· 

Wat zijn de tuintrends 2021 | Inspiratie, ideeën en tips voor de tuin

Wat zijn de tuintrends 2021 | Inspiratie, ideeën en tips voor de tuin

Het jaar 2021 gaan we weer fris van start. De tuintrends 2021 gaan we voor je op een rijtje zetten. Al zijn het niet allemaal nieuwe trends. Een paar ideeën uit 2020 zijn ook dit jaar weer te zien. Zoals het meer groen in de tuin. Het coronavirus heeft ons wel degelijk beïnvloed ook wat betreft ontspanning in de tuin. In dit blog geef ik je tips en inspiratie om zelf te doen in een grote of kleine tuin.

Buiten leven

Het coronavirus heeft zoals gezegd invloed gehad op ons tuin leven. Nu we niet veel kanten meer op konden zijn we meer ruimte voor ontspanning gaan creëren in de tuin. In de tuin zijn we niet alleen meer bezig met planten en groen. De tuin is een verlengstuk geworden van de woonkamer. We willen het niet alleen gezellig hebben binnen maar ook al het comfort buiten hebben. In het buiten leven willen we ontspannen zitten. De Scandinavische trends zoals de overkapping blijven we behouden.  Alles heeft in de uitvoering een natuurlijke rustige uitstraling. Waarbij we natuurlijke producten zoals hout en bamboe maar ook natuursteen veel terugzien. Bij het buitenleven zien we dit jaar ook de buitenkeuken terug. Een plek waar gezelligheid tot zijn recht komt. En waar we ontspannen kunnen zitten. De openhaard in de tuin mag ook niet ontbreken. Waar we niet alleen binnen willen zitten willen we nu ook buiten sfeervol kunnen leven. Het natuurlijke groen zien we terug in de beplanting van het dak.

Wat zijn de tuintrends 2021
Wat zijn de tuintrends 2021

De jungle in je achtertuin

Waar vroeger een strakke tuin hip was. Is het nu de trend om je tuin een beetje te laten verwilderen. Alle planten mogen wat ruiger en hoger groeien. Dit heeft twee redenen. We willen graag beschermd zitten. Dus is het nu hip om grote bakken bij de zitplaats te zetten. En zo je af te schermen. In de bakken kan het ruige bamboe of siergrassen geplaatst worden. Zodat comfortabel in je tuin kunt zitten. Maar ben je een echt tuinliefhebber dan kun je je groen ook wat laten verwilderen zodat flora en fauna meer ruimte heeft om zich weer voort te planten. Zo kunnen de vele insecten weer een weg vinden in de natuur.

Tuintrends 2021 wilde planten
Tuintrends 2021 wilde planten

Tuinmeubels

Waar je in het interieur 2021 binnen ook allemaal natuurlijke elementen ziet, zet de trend zich ook voort in de tuin. De meubels in de tuin zijn gemaakt van natuurlijk materialen. Denk aan hout, rotan en bamboe. Niet de tuinmeubels hebben een natuurlijke rustige uitstraling. In de tuin zie je ook natuurlijke producten terug zoals natuursteen. De ronde vormen die nu binnen ook hip zijn zien we in het buiten leven ook terug. De meubels en tafels hebben ronde vormen. Dit jaar is het de trend om donkere kleuren te combineren met pasteltinten. Zachte kleuren waaronder roze zie je terug in accessoires in de tuin maar ook in het soort planten. Planten die rood/roze zijn hebben de voorkeur. Denk voor beplanting aan de Hortensia,  Heuchera en de Acer.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering, wat we onder andere zien in heftigere stormen, maar ook lange droogte. Maar vooral veel regen. Dit zijn geen kleine buitjes meer, maar we krijgen in een keer een hele grote hoeveelheid. De hevige neerslag kan niet altijd meteen opgenomen worden in de tuin. Ik geef je een paar tips om het regenwater makkelijk op te vangen:

 • Koop een regenton, en sluit de ton aan op je regenpijp. Met dit water kun je je tuin besproeien.
 • Leg een vijver aan, deze hoeft nog geen eens erg groot te zijn. Zo vang je ook regenwater op.
 • Bedek je dak met planten die goed water opnemen. Heb je interesse laat je dan goed informeren.
Ontspannen in de tuin
Ontspannen in de tuin

Meer geborgenheid

Door het Corona virus verblijven we meer thuis maar ook in de tuin. We willen lekker zitten in de tuin, en het vakantiegevoel creëren in de tuin. Daarom is de hangmat trendy. Een plekje waar je lekker kan zitten en liggen. In de tuin staan mooie grote loungesets, waar je heerlijk met z'n allen kan zitten. Omdat we graag geborgenheid willen en afgezonderd willen zitten, kun je groten bakken in de tuin plaatsen met wilde planten erin. Zo zit je lekker ontspannen. We willen niet alleen lekker zitten in de tuin maar ook ontspannen. Heel erg trendy is de sauna in de tuin. Net zoals de jacuzzi.  Kunnen we ons niet buitenshuis ontspannen door te wandelen, sporten of uit eten te gaan. Dan doen we het allemaal in de tuin. Wil je meer lezen, lees dan de tips voor de industriële tuin, of styling tips voor de tuin.

 

Tuintrend 2021 , welke planten plaats je in de tuin?

 

 *dit blog bevat affiliatie links

Reactie schrijven

Commentaren: 24
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 19 januari 2021 11:52)

  Zulke toffe ideeën allemaal, maar wij hebben helaas geen tuin, laat staan een balkon..

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 20 januari 2021 08:50)

  Ik wil dit jaar heel vaal dahlia's in mijn tuin gaan planten! Lekker veel kleur en fleur.

 • #3

  Felice Veenman (woensdag, 20 januari 2021 13:49)

  ik hoop dat die afschuwelijk trend om tuinen te betegelen snel voorbij is. Niets zo erg als een betegelde tuin in mijn ogen.

 • #4

  PatriciaKleijn (donderdag, 21 januari 2021 09:54)

  Wij hebben een balkon daar hebben we een leuk setje opstaan en nepgras maar van de zomer wil ik wel weer leuke plantjes

 • #5

  Felice Veenman (donderdag, 21 januari 2021 11:26)

  een regenton is ook heel leuk. En je kan hem ook gebruiken om je auto te wassen#spaart water

 • #6

  Kristof (donderdag, 21 januari 2021 12:55)

  Die tuinhaard vind ik de max! Prijs is wel iets minder :-)

 • #7

  lodi (vrijdag, 22 januari 2021 08:42)

  Hier is de tuin al echt een ontspannen plek, maar die jungle is hier ook wel haha, onbewust, maar ik ben niet zo van het strakke en alles groeit hier wel een beetje door elkaar heen. Ik heb het afgelopen jaar wel beseft hoe fijn het is een tuin te hebben.

 • #8

  Tessa (vrijdag, 22 januari 2021 17:06)

  Leuke tips. Mijn balkon staat vol met beeldjes van flamingo's en vreemde vogels

 • #9

  Corrina Wassenaar (vrijdag, 22 januari 2021 19:58)

  Mooie blog en tips
  Wij hebben een tuin en die is pas aangelegd

 • #10

  Caroline (zaterdag, 23 januari 2021 13:36)

  Wellness in je achtertuin met bijvoorbeeld een spa is ook een upcoming trend sinds velen voor een staycation (moeten) kiezen.

 • #11

  Wanda (zaterdag, 23 januari 2021 17:36)

  Wij willen dit jaar de tuin gaan aanpakken, dus je tips komen ons vast nog wel van pas. Alleen vind ik het voor nu erg lastig om zoiets allemaal via internet uit te zoeken, maar als de winkels straks weer open zijn, ga ik zeker op pad met je tips in mijn achterhoofd.

 • #12

  Lizette (zondag, 24 januari 2021 19:45)

  Ik hoi van vooral weelderige tuinen. Alles lekker hoog en vrij laten groeien.

 • #13

  Rory (maandag, 25 januari 2021 08:52)

  Wij hebben een betegelde tuin (sorry Felice), maar wel met mooie rustieke tegels die inmiddels helemaal in het groen zijn opgegaan. Want we hebben twee mooie bomen, veel bamboe, hortensia's en meer. Afgelopen zomer hebben we er inderdaad voor gekozen om veel tuinkleden te kopen voor in de tuin en op de veranda. Een extra parasol. Een hele mooie (en dure) bamboe stoel en ... een heus zwembad. Dat was de beste aankoop van het jaar. Helemaal omdat onze tuin de zomervakantie was.

 • #14

  Amina (woensdag, 27 januari 2021 23:38)

  Wat grappig, ik heb een blog zoals deze ook in concept staan maar dan voor het balkon, omdat ik zelf een balkon heb! Zo leuk! Fijne trends, een jungle tuin spreekt me heel erg aan. Met mooie bananenplanten! �

 • #15

  An Van Assche (donderdag, 28 januari 2021 20:55)

  Wij laten in mei een nieuw terras aanleggen. Ik kijk er zo naar uit.

 • #16

  Manon (donderdag, 28 januari 2021)

  Volgens mij komt er binnenkort, nou of in de zomer, een buitenkeuken. Maar ik houd me er niet zo mee bezig.

 • #17

  Alexandra (woensdag, 03 februari 2021 13:53)

  Ik ga dit jaar nog meer groen in de tuin zetten. Wordt het nog gezelliger.

 • #18

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (zaterdag, 03 april 2021 12:56)

  Wat een fijne tips! Wij gaan dit jaar ook aan de slag met het geven van een make-over aan ons balkon.

 • #19

  Linda (zondag, 04 april 2021 22:26)

  Wij gaan ook dit jaar aan de slag met de tuin. Onder andere een veranda en nieuwe borders maken.

 • #20

  Rory (dinsdag, 06 april 2021 11:44)

  Bedek je dak met planten? Is dat goed voor de afwatering dan? Krijg je dan niet allerlei mos of onkruid en verstopt de regenpijp of goot dan niet? Ik ben een no-no op tuingebied hoor, maar ik las het en vroeg het mij ineens af.
  Vorig jaar hebben we geïnvesteerd in en opzetzwembad (en dit jaar in airconditioning als heeft dat niets met de tuin te maken, maar ik moest er ineens aan denken) en tuinkleden en meer. Echt de aankleding dus. We hebben iemand die regelmatig bij ons de tuin komt bijhouden en snoeien want we hebben zo geen groene vingers.

 • #21

  Saskia (donderdag, 08 april 2021 12:37)

  Ik heb helaas geen tuin. wel een fijn groot balkon. Het staat op de planning deze binnenkort eens onderhanden te nemen. Welke stijl, nog geen idee

 • #22

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 08 april 2021 14:42)

  Een regenton is een goed idee. Wij willen er ook nog een in de tuin maar dan zo een met een plantenbak er bovenop maar die zijn nogal prijzig dus we sparen nog even door.

 • #23

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (woensdag, 28 april 2021 11:57)

  Super leuk deze trends! En wat had ik nu graag een tuin willen hebben.

 • #24

  Mandy (maandag, 03 mei 2021 17:29)

  Ik hou van jungles! Zowel binnen als buiten laat het moet er wel mooi uit zien en georganiseerd niet slordig maar ik woon nog thuis dus ik zal moeten wachten tot ik dot met mn huissie kan doen