· 

Voorjaarsbloeiers: deze 5 tuinplanten bloeien in april

Voorjaarsbloeiers: deze 5 tuinplanten bloeien in april

Je wilt een mooie bloeiende tuin in april, dan kun je er het beste voorjaarsbloeiers in je achtertuin plaatsen. Vaste planten welk elk jaar opkomen of groenblijvende planten welke bloeien tijdens de lente.  Beplanting waar je in het voorjaar van kunt genieten. Het zijn immers een van de eerste bloeiers die spontaan verschijnen in je tuin(tje). In dit artikel staan bloeiende planten, die prachtig stralen in april.

Japanse Sierkers bloeitijd april
Japanse Sierkers

In de lente genieten van vaste tuinplanten

Elke jaar is het weer spannend, wanneer gaat alles bloeien en groeien in de tuin? Vaak weet je wel wanneer de vaste planten gaan bloeien, toch heeft het klimaat ook invloed op de groei en bloei van je tuininrichting. Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Er kunnen veel zonnestralen verschijnen, maar de vorst ligt deels ook nog op de loer. Als je je mijn vorige tuinblog hebt gelezen, dan weet je welke tuinplanten in maart bloeien. Vele bloeiers zijn ook in april actief, denk hierbij aan de viburnum en de ribes. Toch zijn er een paar planten welke gestopt zijn met bloeien en waar nu nieuwe tuinplanten voor in de schijnwerpers komen te staan.

Krentenboompje een voorjaarsbloeir voor de lente
Krentenboompje

Dit zijn de mooiste bloeiende planten in april

De plantentuin komt in april echt tot leven, helemaal als je alle tuinklusjes voor het voorjaar hebt gedaan, waardoor je zeker weet dat je de juiste verzorging hebt gegeven. Het is nu afwachten welke bloeiende plant als eerste opkomt. Waarbij de tulpenboom bijna is uitgebloeid, verschijnt er weer een andere bloeier die helemaal gaat schitteren. Persoonlijk vind ik de lente een van de mooiste periodes in de tuin. De tuinvogels zijn al actief en de eerste insecten komen tevoorschijn. Wil je ook een mooie blikvanger in de lentemaanden, ga dan voor deze tuinplanten:

Gebrokern hartje vaste tuinplant en bloeit in het voorjaar
Gebroken hartje
 • Japanse Azalea: De Japanse Azalea is een vaste plant en een echte zonliefhebber, al hoewel de bloeiende tuinplant ook halfschaduw kan staan. De plant met roze kleurige bloemen en wordt niet zo groot als bijvoorbeeld de rododendron.
 • Gebroken hartje: Het gebroken hartje bloeit in april en als je geluk hebt tot juni. De plant is in de wintermaanden niet meer zichtbaar, maar komt in het voorjaar tot leven. De tuinplant heeft hartvormige roze bloemetjes en staat graag (half)schaduw.
 • Krenteboompje: Het krentenboompje zal in de voorjaarsmaanden april en mei actief gaan bloeien met witte bloemetjes, daarna zullen er besjes aan de tuinplant verschijnen, waar veel vogels dol op zijn. De tuinplant heeft nog een extra sierwaarde, want in de herfst heeft de tuinplant oranjerode bladeren.
 • Japanse sierkers: De Japanse sierkers begint vaak in april te bloeien, de lange smalle boom heeft vaak wit of roze bloesem bloemetjes en kan wel acht meter hoog worden. Toch blijft de boom lang en smal en neemt deze niet zo veel plek in beslag. Eind van de herfst, begin van de winter zal de bloeiende boom verliezen, plaats er daarom groenblijvende tuinplanten omheen, zo behoud je altijd een groene vibe in de plantentuin.
 • Hebe "Wild Romance": Hebe heb je in vele kleuren, de Hebe 'Wild Romance' is een groenblijvende heester, waar je het hele jaar plezier van zult hebben. In de wintermaanden krijgt het blad een donkerrode kleur, maar zodra het in het voorjaar wat warmer wordt, zal de struik een licht rood-roze kleur krijgen. De ideale plant kan goed in de schaduw, maar ook in de zon.
Hebe Wild Romance - tuinplant welke bloeit in april
Hebe Wild Romance

Acers komen tot leven

Eind maart, begin april is ook de tijd dat de Acers tot leven komen. Acers worden ook wel Japanse esdoorns genoemd, en zijn een grote toegevoegde waarde voor de tuin. Het bladverliezende boom(pje) krijgt in de lente weer bladeren aan de takken.

Acer- Japanse esdoorn in de tuin
Acer

 De Japanse Esdoorn heb je in vele maten van grote tot kleine boompjes en in vele kleuren. De kleuren starten al in het voorjaar en eindigen in de herfst. De vele kleuren van groen, geel tot rood, zorgen voor een sfeervolle tuin. Het verfijnde blad zorgt voor een sierlijke uitstraling. Plant er een blijvend groene bodembedekker onder zoals bijvoorbeeld een Pieris of Maagdenpalm en je tuin(tje) zal er prachtig uitzien.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Renata Feyen (dinsdag, 23 april 2024 12:02)

  Ja die esdoorns zijn echt wel mooie planten en ze geven kleur aan vele tuintjes in onze omgeving

 • #2

  Nicole Orriëns (donderdag, 25 april 2024 09:07)

  Ze zijn stuk voor stuk prachtig en zo heerlijk kleurrijk. Ik houd daarvan. Het maakt een tuin zo vrolijk!

 • #3

  ingrid (donderdag, 25 april 2024 14:49)

  ik hou er van als alles weer opkomt en gaat bloeien. Al die kleuren. Zo mooi en gezellig

 • #4

  Malou (donderdag, 25 april 2024 16:15)

  De Japanse Sierkers is zo mooi! Er staan er hier in de buurt een paar en ik zou er ook wel eentje in m'n tuin willen

 • #5

  Eat Live Travel (donderdag, 25 april 2024 17:21)

  Wat een fijn lijstje weer. Ik word echt zo gelukkig van de langere dagen en alles wat groeit en bloeit. Kan niet wachten tot echt alles in bloei staat!

 • #6

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 26 april 2024 11:24)

  Het zijn prachtige planten. In mijn tuin heb ik er voor gezorgt dat er eigenlijk altijd wel iets in bloei staat. Van de magnolia tot mijn sneeuwklokjes elke maand is er wel iets dat groeit. Dat heb ik gecombineerd met een aantal groen blijvende planten zodat er ook altijd wat groen in de tuin is

 • #7

  Claire (zaterdag, 27 april 2024 19:40)

  Stuk voor stuk beeldschone tuinplanten! Alleen het krenteboompje ken ik niet.