· 

September tuinklussen:wat kun je doen in de tuin?

September tuinklussen: wat kun je doen in de tuin?

September tuinklussen moeten elk jaar gedaan worden, als je wilt dat je tuin er volgend jaar weer stralend uitziet. Op de onderhoudskalender voor de tuin staan meerdere klussen voor de achtertuin. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor weer het in deze periode is. Is het bloed heet dan is het niet verstandig om te snoeien of de haag onderhanden te nemen. Dat neemt niet weg dat je de klusjes op de tuinkalender wel het beste in de maand september kunt uitvoeren. 

In dit artikel staat een handig tuinoverzicht zodat je weet wat je  in de najaarsmaand kunt doen.

September tuinklussen: wat kun je doen in de tuin?

September onderhoudskalender voor de tuin

De september onderhoudskalender voor in de tuin staat voor de deur, de zomerperiode is voorbij, of toch niet? Door de klimaatveranderingen zien we steeds meer een verschuiving van de zonnige periodes. Waarbij je vroeger  kon zeggen dat augustus de maand was van veel zon en droogte, zie je nu in de maand augustus een mix van hittegolven en grote regenbuien, welke zo groot zijn dat hele straten onderlopen.

 

Dit geldt ook voor de maand september, tegenwoordig is dit de maand waarbij we vaak nog heerlijk weer is en je nog lekker buiten in de tuin kunt genieten van de zon in de tuin. Natuurlijk moet het ook niet te warm zijn want dan is het geen goed idee om onderhoudsklusjes uit te voeren. Niet alleen voor jezelf is het te warm, de druppels glijden namelijk van je gezicht af, maar de tuinplanten staan ook niet te wachten op een snoeibeurt. 

Wil je wel tuinklusjes uitvoeren, kijk dan goed naar de weersomstandigheden en ga bij zeer zonnig weer te werk in de vroege ochtend of in de avond, als de zon nog niet aanwezig is.

Wat kun je snoeien?

Op de onderhoudskalender voor september staan zeker nog tuinklusjes, waaronder snoeien.

 

 • Heb je een vruchtenboom in de plantentuin staan, zoals bijvoorbeeld abrikozen, pruimen of kersen, dan kun je deze nu een snoeibeurt geven. Ga niet roekeloos te werk, want ander kun je de vruchtenstruik en/of boom beschadigen. Ga aan de slag zodra de boom is uitgebloeid, maar ook na de oogst tot de tweede week van september kun je dit tuinklusje uitvoeren.
 • Ook de Tamme kastanje staat op het lijstje, de grote snoeibeurt, heb je als het goed is in de zomermaanden gedaan. Nu kun je alleen nog de kleine takken wegsnoeien. Je kunt alle kruisende en dode takken weghalen, maar zorg er wel voor dat je de boom in een natuurlijke vorm snoeit.
 • De notenboom gaat in de nazomer in winterrust. Nu er geen bladeren en noten meer zichtbaar zijn, is dit het moment om de boom in model te snoeien.

Voorjaarsbloeiende bollen planten

Het is nu het tijdstip om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Een voorbeeld van voorjaarsbloeiers zijn sneeuwklokjes, krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten. Van september tot december heb je de tijd om dit tuinklusje te klaren. Zorg er wel voor dat de bollen voor de eerste nachtvorst al in de grond zitten, zodat je er zeker van bent dat in de lente de bonte bloeiers uitkomen.

De vijver onderhouden

Heel het voorjaar, maar ook in de zomer heb je kunnen genieten van de vijvervissen en andere dieren in en rondom de siervijver. Nu is het verstandig om het meeste vuil uit de vijver te scheppen. Denk hierbij aan bladeren en eventueel dode bloemen welke in het water gevallen zijn. Veel herfstbladeren zorgen voor zweefalg en kleuren het water groen, wil je dit voorkomen dan kun je er het beste voor zorgen dat de vijver niet is voorzien van bladeren, zodat je volgend jaar ook weer fijn kunt genieten van het water in de tuin. Wil je je tuin winterklaar maken dan behoord deze tip er ook toe.

Zaai het gazon nog in

Als het goed is, ziet je gazon er mooi uit en heb je regelmatig het grasgemaaid en ben je aan het werk gegaan met het gras te verticuteren, om je gazon er op-en-top uit te laten zien. Toch kan er kale plekjes in het grasveld ontstaan. Dat kan zijn ontstaan omdat je onkruid hebt verwijderd, of omdat je gazon te weinig voedingsstoffen heeft. Het is nu het moment om het gazon in te zaaien met graszaad. Nu is het weer nog prima en als je geluk hebt, heb je ook af en toe een regenbui, wat de groei van de grassprieten bevorderd. Alle tips zijn handig voordat je je tuin winterklaar gaat maken.

Doe jij wel eens onderhoudsklusjes op balkon of in de achtertuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Tessa (dinsdag, 19 september 2023 17:15)

  Zo te lezen is er elke maand wel iets dat je in de tuin moet onderhouden

 • #2

  Uniek overnachten (zaterdag, 30 september 2023 12:22)

  Ik ga nog even wachten met deze klusjes, het lijkt me nog iets te warm nu.

 • #3

  Elisabeth (donderdag, 05 oktober 2023)

  Wij laten de tuin zoveel mogelijk met rust. We halen wel wat takken weg van de bomen. Verder snoeien we nu niet. De vogels hebben nu een tweede leg. Dat zien wij ook, meesjes met jongen en merels met jongen.

 • #4

  Elisa (donderdag, 19 oktober 2023 09:10)

  De bomen laten we meestal snoeien door iemand die er echt verstand van heeft. Tuinieren is bij ons echt een ondergeschoven kindje. Als je met goed weer eenmaal bezig bent wel lekker, maar vaak geen prioriteit.

 • #5

  Claire (zaterdag, 21 oktober 2023 16:27)

  Heerlijk dat je het hele jaar door kunt tuinieren! Zo fijn!