· 

Tuintips Februari Maart: klusjes en onderhoud ideeën

Tuintips Februari Maart: klusjes en onderhoud ideeën

Ben je op zoek naar tuintips voor februari en maart omdat je als tuinliefhebber graag wat om handen wilt hebben? In het begin van het jaar kun je al tuinklusjes doen om je achtertuin weer op orde te krijgen, zodat je in het voorjaar, de zomer en herfst weer kunt genieten van je tuintje. Maar welke onderhoudsklusjes kun je uitvoeren in de winterperiode? In dit artikel staan snoei- en onderhoud ideeën, zodat je bij droog weer fijn in de bloementuin aan de slag kunt gaan.

Tuintips Februari Maart: klusjes voor in de tuin

Tuinkalender voor Februari & Maart

Misschien verwacht je niet, maar op de tuinkalender voor februari en maart staan toch al wat tuinklusjes. Zodra ik in de winter het nog koude zonnetje heb gezien, dan krijg ik de lentekriebels. Ik weet dat ik nog even moet wacht, het is immers nog geen lekker weer. Het vriest toch nog regelmatig, dus ik moet echt nog even wachten om van het voorjaar te genieten.  De bladeren liggen nog op de grond om de egel een goed onderkomen te geven, maar desalniettemin geniet ik van de vogels die gretig op het vogelvoer afkomen. 

Als je geluk hebt, dan kun je best een paar mooi dagen treffen in de tweede en derde maand, dit zijn de ideale gelegenheden om het tuinonderhoud bij te houden. Maar wat kun je doen in deze periode?

Met welke tuinklussen kun je beginnen?

Wil je beginnen met een onderhoudsklus, ga dan niet te enthousiast te werk. Roekeloos alles tuinplanten snoeien is geen goed idee. Niet alle planten kunnen de vorst verdragen, je kunt met snoeien het beste wachten tot IJsheiligen. IJsheiligen is gemiddeld zo rond 14 mei. Zelf start ik meestal met snoeien zodra het een paar dagen achter elkaar mooi weer is dat doe ik puur op gevoel en daar staat dus geen datum voor. Je hebt dan de mogelijkheden om de tuinplanten een knipbeurt te geven, maar je kunt ook kijken of je het gras kunt maaien in Februari. Wil je het liefst nog even de kat uit de boom kijken, dan kun je wel met de volgende karweitjes starten.

Snoeien siergrassen

Alle siergrassen welke in de winter zijn afgestorven mag je een snoeibeurt geven. Het zijn grassen welke in de wintermaanden bruin zijn geworden, een voorbeeld van zo'n soort siergras is Lampenpoetsergras. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar tevoorschijn te toveren. Pak je in een later stadium de snoeischaar, dan heb je een kans dat je de nieuw aangemaakte sprieten ook wegknipt. Carex daarentegen is een groenblijvend siergras en hoeft niet gesnoeid te worden. Stoor je je wel aan een paar bruin geworden sprieten, dan mag je deze wel er uithalen.

Tuinplanten bemesten

Wil je al wat voorwerk doen, dan kun je de tuinplanten bemesten. Vele tuinplanten hebben graag hun eigen tuinaarde. Zo hebben rozen graag rozengrond en zo heeft de Acer, Rododendron en Camelia de liefste zure grond. Geef de tuinplanten voor de bloei een beetje grond naar wens. De overige planten kun je bemeste tuinaarde, niet alleen om de bloei en groei te bevorderen, maar ook om de borderrand op te hogen.

Terras schrobben

Als de winterperiode bijna is afgelopen, is het tijd om het terras te schrobben. Waarschijnlijk heb je last van groene aanslag op je terras. De groen laag, ook wel algenaanslag genoemd, wordt veroorzaakt doordat de ruimte veel in de schaduw staat of door de hoeveelheid water welke steeds vaker op terrassen blijft liggen. Het is een feit dat ons klimaat verandert. We krijgen steeds vaker extreem weer, van zware windstoten, lange droge periodes tot veel regenbuien, waarbij meer water valt dan voorheen. Als al het vocht geen kant op kan omdat er te weinig aarde aanwezig is in de achtertuin, dan ontstaat er een groene laag op de tegels. Je kunt de aanslag verwijderen met groene zeep of een hogedrukreiniger. 

Opfrisbuurt voor egelhuis en vogelhuisje

Voordat de lente van start gaat, kun je het egelhuis en vogelhuisje een schoonmaakbeurt geven. Wel is het van belang om te kijken of er geen egel in winterslaap is. Is het egelverblijf niet bezet, dan kun je het huisje een schoonmaakbeurt geven. De viervoeter voelt zich namelijk het comfortabelste in een fris huis, waar het beestje zelf zijn bladeren naartoe kan brengen Dit geldt ook voor de Pimpelmees, Koolmees of andere tuinvogels welke hun nest maken in een vogelhuisje.

Tuinmeubulair schoonmaken

Wil je heerlijk buiten kunnen zitten zodra het zonnetje schijnt, dan is het verstandig om de tuinmeubels ook schoon te maken. Vaak kunnen de stoelen en de tuintafels wel een fris doekje gebruiken, vaak zet ik meteen een leuke plantenpot met iets groens op tafel. Buiten de zitplek schoonmaken is het ook verstandig om de ontspanningshoek te controleren, denk hierbij aan de sauna en jacuzzi, kijk of alle onderdelen het nog goed doen en of je geen mankementen kunt ontdekken. Als laatste tip wil ik je meegeven om ook te kijken naar de hangmat en de hangmat standaarden. Kijk of alles nog werkt en of ook een schoonmaakbeurt nodig heeft.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Heleen Schrijvershof (dinsdag, 30 januari 2024 10:50)

  Fijne tips! Afgelopen weekend heb ik alweer wat opkomend onkruid getrokken en was het (in de zon) alweer heerlijk in de tuin. Je hebt me gelijk geïnspireerd om naar hangmatten te kijken. Daar heb ik nog wel een plekje voor. :-)

 • #2

  Tessa (dinsdag, 30 januari 2024 17:35)

  Wat een fijne tips. Ik heb zelf een balkon en eind april/begin mei ga ik deze altijd zomer klaar maken: alles witten, nieuwe plantjes

 • #3

  Eat Live Travel (woensdag, 31 januari 2024 17:15)

  Wat een handige tips. Ik moet ook aan de slag met mijn geveltuin. Ik ga als het mooi weer is direct beginnen met bemesten van de grond.

 • #4

  Claire (woensdag, 31 januari 2024 17:29)

  Wat een leuke klusjes en tuin tips om deze maand uit te voeren.

 • #5

  Corrina Wassenaar (woensdag, 21 februari 2024 21:16)

  Wat een leuke blog
  En sinds een goed 2 jaar hebben we ook een tuin
  Dus deze tips zijn heel welkom

 • #6

  Rosalyn (woensdag, 28 februari 2024 09:34)

  Handig, dit lijstje met tips! Als ik ooit nog eens een grotere tuin heb, dan zal ik zeker een egelhuisje plaatsen. Zo gezellig, een egel in de tuin. Dat geknor als ze 's avonds tevoorschijn komen...

 • #7

  Yvonne (vrijdag, 01 maart 2024 10:51)

  Wat een mooi overzicht. Hier het weekend ook aan de slag met terras schoonmaken.