· 

Zo creëer je in 7 simpele stappen een ecotuin

Zo creëer je in 7 simpele stappen een ecotuin

Ben je zeer begaan met het klimaat en wil je de wereld verbeteren in plaats van verslechteren, dan is het slim om na te denken over een ecotuin. Een ecotuin is milieuvriendelijk aangelegd. Dit houdt in dat de planten niet bespoten zijn en alle beplanting aanwezig mag zijn. Onkruid is geen probleem, daardoor kan de plantentuin al snel een wilde uitstraling hebben.

 

In de Ecologische tuin staat niet de mens centraal, maar de natuurlijke duurzame materialen, dieren, water en gekweekte en inheemse tuinplanten. Dit alles om de biodiversiteit in de achtertuin te verbeteren en de natuur te respecteren.

Zo creëer je in 7 simpele stappen een ecotuin - Ecologische tuin aanleggen

Een natuurlijke tuininrichting

De natuurlijke achtertuin kun je helemaal naar je eigen smaak en ideeën inrichten. Creëer in de tuininrichting veel bloemenweide met wilde planten en werk vooral met natuurlijk materiaal. Je kunt bijvoorbeeld looppaden maken van boomschors of schelpen gebruiken om een tuinpad te maken. Je kunt de beplanting overal laten groeien, daardoor heeft een ecologische tuin ook vaak een rommelige uitstraling. Maar daar is niets mis mee. Je wilt toch dat alle dieren, denk hierbij aan insecten, vogels maar ook aan egels zich thuis voelen in de plantentuin.

 

Er zullen veel planten vanzelf uitzaaien zoals Vingerhoedskruid en IJzerhard (Verbena). De bloemenplanten zullen op een ander plekje weer verschijnen, en zo wordt de achtertuin op een natuurlijke wijze aangelegd en wordt het een geborgen plaats waar elk dier zich thuis voelt van pissebed, kikkers tot salamanders.

Kweek en zaai de tuinplanten zelf

Bespoten groente of fruit in de moestuin kan echt niet in een ecologische tuin. Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de beplanting oké is, kun je het beste je tuinplanten zelf kweken en/of zaaien. Vergeet geen inheemse planten in de achtertuin te plaatsen, een voorbeeld van de wilde planten zijn het Vlasbekje, de Wilde akelei, de Bosanemoon en Duifkruid. De planten groeien al eeuwenlang in Nederland. Als je de planten in je tuin plant dan is dat goed voor de verscheidenheid van planten, dieren maar ook schimmels. Ze versterken je achtertuin en houden daardoor het systeem in evenwicht, de biodiversiteit bepaalt namelijk het ecosysteem in je plantentuin.

Maak een compsthoop in de tuin

Waarom zou je al het snoeiafval en de bladeren in de tuin weggooien, terwijl je al het materiaal goed kan gebruiken in de tuin. In de ecologische tuin wordt compost aangemoedigd. Door al het organische materiaal, zoals groente en fruitresten, maar ook bladeren en takken van gesnoeide tuinplanten op een composthoop te gooien, creëer je een voedingsrijke compost, welke je goed kunt gebruiken voor de bodem en de planten. Compost zorgt ervoor dat er meer humus aan de aarde wordt toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de bodem meer water kan vasthouden. Dit is erg aantrekkelijk nu het klimaat veranderd en er meer droge periodes ontstaan.

De plantentuin voor dieren aantrekkelijk maken

Als er genoeg voeding, bescherming en een plek is waar de dieren een huisvesting kunnen vormen, dan zul je vanzelf zien dat je dieren naar de plantentuin toekomen. Je hoeft geen kikkers naar de tuin toe te lokken als je een vijver hebt aangelegd welke de juiste diepte heeft, het liefst minimaal 1,5 meter. En waar genoeg beplanting aanwezig is, zodat de amfibieën kunnen schuilen en verblijven. Er zijn genoeg dieren in en rondom de vijver waar de padden en kikkers van kunnen leven. Van spinnen, kevertjes, mieren tot libelle, juffers en wespen welke regelmatig op zoek zijn naar water. Vooral in de zomer zul je zien hoeveel dieren er naar de waterplaats toekomen. 

 

En vergeet daarbij ook de vogels niet. Om je plantentuin aantrekkelijk te maken kun je het beste de schutting bekleden met klimplanten, klimmers in de achtertuin zorgen voor een groene haag waar de vogels fijn kunnen schuilen. Wil je je plantentuin aantrekkelijk maken voor dieren dan zijn struiken, heesters en bijen en vlinderplanten erg belangrijk. Insecten en vlinderplanten welke zorgen voor bestuiving in de ecologische tuin.

Onkruid bestaat niet

Onkruid bestaat niet, elke spontaan opkomende tuinplant is een cadeautje van de natuur. Of het nu Heermoes, een kattenstaart of een paardenbloem is, alle planten zijn welkom. De onkruidplanten zorgen namelijk voor meer insecten in de achtertuin. De planten mogen overal opkomen.  Of de bloeier nu opkomt in het gazon of in de border, elke tuinplant is een verrijking van de achtertuin en een vergroting van de biodiversiteit.

Natuurlijk plaagbestrijding

Luizen in de rozen, kevers welke je struik opeten, er zijn genoeg beestjes in de plantentuin welke je tuinplanten kunnen verslinden, waardoor er weinig beplanting in de bloementuin overblijft. Toch gaat de ecologische tuinliefhebber niet op zoek naar een wondermiddel, om de plaag te bestrijden. De tuinfanaat denkt om en gaat op zoek naar dieren welke de plaagdiertjes zien als voedsel. 

 

Is de Eikenprocessirups gespot, dan kun je de rupsen op een natuurlijke manier bestrijden door vogels naar de tuin toe te lokken, maar ook sluipwespen zijn natuurlijke vijanden. De bestrijders komen vooral af op dode bomen, het is dus een optie om de tuin zo levendig mogelijk te maken door dood materiaal in de achtertuin te laten liggen. Ook kun je bepaalde planten in je bloementuin plaatsen welke de bestrijders op afkomen, zoals:

 • Reuzenberenklauw,
 • Blauwe zeedistel,
 • Anijs,
 • Dille,
 • Fluitenkruid,
 • Peterselie,
 • Borstelscherm
 • Wilde peen,
 • Pastinaak,
 • Korenbloem

Je achtertuin verduurzamen

Je ecologische tuin kun je verduurzamen met gebruikte materialen. Van pallets kun je een tuinbank maken van een wijnvat een tafel. En zo kun je op een creatieve manier van alles verzinnen. Je kunt je tuintegels hergebruiken, maar ook tuinplanten stekken om er zo weer nieuwe tuinplanten voor je onderhoudsvrije tuin te creëren. Spreekt een ecologische tuin je aan?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Tessa (dinsdag, 11 juli 2023 19:28)

  Zo te lezen is het niet heel moeilijk om een eco tuin te creeeren