· 

Spiritueel ontspannen doe je met deze 5 tips

Spiritueel ontspannen doe je met deze 5 tips

In onze snelle wereld waarin alles, maar doordraait kan het een uitdaging zijn om echt tot rust te komen en te ontspannen. Spirituele ontspanning kan een diepere laag van rust geven, die zowel het lichaam als de geest kalmeert. Of je nu worstelt om je hoofd leeg te maken of simpelweg op zoek bent naar effectievere manieren om te ontspannen, deze 5 tips zullen je helpen om spiritueel tot rust te komen. Maar eerst gaan we in dit gastblog even wat dieper in op wat spirituele ontspanning nu precies inhoudt.

Spiritueel ontspannen doe je met deze 5 tips- handpan

Wat is Spirituele ontspanning?

Spiritueel ontspannen is een proces waarbij je niet alleen fysieke rust wilt ervaren, maar ook diepe innerlijke vrede en harmonie. Het gaat verder dan de oppervlakkige ontspanning van het lichaam en richt zich op het kalmeren en voeden van de geest en de ziel. Dit type ontspanning streeft naar een verbinding met iets groters dan onszelf, of dat nu de natuur is, het universum, een hogere macht, of ons diepere zelf en misschien is dat alles wel 1 en hetzelfde. Het is maar net hoe je dit ziet en voelt.

 

Bij spiritueel ontspannen draait het om het loslaten van dagelijkse stress en zorgen en het bereiken van een staat van bewustzijn waarin vrede, dankbaarheid, en aanwezigheid in het moment centraal staan. Het kan bereikt worden door middel van verschillende tools, zoals meditatie, mindfulness, yoga, ademhalingsoefeningen, het doorbrengen van tijd in de natuur, en zelfs door creatieve expressie zoals dans, schilderen, of schrijven.

 

Het doel van spiritueel ontspannen is om een staat van innerlijke stilte en kalmte te bereiken waarin het individu zich verbonden voelt met zijn of haar essentie en met de wereld om zich heen. Dit kan leiden tot diepgaande inzichten, een gevoel van welzijn, en een diepere zingeving en doel in het leven.

spiritueel ontspannen door handpan instrument te bespelen

Natuurlijke omgevingen opsporen

Begin met het omarmen van de kalmerende effecten van de natuur. Een wandeling door het bos, luisteren naar het ruisen van de zee, of zelfs het verzorgen van planten thuis kan wonderen doen voor je mentale staat. De natuur heeft een ontzettende rustgevende werking en kun je helpen om mentaal te resetten. Probeer tijdens het uitvoeren van de tip bewust te zijn van de geluiden, geuren en kleuren. Zo maak je er gelijk een mindfulness oefening van.

Mindfulness en ademhalingsoefeningen

Mindfulness helpt je om in het huidige moment te leven, waardoor zorgen over het verleden of de toekomst naar de achtergrond verdwijnen. Een eenvoudige en effectieve ademhalingsoefening die je vrijwel overal en op elk moment kunt doen, is de 4-7-8 techniek. Deze oefening is ontworpen om snel ontspanning te bevorderen en stress

te verminderen. Hier is hoe je het doet:

 • Zoek een comfortabele zit- of lighouding. Zorg ervoor dat je rug recht is, maar niet gespannen. Sluit
 • indien mogelijk je ogen om je te helpen concentreren.
 • Leeg je longen van lucht. Adem volledig uit door je mond, maak een zuchtend geluid om jezelf te helpen volledig te ontspannen.
 • Adem rustig in door je neus, tel in gedachten tot 4. Probeer je alleen op je ademhaling te focussen en alle andere gedachten op de achtergrond te laten verdwijnen.
 • Houd je adem vast en tel vervolgens in gedachten tot zeven. Probeer tijdens deze fase ontspannen te blijven, zonder spanning op te bouwen.
 • Adem volledig uit door je mond, terwijl je weer in gedachten tot acht telt. Maak opnieuw een zuchtend geluid om de uitademing te bevorderen en alle resterende lucht uit je longen te duwen.
 • Herhaal deze cyclus nog drie keer, voor een totaal van vier ademhalingscyclussen.

Deze oefening helpt bij het verlagen van je hartslag en het kalmeren van je geest, waardoor je een diepere staat van ontspanning kunt bereiken. Het is vooral handig voor het slapengaan of tijdens momenten van verhoogde stress of angst. Door regelmatig te oefenen, kun je je algehele stressniveau verlagen en je vermogen om te ontspannen verbeteren.

Handpan sound healing

Sound healings, sound journeys oftewel klankreizen bieden een diepe vorm van ontspanning, waarbij klanken en trillingen je meenemen op een meditatieve reis. De sound journeys die bij Sound of Joy & Happiness worden gegeven worden hoofdzakelijk begeleid met de betoverende klanken van de handpan (een bijzonder instrument) waarbij door al velen mensen een gevoel van rust en vertrouwen wordt oproepen.

 

De unieke tonen van de handpan resoneren met het lichaam en de geest, waardoor velen het ervaren als een fijne weg naar ontspanning. De rustgevende harmonische klanken en ritmes van dit prachtige instrument hebben de kracht om de luisteraar naar een staat van diepe meditatieve rust te brengen, waardoor stress en spanningen worden losgelaten. Een sound Journey met de handpan is niet alleen een persoonlijke ervaring, die voor iedereen anders is, maar ook een omhelzing van de klanken die je helpen bij jouw innerlijke reis.

 

Wil je graag meer weten over de Unieke Sound Journeys van Sound of Joy & Happiness dan kun je er hier meer over lezen.  Het is ook een mogelijkheid om de handpan zelf aan te schaffen.

 

Digitaal detoxen

We zijn vaak geneigd om onze vrije momenten op te vullen met schermen, wat kan leiden tot een overbelasting van informatie en stress. Stel grenzen voor je schermtijd, vooral voor het slapengaan, om je geest de kans te geven zich te ontspannen en te herstellen.

Dans meditaties

Voor velen is het moeilijk om te mediteren in stilte, vooral als je een druk hoofd hebt met veel gedachtes. Dans meditaties bieden een unieke en creatieve manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Door beweging kun je blokkades opheffen, waardoor energie weer vrij kan stromen. Dit is niet alleen een vorm van fysieke oefening, maar het is ook een diepgaande spirituele ervaring die meditatie toegankelijker maakt voor degenen die moeite hebben met stilzitten.

Conclusie

Spiritueel ontspannen gaat over het vinden van activiteiten die resoneren met zowel je lichaam als je geest. Door de bovenstaande tips te integreren in je routine, kun je beginnen met het opbouwen van een meer gebalanceerd en energiek leven. Dans Meditaties kunnen vooral een brug slaan voor degenen die begrijpen hoe veel effect mediteren op ons lichaam en geest kan hebben, maar het moeilijk vinden om zich te verbinden met meer traditionele vormen. Probeer het eens, en ontdek hoe deze bewegende meditatie je kan helpen om dieper te ontspannen en je spiritueel te verrijken. Probeer een gratis dans meditatie vanuit huis, op een plek waar jij je fijn voelt en de dans makkelijk kunt uitvoeren.

 

Door bewust tijd te maken voor deze tips, kun je een diepere staat van welzijn bereiken en de dagelijkse stress effectief beheersen. Onthoud dat spirituele ontspanning een persoonlijke reis is; voel je vrij om te experimenteren en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Hoe ontspan jij graag?

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Runa Das (woensdag, 21 februari 2024 18:49)

  Oh je brengt me weer een motivatie om weer klankreizen te beluisteren..

 • #2

  Eat Live Travel (donderdag, 22 februari 2024 11:44)

  Wat een fijne tips, ik pas er zelf al best wat toe. Zoals in de natuur rust zoeken en 4-7-8 techniek. Ik vind sound healing sessies ook altijd heel mooi. Het geluid van een handpan is zo magisch.

 • #3

  Jouvence (donderdag, 22 februari 2024 14:35)

  Wat een mooie en bijzondere manieren om spiritueel te ontspannen. Ik vind yoga heel fijn en ademhalingsoefeningen.

 • #4

  Malou (maandag, 26 februari 2024 10:07)

  Ik zeg al jaren dat ik me eens wil verdiepen in mindfulness, maar op de een of andere manier komt het er telkens niet van, stom eigenlijk.

 • #5

  Renata Feyen (maandag, 26 februari 2024 13:00)

  Ja als je in de natuur bent is het altijd makkelijk om alles te vergeten en te genieten van de schoonheid in je omgeving

 • #6

  Claire (maandag, 26 februari 2024 15:23)

  Een handpan staat nog op mijn wensenlijstje. Ik vind het geluid magisch mooi.

 • #7

  Heleen Schrijvershof (dinsdag, 27 februari 2024 13:53)

  Wat fijn dat er voor ieder wat wils is! Yoga en dan vooral Yin yoga is ook al een soort meditatie voor mij. En ik doe ook een soort van digitaal detoxen, want ik heb bewust geen Instagram op m'n telefoon, alleen op m'n iPad. Echt een aanrader :-)

 • #8

  Tessa (dinsdag, 27 februari 2024 18:58)

  Ik had nog nooit gehoord van spiritueel ontspannen en zo te lezen kan je het gemakkelijk toepassen in het dagelijkse leven

 • #9

  Wanda (dinsdag, 27 februari 2024 20:46)

  Ik ga voor mijn ontspanning vooral de natuur in, vaak ook met mijn camera, maar soms ook gewoon om zomaar te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

 • #10

  Yvonne (woensdag, 28 februari 2024 09:27)

  Sommige dingen doe ik al wel, maar ook leuke nieuwe tips voor mij erbij. Dank je.