· 

Wat verandert er in je lichaam als je 50 wordt?

Wat verandert er in je lichaam als je 50 wordt?

Wanneer  de vrouw 50 wordt, zijn er een aantal veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste veranderingen, zoals de afname van de hormonen, stofwisseling en botdichtheid. In dit gastblog van Purityfit lees je hoe je het beste met je 50-jarige lichaam kan omgaan.

Wat verandert er in je lichaam als je 50 wordt?

Minder hormonen

Een van de meest opvallende veranderingen die plaatsvindt in de vijftig jarige vrouw is de afname van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. We noemen deze periode ook wel de overgang.

 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om deze symptomen te verminderen, zoals hormonale substitutietherapie en andere medicijnen.

Een afname van botdichtheid

Een andere belangrijke verandering die plaatsvindt wanneer vrouwen 50 worden is de afname van botdichtheid. Dit kan leiden tot osteoporose, een aandoening waarbij de botten broos worden en gemakkelijk kunnen breken.

 

Het is belangrijk om jouw botten gezond te houden door regelmatig oefeningen te doen die de botten versterken, zoals wandelen, joggen, dansen en gewichtheffen. Daarnaast is een gezonde en gebalanceerde voeding met voldoende calcium en vitamine D ook belangrijk.

De stofwisseling verandert

Een andere verandering die plaatsvindt in het lichaam van de  50-jarige vrouw, is de verandering van de stofwisseling. Dit kan leiden tot gewichtstoename en moeilijkheden om gewicht te verliezen. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden door regelmatig te bewegen en een gezonde voeding te eten. Dit kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

Je huid wordt ouder

Er zijn ook veranderingen in de huid die plaatsvinden wanneer de vrouw de leeftijd van rondom de 50 heeft. De huid wordt dunner en minder elasticiteit. Dit kan leiden tot rimpels, zoals hangende oogleden, maar ook fijne lijntjes en andere tekenen van huidveroudering. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de huidveroudering tegen te gaan. Om de huid gezonder te maken en te verjongen, zoals huidverzorgingsproducten, crèmes en zelfs chirurgische behandelingen.

Iedereen is anders

Het verstandig om te onthouden dat iedereen anders is en dat de veranderingen die plaatsvinden wanneer een vrouw ouder wordt variëren. Het is belangrijk om jouw lichaam en gezondheid te blijven volgen en te werken aan een gezonde levensstijl om deze veranderingen zo goed mogelijk tegemoet te treden.

Emotionele veranderingen

Naast de fysieke wijzigingen, kunnen vrouwen ook te maken krijgen met emotionele

veranderingen. Veel vrouwen ervaren een gevoel van leegte of eenzaamheid tijdens deze levensfase, vooral als hun kinderen het huis uit zijn en ze zich afvragen wat hun doel in het leven is. Het is belangrijk om ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut om deze gevoelens te verwerken.

 

Een andere emotionele wisseling die vaak voorkomt bij ouder wordende vrouwen is angst. Veel

vrouwen hebben angst voor de toekomst, vooral als het gaat om gezondheid en financiën. Het is belangrijk om realistisch te blijven en te werken aan een plan om deze angsten te verminderen.

Er is nog genoeg te doen en te beleven!

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het leven nog lang niet voorbij is wanneer je als vrouw de vijftig hebt bereikt. Er zijn nog veel avonturen en mogelijkheden die wachten. Veel vrouwen besluiten om hun carrière te veranderen of zich aan te sluiten bij een vrijwilligersorganisatie. Sommige vrouwen besluiten zelfs om te gaan reizen of een nieuwe hobby te beginnen. Je kunt natuurlijk ook lekker gaan sporten of fit en gezond te blijven!

Je huid verzorgen

Een van de manieren om de huid gezond en strak te houden, is door het gebruik van huidverzorgingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten en hydratatie. Antioxidanten helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen, terwijl hydratatie helpt om de huid soepel en gezond te houden.

 

Er zijn veel producten beschikbaar, van crèmes tot serums, die specifiek zijn ontworpen om de huid van vrouwen te verbeteren.

 

Daarnaast is het belangrijk om te beschermen tegen de zon. Uv-straling kan leiden tot huidveroudering, rimpels en zelfs huidkanker. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 elke dag, ook als het bewolkt is. Lees ook dit artikel over de voor- en nadelen van de zon.

 

Regelmatige huidverzorging zoals gezichtsbehandelingen en peeling kan ook helpen bij het verminderen van tekenen van huidveroudering en het verbeteren van de huidtextuur.

 

Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk voor het behouden van een gezonde huid. Oefening helpt bij de bloedcirculatie, waardoor de huid meer zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Ook helpt beweging bij het afvoeren van afvalstoffen die zich in de huid kunnen ophopen.

 

Ook voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, E en omega-3 vetzuren kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Probeer om voldoende groenten en fruit te eten en beperk het gebruik van suiker en verwerkt voedsel.

Accepteer de veranderingen

Er zijn veel veranderingen die plaatsvinden in het verouderingsproces, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk om deze veranderingen te accepteren en te werken aan een gezonde levensstijl om deze veranderingen zo goed mogelijk tegemoet te treden.

 

Het is ook van belang om ondersteuning te zoeken en te onthouden dat het leven nog lang

niet voorbij is en er nog veel avonturen en mogelijkheden te wachten staan.

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  EvenDelen.be (maandag, 30 januari 2023 09:44)

  Ik ben ondertussen 47 en ben wel benieuwd naar de veranderingen die de natuur op mijn planning staan heeft.

 • #2

  sandra (maandag, 30 januari 2023 19:34)

  Ik ben de 50 al een tijdje gepasseerd en heb nog niet echt veel problemen gehad. Gezonde voeding en huidverzorging vind ik erg belangrijk. Sportief ben ik niet echt, maar ga nu toch beginnen met oefeningen te doen in een infraroodcabine

 • #3

  Tatiana (dinsdag, 31 januari 2023 09:16)

  Ik ben nu 43 dus al aardig op weg naar de 50, en soms heb ik daar best wat moeite mee. Ik ben heel benieuwd naar de veranderingen die ik bij mezelf zal opmerken. Maar ik bereid me er wel vast op voor.

 • #4

  Nicole Orriëns (woensdag, 01 februari 2023 10:35)

  Het vervelendste lijkt mij de belofte dat je een soort autoband rondom je middel krijgt aan vet. En dat daar niets aan te doen is.

 • #5

  Linda Meester (woensdag, 01 februari 2023 11:52)

  Ik ben ook 47 en vooral die botdichtheid is een punt van aandacht

 • #6

  Janet (woensdag, 01 februari 2023 15:51)

  Ik ben gisteren net 33 geworden, dus ik heb dan nog even. De afname van botdichtheid klinkt wel heftig.

 • #7

  Frederique (woensdag, 01 februari 2023 18:19)

  Ik ga richting de 50 en een paar jaar geleden vond ik dat heel eng klinken, maar tegenwoordig zie ik veel vrouwen van 50 die er nog zo goed en fit uitzien dat ik me er minder zorgen om maak. Kijk een Jennifer Lopez bijvoorbeeld die de 50 al een paar jaar gepasseerd is!

 • #8

  Jouvence (woensdag, 01 februari 2023 19:35)

  Wat een fijne en goede tips geef je, gelukkig heb ik nog 20 jaar voor ik 50 ben.

 • #9

  Melanie Hoogvliet (maandag, 06 februari 2023 15:19)

  Ik ben 40 en vind dat er nu al zoveel veranderd. Maar volgens mij zit ik ook al in de overgang want ik heb heel veel overgangs klachten

 • #10

  Claire (donderdag, 09 februari 2023 15:40)

  Interessant om te lezen! Ik heb gelijk nog even te gaan (ik wordt op 20 februari 34 jaar).

 • #11

  Renata Feyen (woensdag, 15 februari 2023 23:14)

  Ik heb eigenlijk nooit ervaren wanneer ik in de Menopauze kwam omdat mijn baarmoeder op de leeftijd van 49 moest weggenomen worden