· 

Stinkende adem hond: wat is de oorzaak en oplossing?

Stinkende adem hond: wat is de oorzaak en oplossing?

Je hebt een hond met een stinkende adem, natuurlijk ben je dan op zoek naar de oorzaak en de oplossing. Je wilt immers niet dat je lieve viervoeter continu stinkt uit zijn bek, een slechte adem ruikt tenslotte niet zo fris.  Je hebt geen idee of het lichamelijke klachten of gebitsproblemen zijn. De geur wordt door hondenliefhebbers vaak als een probleem ervaren, daarom gaan we in dit artikel bekijken waar de onfrisse geur vandaan komt en nog belangrijker of je de vieze lucht kunt verhelpen.

Wat is de oorzaak en oplossing van stinkende adem hond?

Waarom stinkt je hond uit zijn bek?

Je vraagt je vast af waarom je hond uit zijn bek stinkt. Je viervoeter kan last hebben van lichamelijke ongemakken, bijvoorbeeld nierproblemen. De nieren kunnen het bloed niet goed zuiveren. Normaalgesproken zorgen de nieren ervoor dat het bloed opgeschoond wordt door de afvalstoffen te scheiden. Is dit niet het geval dan stapelen de afvalstoffen zich in het bloed op, dit proces kan zorgen voor een stinkende adem van de hond. Toch, zijn de symptomen niet altijd afkomstig van een niet goed functionerend orgaan, er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn.

Vaak ontstaan de klachten door gebitsproblemen

80% van de honden boven de drie jaar hebben gebitsproblemen. Vaak zijn de hondeneigenaren zich er niet bewust dat de hond lichamelijke klachten aan het gebit ervaart. Als je je hondje goed observeert dan zie je de volgende symptomen.

 • On fijne geur uit bek
 • De hond is mokkig en toont niet energiek
 • De hond eet moeizaam of kauwt aan een kant van het gebit
 • De hond heeft last van tandplak, vaak zie je een gele waas over de tanden van de hond.
 • De hond heeft bruine aanslag op de tanden, dit wordt ook wel tandsteen genoemd.

Tandsteen kan zorgen voor een onfrisse geur

Als je huisdier last heeft van tandsteen dan kun je dat duidelijk waarnemen. Zodra je de lip optilt en het gebit van de hond bekijkt zie je een bruine laag pasta op de tanden, wat een onfrisse geur veroorzaakt. De bruine aanslag wordt veroorzaakt door etensresten en afgestorven bacteriën. Niet elke hond zal last hebben van tandsteen, sommige honden hebben er meer last van de ander, tandsteen ontstaat vaak door de hoeveelheid speeksel in combinatie met het soort voedsel.

 

De bruine aanslag is vaak goed zichtbaar op de plek waar de tand overgaat naar tandvlees. Het hondengebit toont geïrriteerd tandvlees en/of ontstoken wortels van de tand. Je kunt het gebit van je dier goed onderhouden door regelmatig de tanden van je hond te poetsen met speciale hondentandpasta. Doe je dit niet dan is er een mogelijkheid dat er tandsteen ontstaat op de hoektanden of op de kiezen achterin de bek. Als je de klachten niet op tijd kenmerkt dan kunnen er meerdere klachten bij de hond optreden, denk hierbij aan ontstekingen in andere lichaamsdelen van de hond, onder andere de organen.

Wat kun je doen tegen de slechte adem van je viervoeter?

Om de slechte adem te verhelpen, kun je zoals gezegd de tanden van je hond poetsen of de hond een hondensnack geven waardoor het kauwen geactiveerd wordt. Is de slechte adem nog niet verholpen dan is een bezoekje aan de dierenarts een goede optie.

Mijn ervaring met honden supplementen

Op mijn zoektocht voor een frisse adem van mijn hond, kwam ik uit op Dogsuppy Dental Bright. Het supplement, in de vorm van poeder, bevat vitaminen en mineralen en is speciaal gemaakt om de tandsteen, bacteriën en tandplak tegen te gaan. Het leek me fijn voor mijn allergische hond, aangezien er geen kip, lam of ander vlees in is verwerkt.

Op de verpakking staat duidelijk welke maatlepel ik moet handhaven. Mijn Jack Russel weegt niet zwaar, dus per dag kwam ik uit op een maatlepel per dag. De poeder strooi je over de hondenbrokken. De eerste keer keek mijn viervoeter me raar aan, maar mijn kieskeurige eter at de maaltijd heerlijk op. Omdat je niet direct een reactie ziet, ben ik de Dogsuppy supplementen voor de slechte adem een maand gaan gebruiken. Gemiddeld staat voor een resultaat 1 à 2 maanden. Na 1 maand zag ik duidelijk een verbetering. De slechte adem is verdwenen en mijn hondje ruikt weer fris en fruitig. De vieze geurtjes uit zijn bek zijn verdwenen, daarvoor in de plaats heb ik een gezonde (oude) hond, die happy door het leven gaat.

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Irene (woensdag, 03 april 2024 10:11)

  Oef, daar kan ik inderdaad heel slecht tegen, stinkende honden (of dieren in het algemeen). Ik heb zelf nooit een hond gehad, maar ik kan me voorstellen dat je dit soort zaken zo snel mogelijk op wilt lossen!

 • #2

  Rory (woensdag, 03 april 2024 12:55)

  Wat interessant om te lezen. Ik dacht altijd dat het te maken had met bijvoorbeeld verkeerde voeding en dat dan die geur zijn weg vindt vanuit zijn binnenste naar zijn bekkie. Hoe zit het overigens met tanden poetsen van een hond? Ik hoorde onlangs dat mijn zwager en zijn vriendin dat doen met hun viervoeter.

 • #3

  Jouvence (woensdag, 03 april 2024 13:25)

  Onze Jack Russell had dit door tandsteen, werd eens in de zoveel tijd verwijderd. Hij is helaas 2 jaar geleden overleden, hij was al op leeftijd.

 • #4

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 03 april 2024 13:45)

  Ik heb geen hond maar wel 2 katten en die kunnen ook erg enorm uit hun giegeltjes stinken.

 • #5

  Claire (woensdag, 03 april 2024 15:41)

  Je hebt ook van die vega dentasticks met eucalyptus. Onze honden vonden/vinden dat heerlijk! En het helpt ook echt!

 • #6

  Amina (woensdag, 03 april 2024 23:30)

  Ik vergeet elke keer dat je een JRT hebt, zo leuk! Mijn Jack Russell had dat ook, vooral toen ze ouder werd. Ik gaf ook denta stics en deed iets meer brokken bij het natvoer. Toen ze niet meer ging eten, bleek dat ze een rotte kies in haar bekkie had! Deze supplementen zijn ook handig zeg!

 • #7

  Eat Live Travel (vrijdag, 05 april 2024 11:21)

  Wat een fijne tip. Mijn honden stinken eigenlijk beiden niet uit hun mond. Ze krijgen ook dagelijks een harde kauwsnack en daarnaast ook zeewier waardoor ze geen tandplak hebben.

 • #8

  Mitchel (dinsdag, 09 april 2024 09:54)

  Het is altijd vervelend als er iets mis is met je huisdier. Een ongename geur is dat dan ook zeker niet.

 • #9

  Tessa (woensdag, 10 april 2024 16:52)

  Wat fijn dat je al na een maand na het gebruik al resultaat ruikt, of eigenlijk niet meer ruikt bij jouw hond