· 

Dagboek tuin influencer: mijn tuinklusjes in maart

Dagboek tuin influencer: mijn tuinklusjes in maart

Dit keer wil ik je een kijkje geven in mijn dagboek als tuin influencer. Nu de temperatuur al fijn aanvoelt, ben ik regelmatig te vinden in mijn achtertuin. Niet alleen voor tuinklusjes, maar ook om mijn plantentuin op peil te houden. Ik ben gestart met het snoeien van diverse tuinplanten. Wil je weten wat ik in de derde maand van het jaar voor tuin onderhoudsklusjes heb gedaan? Lees dan in dit artikel al mijn tuintips.

Dagboek tuin influencer: mijn tuinklusjes in maart

Wat heb ik in maart voor tuin onderhoudsklusjes gedaan?

Wat is de maand maart goed gestart, als tuinblogger gaat mijn hartje sneller kloppen zodra de temperatuur oploopt in de dubbele cijfers. Tien en zelfs zeventien graden heb ik al voorbij zien komen. Als het weer een paar dagen achter elkaar is voorzien van een zachte temperatuur dan kun je al wat tuinklusjes doen. Het belangrijkste is dat dat er in de avonden geen vorst ontstaat, want dan is snoeien in de achtertuin geen goede optie. 

 

Maar nu de lucht al meerdere dagen heerlijk aanvoelt, ben ik als tuinliefhebster al aardig wat uurtjes te vinden in de bloementuin. Ik ben begonnen met het gazon. Het gras groeide eind van de zomer tot de herfstmaanden zo goed dat ik de grassprieten regelmatig moest maaien. Toch wil je het gazon ook beschermen voor de wintermaanden, halverwege de herfst ben ik gestopt met maaien. Tot mijn verbazing bleef het gras toch groeien, vandaar dat ik in de maand maart weer aan de slag ben gegaan met de grasmaaier. Om het gazon een goede basis te geven, ben ik gestart met het strooien met complete meststof met kalk en grasversterker. De meststof zorgt voor diepgroen sterk gras en de kalk weerhoudt het mos en het onkruid.

 

Ook heb ik de vijver voorzien van het eerste onderhoud. Ik heb alle dode takken en bladeren verwijderd en het water bijgevuld. De goudvissen zijn al zichtbaar, maar de watersalamanders nog niet.  Ik hoop niet dat er weer een rivierkreeft in de vijver zit, want dan zal er niet veel levendigs in de siervijver te vinden zijn.

Welke tuinplanten heb ik gesnoeid?

Na het grasmaaien ben ik gestart met snoeien. Nog niet alle tuinplanten hebben een snoeibeurt gekregen, maar ik heb een paar bloeiers waar insecten dol op zijn, die ik vaak als eerste onderhanden neem. De eerste plant waar ik de takkenschaar voor uit de schuur heb gepakt is de Vlinderstruik. Wil je de Vlinderstruik snoeien, dan kun je het beste te werk gaan met een grote snoeischaar., doe je dit niet, dan kun je met een gewone snoeischaar ook de dikke takken knippen, maar je tuingereedschap zal er al snel bot van worden. Met een takkenschaar knip je zonder veel kracht te zetten makkelijk de takken door. Knip de insectenvriendelijke struik tot ongeveer 30 cm. Je kunt de takken snoeien, net boven eerst zichtbaar groene stukje groen.

 

Ook ben ik gestart met het snoeien van de klimroos, nu heeft de klimmer vaak niet veel onderhoud nodig. In het najaar, net voordat het mooie weer ermee stopt, knip ik de klimplant al in model. Zodat er geen takken tijdens wilde stormen alle kanten opwaaien. De klimplant heeft dus al een goede vorm. Wel knip ik de dode takken en rozenbottels weg. Je ziet duidelijk of de roos een dode tak heeft als er geen puntjes zichtbaar zijn, de puntjes geven aan dat er een nieuwe tak gaat groeien.

 

Als laatste heb ik de dode takken van de Hortensia weggehaald. De tuinbloeier is al voorzien van nieuwe groene scheutjes. Out hout waar geen uitlopers zichtbaar zijn kun je wegknippen, net zoals de oude uitgebloeide bloemen. Want we willen de tuinplanten welke bloeien in maart dadelijk goed zien bloeien.

Meer tuintips van de tuinblogger

Omdat het weer nog niet helemaal stabiel is, ben ik nu even gestopt, er zijn nu weer regenbuien op komst, dit is het moment om het gazon, maar ook de Rododendrons, Acer en Camelia en conifeer te voorzien van zure bemesting. Wil je meer tuintips van de tuinblogger volg dan mijn Facebook-groep Tuinweetjes, daar kun je wekelijks nieuwe tuininspiratie vinden. De volgende grote onderhoudsbeurt zijn de terrastegels voorzien van een schoonmaakbeurt. De bladeren heb ik nog even laten liggen ter bescherming voor de insecten maar ook om de tuinplanten te beschermen tegen de eventuele vorst. Heb jij al onderhoudsklusjes buiten gedaan?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Eat Live Travel (donderdag, 21 maart 2024 17:01)

  Yessss, mijn handen beginnen ook te kriebelen. Hier ook bemest en alweer nieuwe zaden van voor een vlinder/bijenmix gezaaid.

 • #2

  Tessa (woensdag, 27 maart 2024 17:15)

  Zo te lezen heb je eigenlijk elke maand wel wat klusjes te doen in de tuin

 • #3

  Claire (maandag, 08 april 2024 16:41)

  Dagboek tuin influencer; dat klinkt als een geweldige titel voor een boek! En wat heerlijk dat je weer zoveel fijne klusjes in de tuin hebt kunnen doen.