2021 16:14)

  Ik heb dit een paar keer gedaan met buitenlandse vrienden. maar als ik eerlijk ben, vind ik er niets aan. Ga veel liever door Amsterdam fietsen