· 

Waar en wanneer herten in bronsttijd fotograferen?

Waar en wanneer kan ik herten in de bronsttijd fotograferen?

Elk jaar gebeurt het weer opnieuw: de herten gaan paren. In de bronsttijd zijn de herten zeer actief en kun je veel burlende herten horen. Maar wanneer en waar kun je het beste de mooiste foto's maken? Mits je natuurlijk op een goede plek komt te staan om te fotograferen.

Waar en wanneer kan ik in de bronsttijd herten fotograferen?

Wanneer begint de bronsttijd?

In september en oktober staat bij de edelherten de liefde centraal, het is paartijd. De paartijd wordt ook wel bronsttijd genoemd. In dit tijdperk laat het edelhert mannetje horen dat het tijd is om te paren. De strijd gaat beginnen. Wie krijgt het beste vrouwtje?

Wat doet een bronstig hert?

Om als mannetjes edelhert een beetje indruk te maken moet er heel wat gebeuren. Het mannetjes edelhert ondergaat heel wat veranderingen door middel van de toegenomen hormonen.  Bij zowel het mannetje als het vrouwtje zijn er lichaamsveranderingen in gedrag, geur en uiterlijk. Bij de volgende kenmerken weet je zeker dat je te maken hebt met een bronstig mannetjes edelhert:

 • De haren rondom de nek worden langer
 • Mannetjes zetten een geurspoor uit en besproeid zichzelf
 • Het mannetje neemt vaak een modderbad
 • Een mannetje biedt het vrouwtje nestmateriaal aan
 • De keelzak wordt groter, het mannetje begint met hun lokroep ook wel burlen genoemd
 • Vechtende mannetjes
Wanneer is de bronsttijd van de herten op de Veluwe?
Wanneer is de bronsttijd van de herten op de Veluwe?

Het vrouwtje kan maar een keer in een bepaalde periode drachtig worden, maar ze laat de paring pas toe als ze er lichamelijk rijp voor is. De kenmerken van een hinde zijn:

 • Zet geuren uit
 • Het vrouwtje nodigt het mannetje uit voor een speelse achtervolging
 • Het vrouwtje is uit op een gevecht
 • De hinde krijgt een opgezet rood achterwerk

Burlende herten in de bronsttijd

In de bronsttijd worden de vrouwtjes herten (hindes) versierd door de mannetjes. Twee weken voordat de bronstijd begint kun je het geluid van het mannetje al horen, het geluid wordt burlen genoemd. Dit is het tijdperk waarbij de mannetjes alvast hun stem oefenen. Het mannetje dat het hardste en het meest kan burlen is het meeste interessant voor het vrouwelijke edelhert. Het mannetjes edelhert laat een diepe lage brul horen. Het geluid van een damhert is wat hoger.

Waar en wanneer is de bronsttijd?
Waar en wanneer is de bronsttijd?

Hoeveel herten zijn er op de Veluwe?

Er zijn meerdere soorten herten op de Veluwe.  Het edelhert is een van de bekendste en grootste van Europa. Verder kun je het damhert, de ree en de moeflon spotten. Toch zijn de herten niet allemaal in dezelfde bronsttijd actief.

Wil je het edelhert graag tijdens bronsttijd op de foto zetten dan kun je het beste in de periode september tot oktober een kijkje nemen. Het damhert volgt half oktober.

Tijdens de bronsttijd komt het damhert elk jaar terug naar dezelfde plek. Het mannetje besprenkeld een ondiepe plek met urine en wacht op de hinde. Hier kan af en toe ook een geburld hert te horen zijn.

De moeflon is in de paringstijd actief van oktober tot november. Bij het paring ritueel wordt ook druk gevochten. De mannetjes springen en slaan hard de koppen tegen elkaar.

Bij de ree gaat de paringstijd er heel anders aan toe van half juli/half augustus vindt de bevruchting plaats. Na het dekken raakt de bevruchte eicel in stilstand. In december wordt de eicel weer actief, waardoor het kalf in het voorjaar geboren zal worden.

Waar kan ik in de bronsttijd de herten fotograferen?

Waar ik ook eens druk op zoek was om Schotse hooglanders te fotograferen. Staan nu de herten op het programma en het liefst edelherten. Maar waar kun je de herten op de foto zetten in bronsttijd?

 

 • Wildbaan Nationaal Park de Hoge Veluwe: Op deze plek zijn de herten gewend aan mensen. Er zijn drie velden waar je kunt staan om foto's te maken. De wildbaan is een wissel plek, wat inhoudt dat het een plek is waar herten regelmatig doorheen lopen. De kans is dus groot dat je in de bronsttijd op de plek herten zult treffen.
 • Oostvaarder plassen
 • Groene woud nabij Tilburg
 • Bronstexcursie Nationaal Park Hoge Veluwe
 • Weertebos te Limburg

Weet jij nog een andere goede plek waar je herten in de bronsttijd kunt fotograferen?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Frederique (dinsdag, 13 juli 2021 15:36)

  Oh wat bijzonder zeg. Bij dit soort artikelen besef ik dat ik wat vaker de stad uit moet.

 • #2

  Wanda (dinsdag, 13 juli 2021 20:30)

  Ik heb ze zelf nog nooit in het wild gefotografeerd, laat staan in de bronstijd, maar het lijkt me wel super gaaf om dat een keertje te doen.

 • #3

  Rory (woensdag, 14 juli 2021 12:07)

  Niet brullen maar 'burlen'. Ik vind het fascinerend om te lezen. Ook wat je zegt over de hinde en de lichamelijke kenmerken. Onlangs zag ik nog in een Netflix-serie dat men zei dat je in bepaalde periodes maar beter niet in het bos kon rondrennen met dit als reden. Grappig dat ik nu een artikel lees wat over hetzelfde gaat.

 • #4

  Nicole Orriëns (woensdag, 14 juli 2021 13:47)

  Mijn eerste gedachte is dat je ze zeker in de bronstijd met rust moet laten. Dit lijkt me alleen iets voor professionals.

 • #5

  Gabrielle (donderdag, 15 juli 2021 09:43)

  Nog steeds een droom om dit ooit te zien, bedankt voor de handige tips!

 • #6

  Melissa (donderdag, 15 juli 2021 13:17)

  In NL nog nooit in het wild gezien. In Amerika bij mij familie in achtertuin zag ik ze regelmatig

 • #7

  Felice Veenman (vrijdag, 16 juli 2021 10:56)

  ik zou dat wel graag eens zien ( ik kan echt niet fotgraveren) maar ik ben bang dat het verstandiger is, die dieren in deze periode volkomen met rust te laten

 • #8

  Jouvence (zaterdag, 17 juli 2021 16:22)

  Ik weet niet of je op de Posbank (Veluwe) ook herten in bronsttijd kunt spotten, anders is dat nog wel een mooie plek.

 • #9

  Cynthia (zondag, 18 juli 2021 14:28)

  Ik heb ze nooit zelf gefotografeerd. Vind dat toch spannend. De foto's vind ik wel geweldig!

 • #10

  Nicole Orriëns (dinsdag, 20 juli 2021 13:45)

  Wij zien hier op het moment regelmatig hertjes lopen in de weilanden achter ons huis. Echt geweldig om te zien.

 • #11

  Rosalyn (vrijdag, 27 augustus 2021 11:45)

  Interessant om te lezen! Ik houd altijd erg van natuurfotografie. Wist eerlijk gezegd niet dat er speciale plaatsen waren op de Veluwe waar vandaan je kunt fotograferen. Weer wat geleerd dus!

 • #12

  Elena Presagio (dinsdag, 01 februari 2022 12:14)

  Ik heb nog nooit een hert in het wild gezien. Lijkt me bijzonder om mee te maken

 • #13

  Heijma (donderdag, 25 januari 2024 20:21)

  Al weer jammer dat staatbos�beheer er weer veel geld voor wil(d) vangen.
  Op de vraag of het park de Hoge Veluwe er alleen voor elite en dik betalende fotografen was kwam nooit een antwoord.
  Waarom amateurfotografen überhaupt betalen aan iets waar uw belastinggeld aan opgaat en zij vinden dat de natuur ja u leest het goed niet gratis is vraag ik me af welke clowns dit bedacht hebben.
  Helaas is het zo dat je als je dieren wil(d) fotograferen dit bijna overal kan doen dus de Veluwe is niet echt nodig.
  Alleen wel gemakkelijk omdat deze herten daar door een boswachter bij gevoerd worden waardoor het simpel te fotograferen is.
  Dus kies een andere plek dan de Veluwe dan er dom weg entree en parkeergeld voor te betalen .
  Ik wacht nog steeds op antwoord van staats�boos beheer.
  Ik heb inmiddels besloten staat en bos beheer uit mijn testament te verwijderen want als een gewoon iemand niet eens fatsoenlijk toegang kan krijgen gun ik ze geen tonnen toe dus Bosch wachters en ander personeel van staat�bosbeheer dankzij jullie persvoorlichters die mij nooit een antwoord gaven en het nu niet nodig vonden en dachten dat ik zo maar een of andere gek was heb ik dit uit mijn testament laten verwijderen tja loop je toch heeeeeeel veel geld mis