· 

Wat zijn de 9 mooiste bloeiende klimplanten winterhard?

Wat zijn de 9 mooiste bloeiende klimplanten winterhard?

Klimplanten zijn heel divers, zo zijn er bloeiende winterharde klimplanten maar ook groenblijvende klimplanten voor de volle zon of de schaduw.  Ze hebben allemaal dezelfde functie, ze laten je muur of schutting weer stralen. Vooral van de bloeiende winterharde klimplanten heb je veel plezier. Elk jaar opnieuw krijg je een nieuwe zee van bloemen omdat je zeker weet  dat de tuinplant het strenge weer goed kan verdragen. Maar wat zijn nou de mooiste bloeiende klimplanten die ook winterhard zijn? Ik geef je een overzicht.

Deze klimplanten geven een zee van bloemen

Elk jaar opnieuw genieten van een schutting of muur met mooie bloemetjes, wie wil dat nou niet?  Niet elke klimplant bloeit in de lente of de zomer er zijn namelijk ook groenblijvende klimplanten. Mooie bloeiers in je tuin maken je tuin fleurig en een genot om naar te kijken. 

Ik heb 9 bloeiende klimplanten op een rijtje gezet waarvan de tuinplanten ook nog winterhard zijn.

Vuurdoorn

De Vuurdoorn is een prachtige klimplant waar je meerdere malen plezier van kan hebben. De plant geeft mooie bloesem bloemetjes en rode of oranje bessen waar vogels dol op zijn. Wil je meer insecten in de tuin dan behoord deze tuinplant zeker in de top 9, want de bijen en hommels zijn dol op de bloemetjes. De plant wordt 4-6 meter hoog. De bloeitijd is vanaf mei tot de vroege zomer. Het enigste nadeel is dat de takken scherpe stekels bevatten.  De tuinplant moet meerdere keren gesnoeid worden maar met goede handschoenen aan moet dat geen probleem zijn.

Wisteria

De Wisteria ook wel Blauweregen genoemd, is een snel groeiende klimplant, de plant kan wel 10 meter lang worden. De klimplant is een plant voor de enthousiaste tuinier want als je de plant niet regelmatig bijhoudt dan groeit de klimmer alle kanten op. Daarentegen heb je van de Aziatische tuinplant veel plezier. De voorjaarsbloeier geeft mooie paarse, roze of witte trossen bloemen en is ook goed te plaatsen bij een pergola, mits de plant ondersteuning krijgt.

Wisteria de bloeiende klimplant winterhard
Wisteria de bloeiende klimplant winterhard

Klimhortensia

De klimplant behoord tot de zelf hechtende klimplanten. Wat inhoudt dat de klimmer makkelijk zelf klimt en geen begeleiding nodig heeft. De zelfhechtende worteltjes aan de nieuwe ranken blijven kleven aan muur of schutting, waardoor de plant makkelijk zijn weg vindt. De roomwitte schermbloemen bloeien in juni en juli. De bladeren zijn hartvormig en erg decoratief.

Wilde Wingerd

De Wilde Wingerd is een klimplant die zelf zijn weg vindt. Plaats de plant tegen een muur of tegen de gevel en de plant klimt zichzelf makkelijk omhoog. De krachtig hechtende wortels blijft op alles zitten of het nu muur, wand of schutting is. De variatie van kleuren maakt de tuinplant aantrekkelijk. Eerst kleurt de plant groen, daarna bont rood en later naar geelgroen. De grote bladeren maken de plant aantrekkelijk. Het enigste nadeel is dat de plant bladverliezend is. Maar je weet zeker dat je volgend jaar weer een zee van kleurende bladeren ervoor terug krijgt.

Klimplant bloeiend met witte bloemetjes
Klimplant bloeiend met witte bloemetjes: Toscaanse Jasmijn

Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn ook wel Sterjasmijn genoemd maakt van de saaie schutting een fleurige schutting. Het mooie blad blijft in de winter groen en kleurt van groen naar rood. Wil je een strakke klimmer tegen de schutting die je mooi kan snoeien dan kan je beter een andere plant nemen zoals de Vuurdoorn. Wel geeft deze plant een zee van witte bloemetjes die heerlijk geuren. Het nadeel van de plant is dat niet iedereen vindt dat de plant winterhard is. Bij een strenge winter hebben mensen ook een andere ervaring.

Clematis Montana een bloeiende en winterharde klimplant
Clematis Montana een bloeiende en winterharde klimplant

Clematis

De Clematis herken je aan de stervormige bloem. Er zijn vele soorten Clematissen. De kleurkeuze is reuze en ook in de grote van de bloem zitten veel verschillen. Wil je een snelgroeiende Clematis dan is de "Montana" een pracht om te zien. Een ideale klimplant voor de pergola die bij goede verzorging lang zal bloeien.

Kamperfoelie

De Kamperfoelie is een makkelijke klimmer, de tuinplant heeft weinig hulp nodig. Echter is de klimmer niet compact, je ziet weinig een schutting die dicht begroeid is met Kamperfoelie, daarentegen geeft de klimplant mooie bloemen waar insecten dol op zijn. De bloem is in meerdere kleuren verkrijgbaar. De plant is groenblijvend, maar bij matige vorst kan de tuinplant zijn blad verliezen.

Passiebloem

De blauwe Passiebloem groeit snel op een zonnige standplaats. De tuinplant kan wel 10 meter hoog. De bladeren blijven lang aan de tuinplant hangen en valt soms helemaal niet uit. De blauwe variant verdraagt -12 en kan dus goed tegen de vorst. Er zijn meerdere soorten maar niet alle soorten kunnen tegen de vorst. Deze klimmer kan wel woekeren, het beste kan de plant begeleid worden via een klimrek. 

Welk bloeiende klimplant vindt jij het mooiste? Misschien heb je ook interesse in mijn blog over winterharde bloeiende kuipplanten en snelgroeiende klimplanten

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Jouvence (maandag, 24 mei 2021 16:39)

  De blauwe regen vind ik echt prachtig, vooral om en over zo'n pergola. Ik vind de bougainvillae ook gaaf, maar die is niet winterhard helaas.

 • #2

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (dinsdag, 25 mei 2021 08:04)

  Wat een beeldschone planten allemaal! Wanneer we een tuin hebben, ga ik ze allemaal planten. ❤️

 • #3

  Felice Veenman (dinsdag, 25 mei 2021 09:16)

  allemaal bloeiers die een vrouw wil hebben! ik heb 2 jaar terug zaadjes van een blauwe regen gekregen en daar heb ik 5 struikjes uit opgekweekt. Toen waren een paar vriendinnen heel blij

 • #4

  Jasmina (dinsdag, 25 mei 2021 10:25)

  Die wisteria en spaanse jasmijn zijn wel erg prachtig...hier kopen we altijd in het voorjaar plantjes en die zijn dan na een paar weken weer uitgebloeid..zo ontzettend zonde

 • #5

  Beauty By Bibi (dinsdag, 25 mei 2021 10:44)

  Prachtig! Als ik een tuin had dan had ik dit zeker aan mn hek!

 • #6

  Nicole Orriëns (dinsdag, 25 mei 2021 11:01)

  Een zee van bloemen... dat klinkt mij goed in de oren. Bloemen heb je nooit genoeg in de tuin wat mij betreft.

 • #7

  Tania (woensdag, 26 mei 2021 11:23)

  Die Wisteria ziet er echt prachtig uit. Die zou ik nog wel in mijn tuin willen

 • #8

  Girls-Things (woensdag, 26 mei 2021 14:36)

  Die bloemen zien er allemaal erg gaaf uit. Als wij straks bij ons nieuwe huis ook een tuin hebben kan ik lekker los gaan.

 • #9

  Frederique (woensdag, 26 mei 2021 17:46)

  Wisteria is zoooo mooi. Er hangen er best wat hier in de buurt en ik word er altijd vrolijk van wanneer ik er langsloop. Heel fotogeniek ook :)

 • #10

  Mieke | Miek's Mind (donderdag, 27 mei 2021 08:24)

  Wisteria vind ik prachtig, oftewel blauwe regen. Kwam er laatst pas achter dat het zo heette, dat zou ik zelf ook wel in mijn tuin willen

 • #11

  Rory (donderdag, 27 mei 2021 10:53)

  De foto van de kat ook! Prachtig. En bij Wisteria moest ik denken aan die serie. Hoe heette die ook alweer? Wisteria Lane, happy housewives ofzo? Of toch anders. Weet jij het eventueel nog? Kan het niet uitstaan dat het nu in mijn hoofd zit. Ik vind zelf de Clematis heel mooi. We hadden een mooie bosclematis maar ik vraag mij af of ie er nog wel is.

 • #12

  Tessa (donderdag, 27 mei 2021 10:55)

  Ik vind dat altijd zo mooi om te zien. Helaas geen ruimte om dit op mijn balkon te doen

 • #13

  Nicole Orriëns (donderdag, 27 mei 2021 11:46)

  Ik houd enorm van bloemen, en goed om te weten dat deze 9 winterhard zijn en dus tegen een stootje kunnen.

 • #14

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 27 mei 2021 15:05)

  De wisteria staat nog op mijn wenslijstje ik heb momenteel de clematis die ik ook prachtig vindt.

 • #15

  Marsha (zondag, 30 mei 2021 21:22)

  De Wisteria vind ik zo onwijs mooi. Maar helaas wel giftig voor katten. Dus die kan ik niet in mijn tuin nemen.

 • #16

  Gabrielle (dinsdag, 01 juni 2021)

  Mijn kennis over bloemen en planten is er gering. De Toscaanse Jasmijn vind ik vooral echt prachtig. Leuk om er zo meer over te leren.

 • #17

  Kiki Hasselton (woensdag, 02 juni 2021 12:38)

  De kamperfoelie vind ik het mooist, maar eigenlijk hebben ze allemaal wel wat

 • #18

  Caroline (vrijdag, 04 juni 2021 08:39)

  Wauw die zijn echt prachtig. Ze geven elke tuin sfeer en elegantie.