· 

Moestuin aanleggen? 6 benodigdheden om te beginnen

Moestuin aanleggen? 6 benodigdheden om te beginnen

Misschien heb je er wel eens gedroomd over een eigen moestuin. Een klein stukje grond waar je in de tuin of op balkon waar je fruit, kruiden en groente kan verbouwen. Niet iedereen heeft veel grond, maar moestuinieren kan ook op een simpele manier via bakken. Plaats de bakken op (dak)terras of het balkon en in no time verbouw je je eigen gewassen.

Zodra je begint met het aanleggen van een eigen groentetuintje is het wel fijn om je bewust te zijn van een paar benodigdheden. Buiten het onderhouden van de fruittuin heb je ook het een en ander nodig om mee te beginnen. Dit blog is gemaakt om de beginner een beetje op weg te helpen.

Moestuin aanleggen: wat heb je nodig? Bron foto Bol.com
Moestuin aanleggen: wat heb je nodig? Bron foto Bol.com

Wat heb je nodig als je een moestuin wilt aanleggen?

Zodra je wilt gaan starten met een moestuin is het verstandig om je van tevoren in te lezen in tuinbladen, zodat je een beetje een idee hebt en krijgt hoe je groente en fruittuin kan aanleggen. Om te beginnen heb je het volgende nodig:

  • Een stukje tuingrond of bakken waar je groente in kan telen
  • Plattegrond maken
  • Zaden
  • Water en licht zodat je groente gaat groeien
  • Tuingereedschap
  • Werkkleding

Groente of fruit in de aarde of in bakken plaatsen?

Als eerste heb je grond nodig om te kunnen planten. Daarbij is het verstandig om te kijken waar de moestuin moet komen te liggen of staan, de meeste groente groeien het beste op de zonnige kant. Het mooiste zou zijn als je een tuintje of moestuinbakken kan plaatsen op het Zuiden. 

Veel tuinliefhebbers hebben de voorkeur voor een moestuinbak. Het door de knieën gaan om groente plaatsen in de aarde is geen probleem, veel mensen vinden de (naakt)slakken tuinplanten opeten niet zo fijn. In een bak op poten tref je minder snel een slak aan. Moestuinbakken hebben meerdere voordelen, je werkt staand, dit ervaart men als zeer prettig en de mensen welke minder goed ter been zijn kunnen zelfs de moestuin zittend aanleggen.  Het laatste pluspunt is minder onkruid. In een hoge bak tref je minder snel een paardenbloem naast je radijsje aan. Op deze wijze moestuinieren is dus erg aangenaam, je bent minder tijd kwijt aan onderhoud en het verwijderen van slakken. Je kan ook zelf een houten moestuinbak maken

Moestuin in bakken heeft voordelen. Bron foto Bol.com
Moestuin in bakken heeft voordelen. Bron foto Bol.com

Moestuinieren voor beginners: met welke zaden kan ik starten?

In maart kan je starten met moestuinieren, de temperatuur is dan al goed genoeg. Niet alle gewassen kan je meteen in deze maand plaatsen, dus lees je van tevoren goed in. Doperwten, prei, peultjes en spruitjes zijn wel geschikt, je kan het moestuin zaad inzaaien. Aan het moestuin zaad kan je aan de buitenkant zien hoe diep het strooizaad geplaatst moet worden, de grote van de zaadkorrel bepaalt namelijk de diepte. Hoe groter de zaadkorrel is, des te dieper zal je het zaad moeten plaatsen.

Bij het moestuinieren zal je ook in aanraking komen met ziektes en schimmels, deels kan je dit een beetje voorkomen door de gewassen iets verder uit elkaar te plaatsen, zo komt de moesgroente minder snel met elkaar in aanraking.

Nadat je de moesgroente hebt uitgestrooid, druk je de aarde even goed aan zodat het zaadje stevig in de grond blijft zitten. Vergeet niet de groente goed te bevochtigen.

Wil je graag snel resultaat met makkelijke planten dan kan je het beste beginnen met sla, wortel , radijs en spinazie. Deze groente hebben buiten water namelijk weinig verzorging nodig. 

Moestuin indeling maken

Maak van tevoren een moestuin indeling, plaats soort bij soort. Na het plaatsen van alle zaden weet je waarschijnlijk niet meer goed waar welke gewassen staan. Daarom is het handig om een plattegrond te schetsen of een label te maken en deze bij de moesgroente te plaatsen. Je weet nog niet hoe het spinazieblad eruitziet een geheugensteuntje is dan altijd makkelijk.

 

Er bestaat een moestuinplanner/ agenda waarin je alles kunt bijhouden.De agenda is ook handig om in te noteren welke groente wel en niet bij elkaar mogen staan, er zijn namelijk moesgroentes die niet goed samengaan. Er ontstaat dan combinatieteelt. De geur van de planten maar ook de stoffen die de planten losmaken zorgen ervoor dat de moesgroentes niet goed samen kunnen staan. Dit zijn onder andere de volgende groente combinaties:

  • Ui - peultjes, bonen of erwten
  • Radijs- rode biet en ui
  • Bonen - ui, knoflook, venkel, prei en bieslook
  • Spinazie- snijbiet en rode biet
  • Wortel- munt en rode biet

Dit is een korte versie maar er zijn veel groentesoorten die niet goed naast elkaar geteeld kunnen worden.

 

Welke moestuingrond heb je nodig?

De moestuingrond moet luchtig zijn zodat de kruiden of gewassen zich goed kunnen ontwortelen. Je kunt speciale moestuin potgrond kopen waarbij je zeker weet dat de aarde de juiste samenstelling heeft. Bedenk goed wat je wilt telen, is het kruiden, groente of juist fruit en gebruik de potgrond welke past bij jouw keuze.  Wil je meer weten over de tuin volg mij dan op Facebook onder Tuinweetjes.

Heb jij een moestuin in de achtertuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
  • #1

    Tatiana's Blog (dinsdag, 19 april 2022 13:35)

    Dat lijkt mij ook nog eens leuk om te doen, dus deze tips zijn zeker welkom.

  • #2

    Frederique (dinsdag, 19 april 2022 16:09)

    Je artikel komt als geroepen, zoontje en ik willen dit in de meivakantie gaan aanleggen op het balkon.

  • #3

    EvenDelen.be (dinsdag, 19 april 2022 16:54)

    Super interessant want ik heb plannen om een lange moestuinbak te maken met mijn schoonvader.
    We zouden deze zelf maken in hout en op hoogte met onderaan ook een verdiep voor zaaibakjes, materiaal, ...
    Ik zou heel graag daar onder andere mijn kruiden in kweken en misschien wel wat boontjes.
    Hopelijk hebben we dit jaar nog tijd om dit allemaal te maken want er staat al zoveel op de planning.

  • #4

    Sanne (dinsdag, 19 april 2022 22:30)

    oh deze tips komen nu van pas. Ik ben van plan om een klein moestuintje te maken. Altijd vele leuker nu alles zo duur is.

  • #5

    Merel | De Mamagids (woensdag, 20 april 2022 07:34)

    Oeh handig! Dit artikel ga ik opslaan. Ben begonnen aan een moestuin, maar doe momenteel maar wat. Bij de aardbeien lijkt t te werken, maar ik hoop meer succes te boeken. Die staande moestuinbak ga ik ook onthouden.

  • #6

    Nicole Orriëns (woensdag, 20 april 2022 08:30)

    Bij ons doet mijn man de moestuin gelukkig. Hij gaat in ieder geval veel sperciebonen planten.

  • #7

    rachel (maandag, 25 april 2022 12:14)

    nee mij niet gezien met mijn niet groene vingers!!

  • #8

    Tessa (dinsdag, 26 april 2022 16:43)

    Als ik dit zo lees krijg ik gelijk zin om ook een mini moestuin te gaan aanleggen op mijn balkon

  • #9

    Jeannet (dinsdag, 26 april 2022 18:37)

    Een moestuin vind ik net iets te veel plaats innemen op mijn kleine balkonnetje, maar kruiden kan altijd. En die heb je ook altijd nodig. En zo niet, dan kun je je buren en vrienden nog eens blij ermee maken.

  • #10

    Fallon (dinsdag, 26 april 2022 22:02)

    Die moestuintjes van de Albert Heijn vond ik altijd geweldig! Dit is ook de reden dat ik nu ook een bak heb met diverse zaden erin. Maar de indeling zoals jij benoemd in je blog vind ik wel een stuk handiger!

  • #11

    Nicole Orriëns (woensdag, 27 april 2022 12:43)

    Ook een belangrijke benodigdheid in mijn ogen is heel veel geduld, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen : )

  • #12

    Wanda (donderdag, 28 april 2022 19:16)

    Ik heb er zelf totaal geen geduld voor, maar een collegaatje wordt er altijd erg blij van als er weer iets is opgekomen en dan hoor ik haar verhalen met veel plezier aan.

  • #13

    Gemma (maandag, 02 mei 2022 12:32)

    Hier nog geen moestuin, maar wel een pluktuin. Hierin komen in de zomer steeds mooie bloemen. Tevens nu ook aangevuld met dahlia’s.