· 

Deze 10 tuinplanten bloeien in maart - Tips tuin influencer

Deze 10 tuinplanten bloeien in maart - Tips tuin influencer

Ben je op zoek naar tuinplanten welke bloeien in maart? Vroege bloeier welke ervoor zorgen dat er een ware lente vibe ontstaat in je achtertuin. Als tuin influencer ben ik veel bezig in de achtertuin, van tuinonderhoud klusjes tot het goed verzorgen van de tuinplanten. Ik word blij van elke plant welke in het begin van de lente gaat bloeien.

 

In dit artikel staat een overzicht van vaste tuinplanten waar je in begin tot eind maart veel plezier van zult hebben.

De Ribes- Tuinplant welke bloeit in maart
De Ribes

Welke tuinplanten bloeien in het vroege voorjaar?

Als de temperatuur al dubbele cijfers aangeeft dan ben ik al te vinden in de stadstuin. Maar het meeste geniet ik van de planten welke bloeien in het vroege voorjaar. In maart kun je al veel genieten van mooie vaste tuin bloeiers, en dan bedoel ik niet de voorjaarsbloembollen, maar vaste tuinplanten. Lente bloeiers waar je elk jaar plezier van zult hebben en welke zorgen voor een voorjaarsvibe in de plantentuin.

Vinca - Maagdenpalm bloeit in maart - tips tuin influencer
Vinca

In maart kun je al genieten van deze planten in de tuin

In maart kun je al genieten van een aantal bekende voorjaarsbloeiers in de achtertuin. Tuinplanten welke al actief gaan bloeien in het vroege voorjaar. Deze vaste tuinplanten zie je in derde maand van het jaar al stralen:

 

 • Ribes: De Ribes is een mooie sierstruik welke ook wel Siertrosbes genoemd wordt. De tuinplant wordt maximaal twee meter hoog en heeft een sierwaarde door de mooie roze bloementrosjes. Van maart tot mei zal je voorjaarsbloeier schitteren in de achtertuin. Geeft de tuinplant een mooie standplaats in de zon of halfschaduw en je zult er veel plezier van hebben.
 • Vinca: Deze vroege bloeier Vinca ook wel maagdenpalm genoemd, is een gewilde bodembedekker. De tuinplant met lange slierten groeit over de grond en geeft witte of paarse bloemetjes. Eigenlijk kun je de bloeier overal plaatsen. Maar de planten komt buiten het beste tot zijn recht op een plek in de halfschaduw.
 • Photinia fraseri ´Red Robin: De Red Robin is een vaste tuinplant welke als struik, haag of op stam verkrijgbaar. De tuinplant welke groenblijvend is, geeft in de maand maart vuurrode nieuwe scheuten, welke erna donkergroen zullen kleuren. Toch bloeit de plant nog niet met witte bloemetjes, deze komen pas in april en mei tevoorschijn. Toch vind ik de rode bladscheuten wel een grote sierwaarde hebben. Zet de tuinplant op een zonnige of half schaduwplek en je zult een ware blikvanger hebben in de tuin.
 • Camelia: De Camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is een prachtige struik met donkergroen blad en felroze, wit of zachtroze bloemen. Niet bij iedere tuinliefhebber groeit de plant goed. De diva van de tuinplanten wil namelijk graag op een beschutte plaats staan, houdt van zure grond en staat niet graag in de volle zon. Heb je een mooi plekje in je tuintje, dan zal deze tuinplant in het voorjaar een zee van bloemen geven.
 • Skimmia: Van de bolvormige groene struik zult je veel plezier hebben. De tuinplant kan prima onder een boom of andere grote struik staan. De tuinplant met witte bloemetjes staat dan ook het liefst halfschaduw. De kleine struik trekt veel insecten aan, vooral bijen en hommels zijn bij met de insectenvriendelijke tuinplant.
 • Forsythia: De Forsythia, ook wel het Chinese klokje genoemd, is een vroege bloeier. In februari laat de tuinplant al zijn eerste knalgele bloemen zien. De heester kan wel drie meter hoog worden. De struik bloeit tot maart of april.
 • Vibunum tinus: De viburnum tinus is een groenblijvende heester. De tuinplant is als struik, maar ook op stam verkrijgbaar. De plant groenblijvende sneeuwbal bloeit van oktober tot april, dan verschijnen er witte bloemetjes waar insecten dol op zijn. Na de bloei ontstaan er sierlijke rode besjes. Dit is een makkelijke tuinplant welke je overal kunt plaatsen.
 • Magnolia stellata: Wil je een blikvanger in de tuin dan is de Magnolia stellata een goede tip. De Stermagnolia heeft witte bloemetjes welke eruitzien als een ster. De bloeitijd is in de lente, in maart en april kun je genieten van de bloeiende planten, welke ook veel insecten aantrekt.
 •  Euonymus japonica 'Paloma Blanca': De Euonymus  ook wel Kardinaalsmuts genoemd, is verkrijgbaar in meerdere kleuren, van een bont, groen tot een geel blad. Deze tuinplant heeft gecombineerde groene en witte bladeren. Zodra de tuinplant gaat bloeien en nieuwe witte scheuten aanmaakt, is het een prachtige tuinplant om te zien. Van maart tot april heb je veel plezier van deze plant, daarna blijft de groenblijvende plant goed zichtbaar.
 •  Rododendron 'Praecox': Deze Rododendrons is een van de eerst die bloeit. De compacte struik met groene bladeren geeft lilaroze bloemetjes en bloeit actief in de maand maart. Aangezien de struik een meter hoog en breed wordt is de plant ook geschikt voor een kleine tuin. Wil je je tuin laten stralen, pas dan de handige tuintips voor het voorjaar toe.
Tuintips Forsythia- tuinplanten welke bloeien in maart
Forsythia

Combineer de mooie blikvangers in de lente met groene beplanting

Wil je de bloeiers laten knallen in de achtertuin, combineer de beplanting dan met groenblijvende tuinplanten.  In een Japanse tuin zie je vaak ook een blikvanger, zoals een Japanse Azalea, met daar omheen veel groene planten, waardoor de bloeiende plant erg opvalt. Groene planten welke zeer geschikt zijn om naast een bloeiende plant te staan, zijn de Ilex, Euonymus , conifeer of groenblijvende klimplanten. Misschien heb je ook interesse in het artikel over de tuin onderhouden in april.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (maandag, 25 maart 2024 10:54)

  Mijn absolute favoriet is zonder twijfel de magnolia boom! Prachtig!

 • #2

  Eat Live Travel (dinsdag, 26 maart 2024 13:46)

  Ik heb zelf allerlei soorten bollen in de tuin geplant afgelopen november. Het staat er nu super vrolijk en kleurig bij! Dank voor de tips.

 • #3

  Heleen Schrijvershof (donderdag, 04 april 2024 12:01)

  De Camelia is er eentje die ik overweeg, precies om de reden die jij omschrijft: omdat hij nu al bloeit. Heel mooi, net rozen.

 • #4

  Malou (woensdag, 17 april 2024 12:57)

  Wat fijn hè, dat zoveel planten al bloeien? Dat is één van mijn favoriete dingen van de lente!

 • #5

  EvenDelen.be (woensdag, 17 april 2024 16:33)

  Ik ben gek op kleur in de tuin. Dus heb ik heel veel verschillende bloemen staan die allen op verschillende tijdstippen bloeien. Ook heb ik veel snijbloemen in de tuin, zodat ik in de woning ook het interieur wat kan opfleuren.

 • #6

  Tessa (woensdag, 17 april 2024 16:43)

  Ik hou altijd van de kleuren van de lente. Ik ben echt dol op bloesembomen

 • #7

  Eat Live Travel (donderdag, 18 april 2024 21:05)

  Wat een fijn lijstje weer. Hier bloeien de tulpen nog steeds volop, de druifjes zijn bijna op. Voorderest staat de wede vol met gele bloemetjes en is het vergeet-me-nietje ook nog overal zichtbaar met schattige blauwe bloemetjes.