· 

Thee vraag van vandaag: telefoon een dagje niet gebruiken

Thee vraag van vandaag: telefoon een dagje niet gebruiken

Op de Pickwick thee vraag zag ik staan: "Lukt het je om een dagje geen telefoon te gebruiken? Een goede thee vraag van vandaag om over na te denken. Want ja, hoe gehecht ben ik aan mijn smartphone en niet geheel onbelangrijk kan ik een dagje zonder mijn telefoonapparaat of ben ik verslaafd? Om een antwoord te krijgen op de vraag ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik heb de instellingen van mijn telefoontje eens bekeken en ik kwam tot de volgende conclusie.

Thee vraag van vandaag: telefoon een dagje niet te gebruiken

Ben ik telefoon verslaafd?

Ben ik telefoon verslaafd dat vroeg ik me ook af? Toen ik de review Nokia 2660 Flip publiceerde kreeg ik heel veel reacties. Opmerkingen zoals: "Ik zou echt niet meer zonder telefoontje kunnen of mijn iPhone is mijn alles" De review ging namelijk over de Nokia-telefoon waarmee je kunt bellen en sms'en en zonder social media. Veel mensen moesten er niet aan denken. Na het telefoonapparaat in een vakantiehuisje te hebben uitgeprobeerd in een ontspannen sfeer, viel het mij reuze mee. Maar hoe zit het in het echte leven, in het drukke leven waarbij ik de telefoon met Instagram en Facebook dagelijks privé en zakelijk gebruik.

Zakelijke of privé telefoon?

Ik heb een Samsung Galaxy S21, ik kon ook voor een iPhone of de Samsung Flip gaan, maar eigenlijk heb ik niet zo veel interesse in zo veel functies en knopjes. Ik heb een zakelijke telefoon, maar waar ik ook privé opzit. Privé heb ik een Facebook en Pinterest account. Op Facebook kijk ik het meeste omdat ik er ook het vaak opzit voor mijn werk, dus je schakelt makkelijk even over naar je persoonlijke account. Nog niet eens om te kijken wat vrienden en familie uitspoken, ook al zie ik dat onbewust wel, maar meer voor het nieuws en de laatste weetjes van showbizzland.

Voor mijn werk zit ik op Instagram, Facebook en LinkedIn en Pinterest, maar dat doe ik via de computer. Er zit wel een verschil in mijn telefoongebruik, overdag is het vooral werkgericht en in de avonden kijk ik vaak tussen de tv-programma's door op mijn privéaccount.

telefoon schermtijd per week

De schermtijd van mijn telefoon per week

Elk maandag krijg ik een berichtje over het verbruik van mijn schermtijd. Eigenlijk is het elke week dezelfde uitkomst, uit mijn weekrapport kan ik opmaken dat ik gemiddeld per dag 2 uur en 12 minuten op mijn scherm kijk. Totaal is het de afgelopen week 15 uur en 25 minuten geweest, waarvan 6 uur 50 minuten op Facebook, op Insigt Timer 2 uur en 17 minuten en als laatste 1 uur en 39 minuten op internet.

 

De gemiddelde schermtijd is 2 uur en 21 minuten per dag, reken je daarbij ook een computer en tabletscherm dan is de hoeveelheid 5,5 uur per dag.

Hoeveel schermtijd apps. op de telefoon?

Welke apps. gebruik ik?

Hoewel ik diverse apps. op mijn telefoon heb staan, zoals:

 • ING bankieren
 • TV gids.nl
 • X
 • LinkedIn
 • Buienalarm
 • Instagram
 • Messenger
 • Imaging Edge (om foto's van fototoestel naar telefoon importeren)
 • WhatsApp
 • Spotify
 • Marktplaats
 • Wordfeud
 • Insight Timer (meditatie app.)
 • Facebook

Ik gebruik de apps maar heel beperkt, alleen mijn meditatie app. Insight Timer gebruik ik elke avond en Facebook en WhatsApp ook elke dag.

Tips om af te kicken van je telefoon

 Kun je afkicken van je telefoon? Als je wilt dan kun je alles. Heb je behoefte om minder gebruik te maken van je telefoon dan kun je de volgende dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld minder spelletjes op je telefoon plaatsen zodat je niet continu de smartphone wilt pakken. De grootste ergernis van een telefoongebruiker is natuurlijk de melding, piepjes of trillingen, de telefoon triggert je regelmatig. Maar wist je dat je ook alle meldingen uit kunt zetten of kunt dempen. Dit kun je doen bij bijvoorbeeld chatgroepen op Instagram, Facebook of de buurt WhatsApp waarbij vragen worden gesteld waarop heel de groep een antwoord geeft en je dertig keer een melding krijg over een onbenullig iets.

 

Wil je wel op social media, maar niet te veel prikkels, beperk je dan tot een kanaal. Dit voorkomt dat je niet van meerdere kanalen hetzelfde bericht krijgt en je beperkt wordt in je hoeveelheid berichten.

Creëer bepaalde momenten wanneer je wel en ook niet mag kijken, bijvoorbeeld niet onder het eten, tijdens activiteiten. Zo baken je periodes waarbij je niet en wel mag kijken. Het geeft niet alleen duidelijkheid, maar op lange termijn wen je er ook aan dat je niet hoeft te kijken.

Mijn ervaring met mijn telefoon

Als ik kijk naar mijn ervaring en de feiten van de wekelijkse schermtijd, dan kom ik uit op de "normale" hoeveelheid tijd die je mag spenderen op je telefoon, maar ook op de computer mag. Ik ben dus niet verslaafd, maar ik vind dat ik in de avonden wel minder op mijn smartphone kan kijken en niet bij elke reclame mijn mobieltje moet pakken.

Hoe sta jij erin?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 28 november 2023 14:09)

  Ik durf wel te stellen dat ik lichtelijk telefoon verslaafd ben ;) maar ik gebruik hem dan o.a. ook voor mijn blog, leefstijl coaching trajecten & het maken van tig foto's per dag van de katten. Ik probeer nu wel 's avonds na 22:00 uur niet meer op de telefoon te zitten (social media).

 • #2

  Tessa (dinsdag, 28 november 2023 18:44)

  Mijn wekelijkse telefoon gebruik is eigenlijk altijd wel hetzelfde. Behalve op vakatnie, dan is het hoger, Ik gebruik mijn telefoon dan ook als navigatie en camera

 • #3

  Claire (vrijdag, 01 december 2023 23:14)

  Ik vind het geen enkel probleem om niet telefonisch bereikbaar te zijn wanneer ik met mijn gezin ben. Maar niet even mijn mail kunnen checken of social media, dat is eerlijk gezegd een heel ander verhaal.

 • #4

  sandra (zondag, 03 december 2023 14:38)

  Ik geef toe dat ik ook wel wat telefoon verslaafd ben, het is ook zo een handig ding waar je zo veel mee kan doen�

 • #5

  Wanda (zondag, 17 december 2023 22:16)

  Ik zit gemiddeld zo'n 3,5 uur per dag op mijn mobieltje en grotendeels is het dan puur voor privé gebruik. Ik probeer echt wel om minder online te zijn, maar het blijft een lastig dingetje...