· 

Wat werkt wel en niet tegen onrustige benen in de nacht?

Wat werkt wel en niet tegen onrustige benen in de nacht?

Onrustige benen in de nacht, ik word er soms knetter van. Het idee dat je je benen moet bewegen in je slaap wordt ook wel Restless Legs Syndroom(RLS) genoemd. De rusteloze benen kunnen optreden bij verschillende aandoeningen, denk hierbij aan last van de schildklier, spataderen of reuma. Bij mij gaat de onrust gepaard met pijn in de kuiten, waardoor ik in de nacht regelmatig wakker word. Na meerdere onrustige nachten was ik er klaar mee. Het was tijd om op zoek te gaan naar een oplossing. Ik ben op onderzoek uitgegaan en vond ideeën welke wel en niet werken.

Wat werkt wel en niet tegen onrustige benen in de nacht?

Wakker worden van rusteloze benen

Er is niets erger dan in de ochtenden vroeg wakker worden met onrustige benen. Pijnlijke benen, die niet meer stil kunnen liggen en willen bewegen. Dat betekent in de praktijk dat ik vaak vroeg opsta. Rond 7 uur ben ik wakker en wil ik uit bed. Om vier en zes uur in de ochtend ben ik ook al wakker van de rusteloze benen. Het rare is dat ik er niet heel het jaar last van heb, maar wel in de winter, Zodra de feestdagen in december voorbij zijn, beginnen de eerste klachten. Vaak houdt het ongemak aan tot het voorjaar en dan is het voorbij. Misschien komt het doordat ik dan veel actiever ben door onder andere de werkzaamheden in de tuin.

Mijn zoektocht naar een paardenmiddel

Omdat ik toch met enige regelmaat last heb van de rusteloze benen, ging ik op zoek naar een paardenmiddel. De pijnen in mijn benen is vaak zo ondragelijk, maar zodra ik opsta is het voorbij. Ga ik daarna liggen of zitten dan heb ik ook nergens last van. Tijdens mijn zoektocht vond ik Oma weet raad advies. Daar kwamen de volgende tips uit:

Bed aan de achterkant verhogen

De eerste tip is, verhoog de achterkant van je bed. Gelukkig heb ik een flexibel bed, die ik bij mij hoofd, als mijn voeten kan verhogen. Dus de eerste nacht heb ik de achterkant van mijn ligbed verhoogd. In het begin slaapt het een beetje raar maar de slaapstand went al snel. Toch waren de klachten de volgende ochtend nog niet weg. De pijn in mijn benen bleef onhoudbaar en opnieuw moest ik weer vroeg opstaan. Dan maar het volgende advies opvolgen.

Een zeepje onder het hoeslaken plaatsen

De tweede tip is een zeepje onder je hoeslaken. Op deze wijze zou je namelijk minder last hebben van spier verzuring. Om de spierkrampen te voorkomen heb je iets nodig wat de verzuring tegengaat en je raad het al, dat zit in de zeep. Ik had nog een klein stukje zeep, ooit bij Hotel Van Der Valk meegenomen en dit kon ik nu mooi gebruiken.

 

Nieuwsgierig ging ik slapen. Zou een simpel stukje zeep, mijn benen weer rustig maken? Maar ook deze raad van oma, was niet de oplossing. Ik heb het stukje zeep een paar dagen uitgeprobeerd maar ik bleef last houden van spierpijn in de benen. 

Magnesium slikken

Persoonlijk ben ik niet zo van middeltjes slikken, maar toch ben ik de Magnesium voor de nacht gaan uitproberen. Het voedingssupplement bevat een inhoud van vitamines en mineralen., waaronder magnesium, calcium en vitamine D. De combinatie van de vitamine kan ervoor zorgen dat je spieren soepel blijven. De pil neem je minimaal een half uur voordat je gaat slapen in. 

Die nacht merkte ik wel een verschil. De pijn in de spieren worden nu iets verdooft. Is het ongemak weg? Nee is daarop het antwoord. Ik word nog steeds om 4, 6 en 7 uur in de ochtend wakker. En om s'ochtends 7 uur wil ik er ook echt uit. Maar de pijn is meer verdraaglijk en toch wil ik mijn benen bewegen. Omdat ik verder geen alternatief kon vinden, is magnesium slikken mijn tijdelijke oplossing, nu maar hopen dat het voorjaar snel begint. Ken je de term onrustige benen in de nacht? En heb je tips tegen een betere nachtrust?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Eat Live Travel (woensdag, 21 februari 2024 14:30)

  Wow, dit lijkt me echt naar! Dat van het zeepje klonk ook to good to be true. Hopelijk kan een langere tijd magnesium slikken je verlichting brengen. Een voetenbadje met epsomzout en lavendel is ook ontspannend :)

 • #2

  Malou (woensdag, 21 februari 2024 16:04)

  Onrustige benen zijn zo vervelend, vooral 's nachts! Ik heb er tijdens mijn zwangerschappen wel eens last van gehad, daarna gelukkig niet meer

 • #3

  Claire (woensdag, 21 februari 2024 17:01)

  Je hebt er ook een speciale magnesium olie voor die met een massage wonderen kan verrichten.

 • #4

  Tessa (donderdag, 22 februari 2024 18:50)

  Ik heb heel soms last van onrustige benen. Ik heb ook een zeepje in bed liggen en een speciaal kussen waarmee mijn benen hoger ligen. Ideaal is dat kussen

 • #5

  Petar (woensdag, 27 maart 2024 10:46)

  Als ik onrustige benen heb dan neem ik 2 paracetamol en dan slaap je weer lekker.

  Maar ik heb geen last van pijnlijke benen. Alleen maar onrustig en ook niet elke avond