· 

7 heerlijk geurende klimplanten voor in de tuin

7 heerlijk geurende klimplanten voor in de tuin

Je hebt een heerlijke zitplek gemaakt in de tuin, natuurlijk is het fijn als de plaats ook nog eens fijn ruikt. Je kunt de ruimte in de achtertuin nog aantrekkelijker maken door er een geurende klimplant op pergola, schutting of overkapping te plaatsen. Een klimmer welke zalig ruikt, en vaak ook voorzien is van mooie bloemen. Op deze manier heb je twee keer winst.

 

In dit artikel kun je alle klimmende tuinplanten met een heerlijke geur vinden, zodat je dadelijk fijn kunt genieten van het buitenleven.

7 heerlijk geurende klimplanten voor pergola, schutting of overkapping in tuin

De pergola of overkapping laten beklimmen met geurende klimplant

Wat is er nu fijner om bij je tuinhuis of overkapping te zitten en te genieten van het leven om je heen. Van de mooie groenblijvende klimplanten tot de bloeiers in de plantentuin. Terwijl je heerlijk een kop koffie zit te drinken onder je terrasoverkapping of pergola, zie je de vogels badderen in het vogelbadje.

 

Natuurlijk kun je voor een snelgroeiende klimplant voor pergola of schutting gaan, zo zit je snel beschut en ben je verzekerd van een groene haag. Toch zijn alle snelgroeiers niet ook in de winter groen, maar dit onderwerp bespreken we een andere keer.

 

De klimplant welke lekker ruikt is niet alleen fijn voor je eigen plezier, de klimmer zorgt er ook voor dat er meer insecten naar de tuin toekomen. Vaak denken de mensen: help een insect, deze heb ik liever niet bij mijn tuinset, maar de geurende klimplant klimt vaak de lucht in. Als je de plant goed; verbind, groeit de klimplant boven je hoofd op de pergola en heb je geen last van vliegende dieren om je hoofd.

 

Voor de echte natuurliefhebber zijn insecten geen probleem. Hommels en bijen zijn een toegevoegde waarde. Vlinders en bijen zijn zeer nuttig in de bloementuin, ze bestuiven namelijk de bloemen. En andere beestjes in de plantentuin zorgen er weer voor dat dode beestjes worden opgegeten. Kortom een insect mag niet ontbreken in de achtertuin.

 

Wil je de tuin inrichten met een klimplant welke lekker ruikt, dan is het handig om vooraf bewust te worden welke klimplant daarvoor geschikt is. Zodra je in het tuincentrum staat, zie je door de bomen het bos niet meer en dadelijk kom je met de verkeerde klimmers thuis. Bekijk niet alleen of het een geurde klimplant is, maar ook de standplaats is erg belangrijk. Komt de klimmer in de zon of de schaduw te staan?

Alle klimplanten welke heerlijk ruiken op een rijtje

Ben je nieuwsgierig geworden naar de fijn ruikende klimmers? Hierbij een overzicht van de top zeven:

 • Klimroos Compassion: Persoonlijk is dit mijn favoriete klimroos. Ook al is de klimroos Compassion niet wintergroen. Van juni tot oktober heb je heel veel plezier van de geurende roos. De klimroos heeft een zalmachtige kleur en de bloem is vrij groot. De geur is van een afstand goed te ruiken. Het voordeel van deze klimroos is dat de plant goed tegen vorstbestendig is,  –  20 graden is geen probleem. De plant is geen beklimmer en heeft wel begeleiding nodig. Deze mooie bloeier staat graag in de volle zon of half schaduw, op een waterdoorlatende grond.
 • Kamperfoelie Lonicera: Van deze Kamperfoelie zijn er planten welke het blad behouden en welke bladverliezen, let dus goed op bij het aanschaffen van de roze, wit, gele klimmer welk exemplaar je gekocht hebt. De klimmer kan zowel in de zon als de schaduw staan. De plant heeft een eis, de wortels moeten wel in de schaduw staan. Maar hoe meer zonnestralen de klimmer vangt, des te meer bloeiers de plant zal geven.
 • Clematis Betty Corning:  De paarse Clematis heeft een mooie bloem. Is de plant vanuit Engeland afkomstig dan is de klimmer geurig, maar komt de klimplant uit de hoek van America en Canada dan zijn er minder geuren aanwezig. De bosrank is zeer winterhard en bloeit actief van juli tot september. Je kunt deze plant goed combineren met een Clematis welke in het voorjaar bloeit.
 • Klimhortensia: De klimhortensia is een zelfhechtende plant, wat inhoudt dat de plant zichzelf vastkleeft aan schutting, pergola of schuur. De witte klimmer heeft dus geen begeleiding nodig. De bladverliezende plant bloei in de zomer van juni tot augustus en zal een zee aan bloemen geven, waar hommels en bijen dol op zijn. De plant staat het liefst in de schaduw of halfschaduw.
 • Toscaanse Jasmijn: De klimmer heeft mooie groene bladeren welke ook in de winter zichtbaar zijn. Zodra de klimplant van mei tot september bloeit verschijnen er zeer veel kleine bloemetjes. De bloemetjes geuren heerlijk en veel insecten zijn er dol op. Of de plant winterhard is daar verschillen de meningen over. De plant heeft het bij mij al tien jaar overleefd, maar de klimmer staat wel beschut. Geef de bloeier een mooie standplaats in de zon en je zult er veel plezier van hebben.
 • Clematis FlammulaDe Clematis met witte trosjes bloemen bloeit in de late zomer, van juli tot oktober gaat de plant bloeien. De tuinplant staat het liefst op een halfschaduw plek.
 • Blauwe regen: De blauwe regen geeft van april tot juni uitbundige trossen bloemen welke paars lila kleuren. Deze klimmer moet goed in het gareel geworden houden, anders groeit de klimplant alle kanten op. De wortel staat graag geplant in de schaduw, maar de plant zelf staat graag in de zon of halfschaduw.

Kies de klimmer welke goed bij de rest van de tuinplanten past als het gaat om stijl of kleur, en geniet in de zomer van de heerlijke geuren terwijl je buiten in de achtertuin bezig bent. Wil je meer tuininspiratie opdoen, neem dan een kijkje op Tuindingen.

Heb jij een favoriete geur van tuinplant of bloem?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (donderdag, 23 maart 2023 10:17)

  Stuk voor stuk prachtig! Ik ben enorm fan van klimplanten en als ze dan ook nog eens lekker ruiken... Picture perfect!

 • #2

  Tessa (vrijdag, 24 maart 2023 19:49)

  Ik vind klimplanten altijd erg mooi. Als ik ooit een huis met tuin krijg, dan wil ik zeker een klimplant

 • #3

  Patricia Heres (maandag, 27 maart 2023 21:14)

  Ik vind het altijd wel heel mooi om te zien. Zelf heb ik geen tuin en moet ik het doen met een aantal planten langs de regenpijp.

 • #4

  Sandra (dinsdag, 28 maart 2023 09:44)

  De clematis vind ik prachtig en de jasmijn doet me denken aan de Côte d'Azur!

 • #5

  Nicole Orriëns (dinsdag, 28 maart 2023 13:08)

  Mijn favoriete tuinplant bloeit het hele jaar door, en heeft weinig verzorging nodig. Ik weet niet hoe ze heet, maar ik hoop haar ooit te vinden.

 • #6

  Wanda (woensdag, 29 maart 2023 20:06)

  Ik vind rhodendrons altijd erg mooi, maar ze bloeien helaas maar zo kort.

 • #7

  Sanne (maandag, 10 april 2023 18:43)

  De blauwe regen zou ik hier wel willen. Of de hortensia. Ik wist niet dat er zo eentje bestond van de hortensias's. Ik vind het prachtige planten. Ik ga mij er eens in verdiepen voor thuis.