· 

Veel bladeren in tuin: opruimen of laten liggen?

Veel bladeren in tuin: opruimen of laten liggen?

De herfst is voorbij en het is ondertussen al winter. Dat merk je niet alleen aan de koelere lucht, je ziet het ook aan de boom en struiken. Langzaam laten de bomen en planten hun bladeren vallen. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt voor veel mensen zijn veel herfstbladeren in de tuin een grote ergernis, de bladeren worden immers nat en glad. Wat kun je het beste doen de mooi gekleurde bladeren opruimen of moet je ze toch het laten liggen? 

Veel bladeren in de tuin: laten liggen of opruimen?
Veel bladeren in de tuin: laten liggen of opruimen?

Herfstbladeren zijn de natuurlijke beschermlaag voor je tuin

Herfstbladeren in de tuin laten liggen heeft veel voordelen. Zodra de vorstperiode is aangebroken beschermen de bladeren de vorstgevoelige planten tegen de kou, eigenlijk dient het blad als isolatiemateriaal, laat je de natuur niet zijn werk doen dan bevriezen je planten of de groente in de moestuin. Daarnaast is er nog een tweede reden waarom bladeren nuttig zijn in de tuin, doordat de bladeren een beschermende laag op de grond vormen zal de grond meer vocht absorberen en vast houden in periodes dat het veel regent. De groenblijvende planten hebben in de winter juist licht nodig. Deze planten hebben dus geen bescherming nodig en moeten niet bedolven worden onder afgevallen bladeren.

Gratis compost in je tuin

Als je de bladeren laat liggen verpulveren ze langzaam, op lange termijn zorgt dit proces voor gratis compost. Compost zit vol met voeding en zorgt voor een goede bodemstructuur. Op deze wijze geef je de voedingsstoffen van de planten weer terug aan de natuur in je tuin. Zo creëer je je eigen kringloopsysteem.

Leven onder de blaadjes

Veel dieren in de tuin zijn erg blij met de afgevallen bladeren, veel insecten, maar ook wormen, pissebedden, de en spinnetjes leven onder de blaadjes.  De bladeren zijn niet alleen een schuilplaats, ze eten de blaadjes ook op. Voor de dieren in de tuin is het dus een gunst om de bladeren te laten liggen.

Niet alleen de insecten zijn blij met al het blad in de tuin, ook de vogels en de egel help je de winter door. Zij komen juist op de bladeren af omdat ze er voedsel kunnen vinden. Voedsel wat ze hard nodig hebben om goed de winter door te komen, het is daarom ook slim om een egelhuis in de achtertuin te plaatsen. Kleine vogeltjes kunnen als het hard vriest wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen, de vogels moeten overdag dan weer voedsel kunnen vinden om hun lichaamsgewicht op peil te houden.

Er is leven onder de blaadjes
Er is leven onder de blaadjes

Mag je je tuin bladvrij maken?

Je tuin onderhouden is erg belangrijk, op de tuinkalender staat maandelijks beschreven wat er welke maand gedaan moet worden in de tuin. Maar opeens is het november en dan krijgt de mens de kriebels, de tuin moet er  ' netjes" uitzien. De meeste bladeren kun je laten liggen, maar er zijn een paar zones die je wel bladvrij kunt maken, dit zijn de volgende plekken:

 • Gazon: Bladeren op je gazon kun je het beste zo snel mogelijk eraf halen. De bladeren zorgen ervoor dat er geen zonlicht meer kan schijnen op het gras, daardoor ontstaan er bruine plekken. Blijven er natte bladeren liggen op het gazon dan gaat het gras verrotten
 • Oprit, terras en voetpad: Deze plekken worden over het algemeen veel gebruikt, zorg ervoor dat hier geen natte bladeren op komen te liggen. Natte bladeren zorgen ervoor dat de bestrating snel glad wordt
 • Dakgoot: De dakgoot is ook een plek waar veel bladeren komen te vallen, deze kun je weghalen met een stoffer en een schuursponsje.
 • Vijver: Laat je de bladeren in de vijver liggen dan gaan ze verrotten, daardoor wordt het zuurstofgehalte te laag. Hierdoor kunnen de dieren in je vijver problemen krijgen. Er kan door de bladeren zweefalg en groen water ontstaan, het beste kun je de bladeren er uithalen met een schepnet.

Hoe kan je natte bladeren het beste verwijderen?

 Natuurlijk kun je je kind met kinder regenlaarzen ook laten spelen in de tuin, maar je wilt dadelijk niet op de grond liggen, omdat de grond glad is geworden door de bladeren.

Je kunt op verschillende manieren natte bladeren opruimen, het ligt er ook maar net aan hoe groot je tuin is. Waar de een alle bladeren zo bij elkaar geharkt heeft daar is de ander een hele dag mee bezig. Je hebt de volgende keuzes om natte bladeren te verwijderen:

Is de bladhark het ideale gereedschap?

De bladhark heeft elastische tanden in de vorm van een waaier, aan de onderkant buigt de bladhark een beetje krom. De voordelen van de bladhark zijn:

 • Je zuigt geen beestjes of insecten weg
 • Zonder veel inspanning veeg je makkelijk een hoopje bladeren bij elkaar
 • De resten haal je makkelijk van de bladhark af
 • Maakt weinig geluid

Wat zijn de nadelen van de bladhark:

 • Niet handig te gebruiken voor een grote tuin
 • De tanden aan de onderkant buigen makkelijk
 • Je kunt er geen ander onkruid zoals mos mee weghalen
Bladeren in de tuin, met welk gereedschap kun je de herfstbladeren opruimen?
Bladeren in de tuin, met welk gereedschap kun je de herfstbladeren opruimen?

Makkelijk met de bladblazer

De bladblazer is een stuk gereedschap waaruit een sterke luchtstroom komt, die ervoor zorgt dat de bladeren worden opgezogen Daarentegen is de robotmaaier ook ideaal in de tuin. Wat zijn de voordelen van de elektrische bladblazer:

 • De tuin ziet er netjes uit
 • Het kost je minder energie
 • Al het afval wordt in een keer opgeschoond, denk hierbij aan onkruid, takken enz.
 • De gemaaide kanten kun je terugblazen
 • Het apparaat kan zuigen en blazen
 • Milieuvriendelijker dan de benzine bladblazer

Wat zijn de nadelen van de elektrische bladblazer:

 • Het tuingereedschap maakt veel lawaai
 • Er waait ook veel stof op
 • Je bent afhankelijk van de capaciteiten van de accu
 • Dieren in de tuin hebben geen voedsel en schuilplek meer

Ruim jij  als je gaat werken in de tuin de bladeren op? En heb jij je tuin winterklaar gemaakt?

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 14 december 2021 11:45)

  Ik heb ook begrepen dat laten liggen eigenlijk beter is voor de dieren. Anderzijds staat er me ook iets bij dat gras stikt onder te veel blad. Onze tuin is zo groot dat er toch nog wel genoeg blad ligt voor de dieren.

 • #2

  Cheryl (donderdag, 16 december 2021 08:55)

  Op het gazon halen we ze er ook altijd af. En verder in de tuin en tussen de plantjes laten we het meerendeel liggen. Hebben egels ook nog een fijn plekje.

 • #3

  Linda (donderdag, 16 december 2021 09:04)

  Wij halen de bladeren voor een groot deel weg, maar laten ook altijd een deel liggen als voeding en bescherming voor de vaste planten.

 • #4

  Joyce Joshua (donderdag, 16 december 2021 13:31)

  Ik heb geen tuin dus dat scheelt. Wel had ik gehoord dat je inderdaad ze het beste kan laten liggen

 • #5

  Sandra (donderdag, 16 december 2021 15:40)

  Ik heb (nog) geen tuin, dus dat scheelt weer flink wat werk. Nu heb ik in ieder geval al een goed overzicht voor mijn toekomstige tuin!

 • #6

  Jolanda (donderdag, 16 december 2021 18:06)

  We zijn pas verhuisd en hebben hier niet zoveel last van bladeren in de tuin. Maar in het bos ziet het er prachtig uit

 • #7

  Soraya HH (vrijdag, 17 december 2021 05:09)

  Soms vind ik het ook wel mooi de bladeren! Chill dat het voor een gratis compost werkt (voor op de langer termijn dan), en fijn dat je er dieren mee kan helpen!

 • #8

  Jadis Schreuder (vrijdag, 17 december 2021 08:38)

  Wat een gezellige herfst tijd met al die bladeren. Kan het wel mooi vinden.

 • #9

  Frederique (vrijdag, 17 december 2021 08:57)

  Ik laat het liggen maar er komen niet zoveel bladeren op mijn terras terecht.

 • #10

  Gemma van der Vegt (zaterdag, 18 december 2021 12:38)

  Ik ruim helemaal niks op qua bladeren, dus het is goed bij ons vertoeven voor de dieren �

 • #11

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (zaterdag, 18 december 2021 18:14)

  Tussen de planten laat ik ze liggen.
  Goed voor de beestjes en later voor compost.
  Op het gazon laten we een kleine laag liggen.
  Het is ook moeilijk om alles net te houden omdat er achter onze tuin een ontzettend grote weide is vol met hele oude bomen.
  En daar komen ontzettend veel bladeren van af.

 • #12

  Tessa (zondag, 19 december 2021 10:40)

  Wonend in een appartement zonder tuin heb ik hier geen last van. Wel handige tips zijn dit

 • #13

  Wanda (zondag, 19 december 2021 12:13)

  Wij hebben toevallig gisteren de bladeren bij ons vakantiehuisje opgeruimd, behalve de bladeren die tussen de struiken en planten lagen, maar op het gras en terras in ieder geval wel.

 • #14

  Jeannet (zondag, 19 december 2021 21:23)

  Fijn artikel, duidelijk en leerzaam. Want je wil toch het beste doen, en zo mogelijk ook op een zo meest duurzame manier. Ik snap dat je zo'n bladblazer aan raadt, maar ze moeten echt iets doen aan dat geluid. Liever een bladhark, heeft iets nostalgisch, maar ja, dat lukt je natuurlijk alleen als je een niet al te grote tuin hebt.

 • #15

  Mandy Eggens (maandag, 20 december 2021 07:53)

  Wij hadden altijd een boom net naast ons hek maar die is gelukkig weg. Er viel altijd zoveel blad en troep uit.. wij ruimden het wel altijd op

 • #16

  Felice Veenman (vrijdag, 24 december 2021 06:59)

  dara waar bladeren gevaarlijk worden, op je pad en zo moet je ze natuurtlijk weg halen. Ook op je gras is het niet handig. Je kan het blad gewoon in de border vegen,om daar te composteren. Een bladblazer vind ik vreselijk, wat een herrie maken die dingen. EN heus met een bezem en hark gaat het net zo vlug!

 • #17

  Sandra (maandag, 27 december 2021 10:47)

  Ik heb geen tuin meer, maar vroeger ruimden we ze op het gazon op, maar tussen de planten lieten we ze liggen

 • #18

  Elisabeth (dinsdag, 07 november 2023 11:53)

  Duidelijk geschreven. Meer rommel in de tuin. Behalve op het looppad dan. Er is nog een belangrijk punt om de bladeren te laten liggen. Voor de vlinders namelijk. De poppen groeien onder de bladeren of aan de onderkant van uitgebloeide bloemen. Lekker laten staan dus tot het voorjaar.