· 

Welke tuinplanten kan je het voorjaar snoeien?

Welke tuinplanten kan je het voorjaar snoeien?

Het zonnetje komt al weer door, de echte tuinliefhebber krijgt alweer zin om de tuin in te gaan. De eerste voorjaarsbloeiers kan je al spotten in de achtertuin maar ook de vaste planten gaan al knoppen geven. Maar met welke tuinplanten kan je beginnen en wanneer mag je de snoeibeurt geven? In dit tuinblog geef ik je tips over wat je kan snoeien zodat jouw bloementuin er dadelijk stralend uitziet.

Hoe en wanneer moet ik snoeien in het voorjaar?
Hoe en wanneer moet ik snoeien in het voorjaar?

Hortensia snoeien

De vaste tuinplant met de mooie bloeiende bollen is een echte eyecatcher in de tuin.  Vanaf juni tot september bloeit deze prachtige grote plant in de voor- of de achtertuin. Er zijn meerdere Horstensiasoorten te vinden van de Boerenhorentensia, Pluimhortensia tot de Annabellen. Veel menseb vragen zich af wanneer Hortensia snoeien?Eind februari tot begin maart is het zo ver, de eerste knoppen komen al tevoorschijn. Je mag de Hortensia snoeien. Zorg ervoor dat de bloemenplant mooi in vorm blijft, wordt de plant toch te groot dan kan je deels wat oude takken terugsnoeien.

De rozen waaronder klimroos in het voorjaar terugsnoeien

De roos is een geliefde bloemenplant in de achtertuin. Ook van deze tuinplant zijn er verschillende variaties. Zo heb je de struikroos, de roos op stam en de klimroos. De klimroos is vooral een fijne klimmer voor tegen de schutting of rondom de pergola. Toch willen niet alle planten op hetzelfde tijdperk gesnoeid worden. Hierbij een overzicht:

 • Klimroos: De klimroos wil graag eind van de winter tot begin van het voorjaar gesnoeid worden. Dat betekent dat je de klimmende roos kan snoeien van December tot Maart. Waarom zo vroeg vraag je je misschien af? Deze mooie bloeiende tuinplant wil het liefst gesnoeid worden als de bloemenplant in de ruststaat verkeerd. Het heeft vele voordelen want doordat de klimroos al in een vroeg stadia gesnoeid wordt maakt de plant weer vele jonge scheuten aan wat ervoor zal zorgen dat er in de zomer een mooie zee aan rozen zal bloeien in de tuin. Laat de hoofdstam staan en snoei de zijtakken terug tot ongeveer 1 á 2 cm.
 • Struikroos: De klimroos wil graag gesnoeid wordt in Maart, mits er geen nachtvorst meer is.  Twijfel je omdat je niet weet of het gaat vriezen, dan kan je beter even wachten. Mocht je de struikroos wel snoeien en het gaat toch vriezen dan kan je de plant beschadigen. Snoei de takken terug tot ongeveer 5 cm en laat het hart open. Groeien er wel takken in het hart snoei deze dan op 1 cm.
 • Stamroos: Ook de stamroos kan je het beste in Maart snoeien, snoei de roos altijd op tijden dat er geen nachtvorst is. Nu kan je de roos mooi in model snoeien zodat de tuinplant mooie nieuwe scheuten kan aanmaken, waar je dadelijk veel plezier van zult hebben.

De Blauweregen raakt uit model en heeft een snoeibeurt nodig

De Blauweregen ook wel de Wisteria genoemd kan er goed verwaarloost uitzien als je deze mooie bloeier met paarse trossen niet op het juiste moment een snoeibeurt geeft. Deze klimplant blijft mooi in model als je de klimmer snoeit voor en na de bloei. De Blauweregen snoeien  vergt wel wat kennis, maar  bijhouden is het halve wek. Dus zet in Februari en Augustus de schaar er maar in!

De Vlinderstruik wordt te groot

De Vlinderstruik heb je in een kleine versie en een grote variant. De grote heester moet zeker geknipt worden in het voorjaar, anders wordt de bloemenplant waar veel insecten op af komen heel erg groot en breed. Daarom kan je de Vlinderstruik snoeien in maart.  Deze struik waar veel hommels en vlinders op afkomen, is wel gevoelig voor de vorst. Als het vriest is het niet verstandig om de heester te snoeien. Is de vorst voorbij dan kan je er goed de schaar in zetten.

Welke planten in het voorjaar snoeien?
Welke planten in het voorjaar snoeien?

De Lavendel moet nodig gesnoeid worden

De heerlijk geurende winterharde plant heeft in maart/ april een snoeibeurt nodig mits het niet vriest. Bij deze bloeiende tuinplant kan je niet roekeloos snoeien, je hebt namelijk te maken met oude scheuten en nieuwe uitlopers. Heb je geen idee hoe je het te werk kunt gaan dan kan je het beste een blog lezen over Lavendel snoeien. Na de bloei aan het eind van de zomer kan je de paarse tuinplant nog een keer snoeien, zo blijft de bloemenplant mooi in model.

 

Heb jij al wat gesnoeid in de tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  EvenDelen.be (zaterdag, 09 april 2022 00:03)

  Echt een super handig artikel voor volgend jaar. Ik heb dit jaar pas de meeste planten aangeplant.
  Dus het echte snoeien zal voor volgend jaar zijn. Ik heb o.a. hortensia, boerenhortensia, klimrozen en vlinderstruiken geplant. Ik bewaar alvast je goede tips!

 • #2

  Frederique (zaterdag, 09 april 2022)

  Ik heb geen tuin en (dus) niet gesnoeid maar ik werd wel vrolijk van de lavendel-foto. Ik houd zo van lavendel, voelt zo zomers aan.

 • #3

  Nicole Orriëns (maandag, 11 april 2022 13:36)

  Dit soort informatie is altijd weer handig om te lezen omdat ik die kennis helaas niet paraat heb.

 • #4

  Merel | De Mamagids (donderdag, 14 april 2022 14:09)

  Handig! Heb een hortensia en wat lavendel in de tuin staan dus ga straks eventjes verder kijken naar de blogs om te zien hoe het moet.

 • #5

  Jasmijn Bult (dinsdag, 19 april 2022 18:30)

  Wat een handige tips, blauwe regen ziet er altijd zo mooi uit als het volop in bloei staat!
  Zelf hebben we helaas geen tuin, maar goed om te weten hoe je dit moet aanpakken :)!

 • #6

  Sherry (vrijdag, 22 april 2022 14:49)

  Super mooie planten zijn dit. Goed artikel!

 • #7

  Tessa (maandag, 25 april 2022 16:13)

  Handig overzicht voor mensen met een tuin. Zelf heb ik een balkon met een paar plantjes