· 

10 mooie klimplanten welke makkelijk tegen muur opgroeien

10 mooie klimplanten welke makkelijk tegen muur opgroeien

Heb je een saaie muur is de tuin welke je op een fleurige manier groener wilt maken, dan kun je er een klimplant tegen het muurtje aan laten opgroeien. Zo kun je met een snelgroeiende klimplant al rap resultaat hebben. Toch is het wel slim om te bekijken of de klimmer geschikt is voor de muur. Je wilt niet je voorgevel door een bloeiende klimplanten laten begroeien, terwijl de klimmer je raam ook begroeid. Soms kunnen klimmers fraai zijn om te aanschouwen, maar groeien ze zo snel de lucht in dat de tuinplant niet makkelijk meer te snoeien is. 

In dit artikel staan alle zelfhechtende en klimmers welke begeleid moeten worden op een rijtje zodat je eenvoudig zelf een keuze kunt maken en dadelijk een mooi muurtje hebt om naar te kijken.

10 mooie klimplanten welke makkelijk tegen muur opgroeien - Wisteria
Muur en gevel klimplant Wisterisa ook wel Blauwe regen genoemd

De saaie muur opfleuren met klimmers

De muur is niet om aan te gluren, elke keer stoor je je aan de muur, een groenblijvende klimmer kan dan wonderen doen. Toch zijn er ook veel tuinliefhebbers welke de muur van de woning in de voortuin op willen fleuren. Veel mensen denken dan aan de bekende Wisteria welke met mooie paarse trossen de gevel of zelfs het balkon een mooie uitstraling geeft.

Toch is wel slim om vooraf te bekijken wat je wilt. Een zelfhechtende klimplant heeft bijvoorbeeld geen begeleiding nodig. De klimmer kan zelfstandig tegen muur, schutting of gevel opklimmen. Het kan ook een nadeel zijn, omdat de tuinplant alle kanten opgroeit welke niet de bedoeling zijn. Als bijvoorbeeld de Klimop eenmaal zijn weg heeft gevonden dan is het moeilijk om de klimmer nog in model te houden. 

Maar natuurlijk is het belangrijkste de standplaats van de tuinplant. Je kunt een mooie bloeiende klimmer ingedachte hebben, maar als de tuinplant op een verkeerde plaats staat dan zal de plant niet mooi gaan groeien en bloeien. Een bloeiende schaduw klimplant heeft andere behoefte dan een tuinplant op een zonnige plek. Toch kun je op beide plekken een mooie groenblijvende of bloeiende haag creëren.

 De Kamperfoelie is een mooie klimplant om tegen de muur te laten groeien
Kamperfoelie mooie klimplant voor tegen de muur

Wil je een klimplant welke wel of geen begeleiding nodig heeft?

Misschien ben je op zoek naar een snelgroeiende klimplant, een klimmer waarbij je in no-time resultaat ziet. Wil je een klimmer waarbij de saaie muur al snel verleden tijd is, dan is het verstandig om te bekijken of de tuinplant begeleiding nodig heeft in de vorm van een klimrek, of zelfstandig de lucht in groeit. Een klimrek kun je het beste vooraf plaatsen en goed bevestigen tegen de muur of schutting. Als de bloeiende tuinplant eenmaal groeit dan is een binddraad tegen de muurgevel bevestigen geen makkelijke taak. Je zult snel takken breken en dat is zonde. Hierbij een overzicht van tuinplanten welke begeleiding nodig hebben:

 • Blauweregen
 • Klimrozen
 • Passiebloem
 • Kamperfoelie
 • Trompetbloem
 • Hop
 • Kiwi
 • Druif
 • Toscaanse jasmijn
 • Vuurdoorn
Mooie winterharde klimplant, de Hop voor tegen de muur
Mooie winterharde klimplant, de Hop voor tegen de muur

Liever geen woekerende klimmer?

Heb je liever geen planten welke wild alle kanten opgroeien, dan kun je het beste de klimplanten welke hieronder staan opgesomd niet aanschaffen. Deze klimmers groeien snel en zijn niet echt geschikt voor de persoon welke een klimmer plaatst en er daarna er niet veel onderhoud aan wil hebben. Ben je wel op zoek naar een klimmer met begeleiding waarbij je eenmalig het binddraad spant of het klimrek tegen de gevel ophangt, maar verder weinig hoeft te snoeien of te verzorgen, dan is de Toscaanse jasmijn een aanrader.

 • Hop
 • Wilde wingerd
 • Klimop
 • Wisteria

Een klimplant welke ook makkelijk tegen de gevel aan klimt

Is het niet heerlijk om langs je woning te lopen en de geurende klimplant al van ver weg te ruiken. Dat kan zeker met de Klimhortensia en de Wisteria. De zelfhechtende klimmers klimmen makkelijk tegen de gevel aan en laten de omgeving heerlijk ruiken. Wil je niet een bloeier maar een groenblijvende klimmer dan is klimop een goede optie. De tuinplant heeft alleen wel regelmatig een snoeibeurt nodig.

Hoe ver moet je de klimplant van de schutting of muur af plaatsen?

De klimmer kun je het beste niet strak tegen de muur aan plaatsen. Het liefst zet je de tuinplant zo'n 30 cm van de muurgevel vandaan. Het helpt om de plant een beetje scheef te plaatsen, je kunt het gedeelte wat de bodem ingaat op dertig centimeter afstand plaatsen, maar de top al naar de muur toe richten, zodat de klimmer snel op de wand zal groeien.

Heb je een klimplant in tuin of op balkon?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jessie (dinsdag, 15 augustus 2023 20:18)

  Leuke tips! Ik vind de blauwe regen en hop heel erg mooi! Vooral als het al jaren heeft kunnen groeien en een groot stuk van de muur bedekt vind ik het prachtig

 • #2

  Tessa (woensdag, 16 augustus 2023 20:08)

  Ik vind het altijd zo mooi als een huis klimplanten heeft. Ik zou dat ook graag willen, maar in een appartement wordt dat wat lastig

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 03 oktober 2023 13:29)

  Nee, maar ik zou graag wat meer klimplanten hebben. Ik vind ze prachtig zeker als ze kleurtjes hebben.

 • #4

  Claire (woensdag, 04 oktober 2023)

  Jaaaa klimmers zijn zo leuk! Maakt een huis ook zo gezellig.