· 

Hond bang voor vuurwerk: tips tegen angst

Hond bang voor vuurwerk: tips tegen angst

Zoals jullie misschien wel weet is mijn hond bang voor vuurwerk. Zodra mijn Jack Russell het geluid van het vuurwerk hoort of de lucht ruikt, schiet mijn hond in de stress. Het enige wat hij dan nog wil is naar huis! In dit blog wil ik tips en meer duidelijkheid geven waar de angst voor vuurwerk vandaan komt en nog belangrijker kun je de stress die de hond ervaart oplossen? 

Hond bang voor vuurwerk
Hond bang voor vuurwerk

Waar komt de angst voor het vuurwerk vandaan?

De schrik van de harde knal en de flits hebben alles te maken met overlevingsdrang. De drang om te vluchten. Een onzekere angstige hond schrikt eerder van knallen en flitsen dan een stabiele hond die overal vrolijk doorheen wandelt. Het ene ras is gevoeliger voor vuurwerkangst dan het andere soort, dit heeft er ook mee te maken hoe gevoelig de hond is.  Heb je van nature al een hond die schrikt van geluiden dan is de jaarwisseling elke keer weer een spannende dag. Honden kunnen niet alleen gevoelig zijn voor geluid, maar ook voor het gevoel van het baasje. Ben je als baas ook schrikachtig voor vuurwerk en/of geluid, dan heb je honden die het gevoel haarscherp aanvoelen.

 

Heeft de hond eenmaal een negatieve ervaring opgedaan met vuurwerk door de harde knallen, het sissen en de geur van de vuurpijlen dan kun je hond een trauma oplopen. De geur en de schrik van de knallen zorgen voor angst. De angst toont zich door een schrikachtige trillende of hijgende hond.

Tips voor honden met angst voor vuurwerk

Misschien is het dit jaar met oud en nieuw niet zo heftig zou je denken aangezien er sprake is van een vuurwerkverbod maar niets is minder waar in de Randstad begint het vuurwerk al eind oktober. Van jongetjes die kleine rotjes weggooien tot personen die s 'avonds iets zwaarder vuurwerk de lucht in laten gaan.  Van het geluid van het kleinste rotje wat heel onschuldig is, wordt mijn Jack Russell erg gestrest. 

 

Hoe kun je je hond helpen als er sprake is van angst bij vuurwerk?

 • Blijf zelf kalm: Loop jij gestrest rond dan is de kans groot dat je hond ook stress ervaart.
 • Maak van je thuis een veilig plekje: Sluit de gordijnen om de flitsen te vermijden, wil je hond veilig onder de tafel of de kerstboom zitten dan is dat oké.
 • Zet het geluid iets harder: Zet de radio of t.v. iets harder dan normaal, dit zorgt voor afleiding.
 • Uitlaten op andere tijden: Laat de hond uit op tijden dat het rustig is buiten, maak een grotere uitlaatronde in de ochtend en een paar korte momenten overdag. Tip: Om 6 uur s 'avonds is het ook vaak stil. Laat de hond niet meer s 'avonds uit, een hond kan best een keer zonder de laatste uitlaatronde. En laat je hond niet los, angstige honden nemen de benen
 • Zoek de gebieden waar vuurwerk wordt afgestoken niet op: Woon je midden in een drukke stad, dan kun je het vuurwerk haast niet ontwijken, maar misschien heb je wel de mogelijkheid om tijdelijk in een rustiger gebied te verblijven. Dit kan een plek bij vrienden zijn of een huisje op de hei, ga alleen niet naar Landal Hoog Vaals.

 

Tips voor een bange hond voor vuurwerk
Tips voor een bange hond voor vuurwerk

Hulpmiddelen om je hond te laten ontspannen

Buiten rekening houden met de uitlaattijden en zelf rustig blijven zijn er nog meer hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je hond de jaarwisseling beter doorkomt. Alleen reageert niet elke hond hetzelfde op het hulpmiddel, het is dus een kwestie van uitproberen. Welke hulpmiddelen tegen vuurwerk kun je voor de hond kun je gebruiken?

Tip 1: inbakeren

Zoals je een baby inbakert bij onrust zo kun je een angstige gespannen hond ook inbakeren met speciale wraps, door de methode wordt er lichte druk uitgeoefend op belangrijke punten op het lichaam van de hond. De lichte druk zorgt voor kalmte en meer ontspanning van de hond.

Tip 2: hoofd/ oor band

Het hoofd/ oor band ook wel hoodie genoemd, is een vrij nieuw product. De band is ontwikkeld door dierenartsen en trimmers. De band wordt al gebruikt als de hond getrimd wordt, maar heeft ook effect bij onweer en vuurwerk. De band plaats je om de kop van de hond zodat de oren worden afgedekt, waardoor de geluiden minder hard binnenkomen. Het dragen van de hoodie geeft de hond een veilig en geborgen gevoel.

Tip 3: CD met vuurwerk geluid

Laat je hond wennen aan het vuurwerk en laat je hond een vuurwerk cd horen. Hierbij kun je eerst het geluid zacht zetten en zo je hond laten wennen aan de vuurpijlen en de knalgeluiden.

 

Is jouw huisdier bang voor vuurwerk?

 

update 27/11/2021: er is een vuurwerkverbod, 20/12/2023 er is geen vuurwerkverbod 

Reactie schrijven

Commentaren: 20
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 19 november 2021 09:17)

  Ik vind het jammer dat er geen vuurwerkverbod komt. Onze Trixie heeft er gelukkig niet zoveel last van.

 • #2

  Soraya (vrijdag, 19 november 2021 11:24)

  Ik heb geen honden maar katten, die schrikken ook altijd van vuurwerk. Ik wist niet dat dat met overlevingsdrang te maken had. Ik denk dat deze tips ook makkelijk voor katten werken als er angst is voor vuurwerk. Behalve het uitlaten dan

 • #3

  Felice Veenman (vrijdag, 19 november 2021 11:25)

  ik heb wel eens geleerd dat de hondenmoeder de angst voor knallen overdraagt, het is dus een heel werk om je hond te kalmeren, als die bang is van nature. Ik vind het ook lastig omdat ik zelf ook schrik van die knallen.

 • #4

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (vrijdag, 19 november 2021 11:46)

  1 van onze honden heeft er wat last van maar niet extreem.
  Onze katten kijken er zelfs niet van op.
  Wij vinden het belangrijk om als mens er niet overdreven op te reageren.
  Dus niet van 'och arme beestje kom hier' want hierdoor stimuleer je net de angst.
  Maar zoals ik al schreef, heeft onze hond er geen extreme last van.

 • #5

  Frederique (vrijdag, 19 november 2021 13:53)

  Goede tips. Wij hebben geen hond maar ooit hadden we een logeerhond met oud en nieuw, zoooooo zielig. Hij was zo enorm bang. Hij had toen wel kalmeringspillen die zijn baasje mee had gegeven maar het was alsnog hel voor hem.

 • #6

  Daisy (vrijdag, 19 november 2021 16:13)

  Wij hadden ooit zo'n geurstekker (weet niet hoe het heet) waar een geur uit kwam die voor honden rustgevend zou zijn. Mensen ruiken het niet. En weet je: het werkte! Onze teckel moest vanwege een hernia rustig blijven, zeker niet schrikken! En het heeft geholpen.

 • #7

  Nicole Orriëns (zaterdag, 20 november 2021 10:32)

  Hoeraaaa er komt ook dit jaar een vuurwerkverbod. Daar ben ik heel blij om. Ik vond het ook al raar toen het eerder deze week leek alsof het er niet zou komen.

 • #8

  Linda (zaterdag, 20 november 2021 10:57)

  We hebben hier een stafford, twee katten en twee papegaaien en gelukkig (!) zijn ze geen van allen bang voor vuurwerk. Ik heb bij anderen gezien wat angst voor vuurwerk met een dier kan doen en het is gewoon ontzettend zielig. Fijn dat je mensen een aantal tips aan de hand doet!

 • #9

  Amelie van Writings by Amelie (zaterdag, 20 november 2021 12:13)

  Handige tips die misschien ook toepasbaar zijn bij katten!

 • #10

  Tania (zaterdag, 20 november 2021 15:04)

  Wij hebben zelf geen huisdieren maar ik kan me voorstellen dat ze bang zijn van al dat lawaai

 • #11

  Mandy Eggens (zaterdag, 20 november 2021 20:39)

  We geven Shanti altijd een lepeltje advocaat haha, het allereerste jaar waren we haar kwijt en dachten we dat ze uit de voordeur was geglipt maar ze zat gelukkig onder de tv kast. Ondertussen is ze 13 en boeit het haar niet meer zoveel. Alleen met onverwachtse harde knallen

 • #12

  Mandy Eggens (zaterdag, 20 november 2021 22:46)

  Ik zie ook veel mensen die op een best drukke straat met een hond lopen die niet aangelijnd is. Ik wil dan het liefst schreeuwen dat er genoeg mensen zijn die alweer vuurwerk afsteken. Ik zou niet willen dat dat net op een moment is dat ik langs het hondje rij met de vrachtwagen/ auto

 • #13

  Sandra (zondag, 21 november 2021 06:49)

  Ik heb zelf geen dieren, maar kan me best voorstellen dat ze daar schrik van hebben

 • #14

  Caroline (zondag, 21 november 2021 08:35)

  Gelukkig komt er een vuurwerkverbod. Dat zal de die hard vuurwerk fanaten helaas niet tegenhouden, maar het zal in ieder geval veel geknal schelen. Afgelopen jaar was het minder erg voor onze hond.

 • #15

  Uniek overnachten (zondag, 21 november 2021 12:12)

  Bedankt voor de tips! Ik had nog nooit gehoord van zo'n hoodie.

 • #16

  Tessa (zondag, 21 november 2021 17:29)

  Wat een handige tips zijn dit voor hondereigenaren. Zelf heb ik geen huisdieren

 • #17

  Melissa Krijns (dinsdag, 23 november 2021 20:18)

  Gelukkig is onze hond Eevee totaal niet bang voor harde klappen. Daar boffen we echt enorm mee.. ken wel andere verhalem

 • #18

  Rory (woensdag, 24 november 2021 20:05)

  Ik heb geen hond maar ik las belangstellend mee, want mijn meisje van 9 jaar heeft echt een hekel aan vuurwerk. Ze zegt zelfs: ik wilde dat er geen oud en nieuw was (het vieren daarvan bedoelt ze uiteraard). Weken van te voren begint het al met die ruk-rotjes. Ook al mag het niet. Ze heeft er echt veel last van. Ik moest ineens denken - nadat ik las over die band over de oren bij honden - dat ik natuurlijk ook zoiets in huis heb. Een soort van koptelefoon, maar dan om geluid te dempen. Misschien werkt dat wel.

 • #19

  Janet (vrijdag, 26 november 2021 11:21)

  Tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft onze pup het erg goed gedaan. Neo is gedurende het jaar eigenlijk iets meer gaan blaffen bij het horen van rare geluiden van buiten, dus ik ben erg benieuwd hoe aankomende jaarwisseling zal zijn.

 • #20

  Cynthia (zaterdag, 27 november 2021 16:58)

  Ik dacht dat er nu toch wel een vuurwerkverbod is gekomen, toch? Gelukkig maar. Dat is voor veel mensen en vooral ook dieren veel relaxter.