· 

Werkt meditatie om beter te slapen bij stress?

Werkt meditatie om beter te slapen bij stress?

Een goede nachtrust is zeer belangrijk om gezond te blijven. Stress kan een groot probleem zijn om in slaap te komen, er ontstaan er slaapproblemen en je lichaam en geest komen niet tot rust. Je hebt rust nodig om alle prikkels van de dag te kunnen verwerken, op deze wijze kan je lichaam zich herstellen. Maar wat nou als je blijft piekeren of onrust in je hoofd blijft houden waardoor je niet tot rust komt? Is meditatie dan een oplossing om ontspannen te gaan slapen? In dit blog vertel ik je mijn ervaring.

Werkt meditatie om beter te slapen bij stress? Slaappproblemen oplossen
Werkt meditatie om beter te slapen bij stress? Slaappproblemen oplossen

Hoe weet je zeker dat stress de oorzaak is, wat zijn de symptomen?

Iedereen heeft wel eens wat waardoor je moeilijker in slaap kan komen, maar als je systematisch altijd te veel aan je hoofd hebt hangen waardoor er onrust ontstaat dan heb je een probleem. Te veel stress en te weinig toe komen aan slapen kan zelfs een burn-out veroorzaken. Maar hoe weet je nu zeker dat stress de oorzaak is van je slaapproblemen?

Dit zijn de symptomen als je niet in slaap kan vallen door stress:

 • In slaapvallen gaat moeizaam: het duurt vaak langer dan een half uur
 • Veel piekeren en niet in slaap komen onder je dekbedovertrek
 • S' nachts word je vaak onrustig wakker
 • Vermoeid opstaan, omdat je te weinig slaapt

Waarom val je beter in slaap als je eerst gaat mediteren?

Als je weet wat het probleem is wat de vermoeidheid dan kan je de oorzaak aanpakken. Helaas is niet elk onderwerp zo op te lossen, denk hierbij aan een trauma, ernstige ziekte of het overlijden van een dierbaar persoon. 

Het is de kunst om je hoofd leeg te maken, maar dat is vaak makkelijker dan gezegd dan gedaan. Het is geen kwestie van een knop omdraaien en het probleem is verdwenen. Wel kan je je hersenen een duwtje in de goede richting geven en jezelf helpen om ontspannen te gaan slapen door te mediteren.

De een haakt af bij het woord mediteren en ja dat deed ik vroeger ook, de ander raakt geïnspireerd. Maar je kan het simpelweg proberen via een gratis app. 

Welke meditaties zijn geschikt om beter te slapen?

 • Yoga Nidra: Is geen actieve yoga, je voert de meditatie liggend uit op een matje of bed. Tijdens de meditatie ga je aan het werk met je ademhaling, krijg je een algehele bodyscan om je lichaam te laten ontspannen en ben je bezig met visualisatie. Als laatste doe je een positieve wens, waarbij je een zaadje in je lichaam en vooral geest plant. Op deze wijze creëer je een positieve mindset en ga je er onbewust naar leven. Een voorbeeld van een positieve wens is:" Ik sta in de ochtend zonder zorgen op "
 • Muziek meditatie: Bij een muziek meditatie heb je een keuze uit verschillende klanken en instrumentale muziek van bijvoorbeeld de bamboefluit, piano of cello, om de mindfulness te stimuleren zijn er ook geluiden van vogels en chakra of reiki muziek om je te laten ontspannen.  Je bent daar helemaal vrij in om een keuze te maken
 • Geleide meditatie: Via de app. luister je naar de stem, de persoon neemt je mee in een verhaal met of zonder geluiden.
 • Bodyscan: Een stem begeleid je tijdens de meditatie, heel je lichaam wordt ontspannen gemaakt van je hoofd tot je tenen.

Op mijn telefoon heb ik de app. Insight Timer, een app. waar je zelf op kan aangeven wat je wilt. Je kunt meditaties op tijd uitzoeken en op de gewenst slaapmeditatie welke je aanspreekt. Maar je kunt ook andere tips opzoeken om spiritueel te ontspannen of meditation moments.

Is slaapmeditatie de oplossing voor slaapproblemen?

Is slaapmeditatie de oplossing voor mijn slaapproblemen? Voor mij wel, voor mijn niet verwerkte trauma's sta ik in de wacht om behandeld te worden. Even de knop omzetten en een leeg hoofd maken is voor mij niet zo makkelijk.

 

Huiverig plaatste ik dan ook de app. op mijn telefoon, in het begin kan je termen horen als chakra of derde oog. Met opgetrokken wenkbrauwen luisterde ik ernaar, maar hoe vaker ik mijn meditatie uitoefen hoe meer ik mijn lichaam en geest ga begrijpen.

Mijn favoriete ontspanningsoefening is de Yoga Nidra en de Volle maan meditatie, deze heb ik handig opgeslagen zodat ik ze vaker kan horen. Al luisterend en liggend in bed met mijn Geurwolkje aan word ik meegenomen naar een hele ontspannen sfeer, waarbij mijn geest nog alert is maar mijn lichaam met schokjes al aangeeft om naar de slaapstand te gaan. 

Ben ik te overprikkeld dan kan ik niet goed meer luisteren naar de meditatie en ga ik over op muziekmeditatie, mijn favoriet is de bamboefluit waarbij ik heel rustig in slaapstand kom.

Elke avond ben ik blij om te gaan slapen, nu geen gepieker meer maar even tijd voor mezelf en ontspannen in slaap vallen.

Val jij elke avond ontspannen in slaap? Anders is het ook handig om te ontspannen met spijkermat

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (dinsdag, 11 oktober 2022 10:11)

  Wat goed dat je dagelijks mediteert en dat je daardoor beter kunt slapen!

 • #2

  Tessa (woensdag, 12 oktober 2022 10:03)

  Ik doe wel eens de body scan als ik echt niet in slaap kan komen

 • #3

  Nicole Orriëns (woensdag, 12 oktober 2022 15:53)

  Mediteren bij slaapproblemen lijkt me zeker een goede zaak. Zelfs al kun je alsnog niet slapen dan word je er waarschijnlijk wel rustiger van.

 • #4

  Nicole Orriëns (donderdag, 13 oktober 2022 11:13)

  Ik gebruik voor mijn meditaties altijd Headspace en/of meditation moments. Die laatste gebruik ik op het moment het meest.

 • #5

  Frederique (woensdag, 19 oktober 2022 16:12)

  Ik heb eigenlijk nooit gemediteerd. Maar de laatste weken heb ik een playlist op Spotify gevonden om rustig bij in slaap te vallen, het leek me erg zweverig maar ik val er goed op in slaap dus het is een blijvertje!

 • #6

  Tania (dinsdag, 25 oktober 2022 12:57)

  ik heb zelf nog nooit gemediteerd en misschien kan het indd wel helpen om gemakkelijk in slaap te vallen. Bedankt voor de tip

 • #7

  Jouvence (donderdag, 03 november 2022 12:03)

  Ik slaap al zolang ik me kan herinneren slecht, mede dankzij de me/cvs die ik heb.