· 

Wat is de beste hangmat voor buiten in de tuin?

Wat is de beste hangmat voor buiten in de tuin?

Ontspanning in de tuin het is de tuintrend 2021. We kunnen op vele manieren relaxen in de tuin. Denk hierbij aan een heerlijke loungeset of een fijne jacuzzi in de tuin. Maar wat als je niet heel veel geld wilt uitgeven maar toch lekker wilt luieren in de tuin? De hangmat is dan een uitkomst. Met de hangmat kun je het net zo luxe maken zoals je wilt en toch heb je een heerlijk plekje om even tot rust te komen. Ik werd door Tropilex benaderd om een hangmat uit te proberen.  Ja wie wil dat nou niet! Ik ben me eens gaan verdiepen in de hangmatten wereld want wat is nu de beste hangmat voor buiten in de tuin?

De beste hangmat met standaard
De beste hangmat met standaard

Is elke hangmat geschikt voor de tuin?

Niet iedereen heeft een grote tuin waar bomen in staan, zodat je makkelijk een hangmat kan ophangen. Ook ik niet, in de Randstad mag je blij zijn met een tuin van 11 meter.

Tegenwoordig ligt niet iedereen als een indiaan in de boom. Er zijn ook hangmatten met een standaard, die je makkelijk neer kunt zetten en geschikt zijn voor buiten. Met de standaard ligt je comfortabel in de tuin en kun je optimaal genieten van de hangmat. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hangmat. Gemiddeld is een eenpersoons hangmat 200 cm lang en 120 cm breed, dit is dus die lengte waar je rekening mee moet houden.  

Wil je een hangmat met standaard dan zijn er meerdere keuzes. Er zijn namelijk houten en een stalen standaarden. Wil je dat het doek mooi hangt dan kun je het beste voor een voor een hangmatset gaan, zodat je zeker weet dat de afmetingen juist zijn en het doek niet te wijd of te los zit waardoor je opeens op de grond beland.

Ontspannen met een hangmat in de tuin
Ontspannen met een hangmat in de tuin

Welke hangmat kan ik buiten gebruiken?

Vooraf is het belangrijk om te bedenken of je de hangmat voor een persoon gaat gebruiken of voor meerdere personen. Je kunt namelijk diverse keuzes maken. Hieronder zie je een overzicht van de beste hangmatten voor in de tuin:

 • Traditionele hangmat: De traditionele hangmat is voor mensen die geen poespas willen. De hangmat sluit als een cocon om je heen en hangt ook een beetje scheef.
 • Eenpersoons hangmat: De hangmat is zoals gezegd geschikt voor een persoon. De mat is ruim genoeg om lekker in te liggen en te luieren.
 • Tweepersoons hangmat: Wil je luxe liggen of romantisch met z'n tweetjes dan is deze hangmat de beste keuze.
 • Familie hangmat: Heb je een gezin en wil je met meerdere lekker liggen dan is het mogelijk in de familie hangmat. Deze hangmat is groter en breder zodat je met meerdere personen kan genieten.
 • Kinderhangmat: Geef je kind een eigen plekje in de tuin, dit kan door middel van een hangmat. Zo creëer je een eigen plekje om uit te rusten of als een indiaan op avontuur te gaan.
 • Babyhangmat: Laat je baby heerlijk buiten slapen in de babyhangmat. Het is ook bewezen dat baby 's in de buitenlucht vaster en langer slapen.
Hoe moet ik de hangmat bevestigen?
Hoe moet ik de hangmat bevestigen?

Hoe hoog moet ik een hangmat ophangen?

De doorsnee hoogte van het ophangpunt is gemiddeld 180 cm. Een goede hoogte zodat je makkelijk in en uit kan stappen. Wil je ontspannen liggen dan kun je de hangmat bevestigen aan muur of boom. Er zijn diverse bevestigingssystemen om je hangmat stabiel op te hangen. Niet elke hangmat hangt op dezelfde hoogte, bij het aanschaffen staat altijd de hoogte vermeld waarop het doek moet hangen.

Mijn ervaring met de hangmatset

Binnen drie werkdagen was de hangmat in huis in een stevige plasticz ak werd de hangmatset bezorgd.  Ik kreeg  ook een zakje hangmatophanging mee. Ik had gekozen voor een eenpersoons mokka kleurige hangmat. Ik vind neutrale kleuren het mooiste maar wil je een streepjes print en knallende kleuren dan kan dat natuurlijk ook. De hangmat is geleverd in een stevige tas, in dezelfde kleur als de mat. Zo kun je het doek handig meenemen voor bijvoorbeeld op vakantie.

De stof is van stevig polycotton, de breedte en lengte is ruim genoeg voor een persoon. Met het ophangsysteem kan ik de hangmat makkelijk aan schutting of muur bevestigen. Is er alleen een balk dan kun je met oogschroefjes en pluggen de hangmat toch comfortabel ophangen.

Heb ik zelf in de mokka hangmat gelegen? Nee is het antwoord. Mijn tuin is niet groot genoeg. Maar over een paar jaar willen we verhuizen naar een boerderij op de Veluwe. Daar staat wel op mijn wensenlijstje een grote tuin. Dus daar zal de hangmat zeker van pas komen. Nu ga ik de hangmat eerst droog bewaren, zodat ik in de toekomst heerlijk kan ontspannen in de tuin.

Heb jij wel eens in een hangmat gelegen?

Reactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  Jouvence (maandag, 05 juli 2021 10:36)

  Ja, ligt zo heerlijk in een hangmat (als je eenmaal ligt). Dit zou ik later ook wel in mijn tuin willen hebben. Zie mezelf al liggen.

 • #2

  Sandra (maandag, 05 juli 2021 14:58)

  Ik had er nooit bij stilgestaan dat er zo veel verschillende waren en om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit in een hangmat gelegen

 • #3

  9 Lives, Cats, Etc (maandag, 05 juli 2021 16:24)

  Mijn vriend is verzot op een hangmat. Recent liet hij me weten dat hij, na onze verhuis, terug een hangmat wou plaatsen. Ik moet toegeven dat ik hier best naar uitkijk. Bedankt voor deze tips!

 • #4

  Gabrielle (dinsdag, 06 juli 2021 09:54)

  Al jaren droom ik van een hangmat in de tuin maar helaas heb ik geen tuin of balkon waar het kan. Het zal dus echt altijd alleen op vakantie kunnen haha!

 • #5

  Frederique (dinsdag, 06 juli 2021 11:09)

  Wij hadden vroeger altijd een hangmat mee op vakantie met van die stevige haken en dan tussen twee bomen in hangen maar ik vind zo'n standaard er ook wel tof uitzien voor op het terras.

 • #6

  Kiki Hasselton (dinsdag, 06 juli 2021 11:45)

  Ik vind het heerlijk om in een hangmat te liggen, helaas geen plek ervoor in onze tuin :-(

 • #7

  rachel (dinsdag, 06 juli 2021 11:58)

  wij hadden er altijd eentje met een ijzeren frame, was een heerlijk ding voor in de tuin!

 • #8

  Joyce Joshua (dinsdag, 06 juli 2021 12:54)

  Wij hadden er vroeger eentje voor op de camping. Was echt heerlijk. Misschien dat we er ooit eentje weer kopen.

 • #9

  Nathalie (dinsdag, 06 juli 2021 13:44)

  Heerlijk lekker chillen in een hangmat, ik heb er ooit eens 1 x in gelegen. Het duurde even voor ik er in lag�maar het was wel fijn!

 • #10

  Tessa (dinsdag, 06 juli 2021 18:45)

  Dit lijtk mij echt heerlijk, maar mijn balkon is echt veel te klein hiervoor

 • #11

  Wanda (dinsdag, 06 juli 2021 19:29)

  Ik vind het altijd zo'n crime om er weer fatsoenlijk uit te komen, maar als ik ergens zo'n ding zie, dan wil ik het altijd wel even proberen.

 • #12

  Nienke | Mamameteenwolkje (dinsdag, 06 juli 2021 20:18)

  Heerlijk zeg! Al moet ik altijd wel ff klungelen voor ik er daadwerkelijk in lig haha

 • #13

  Nicole Orriëns (woensdag, 07 juli 2021 15:40)

  Ik ben dol op mijn hangmat. Het is er eentje van de Action die ik tussen onze perenbomen heb opgehangen.

 • #14

  Nicole Orriëns (woensdag, 07 juli 2021 15:45)

  Hoewel ik zo'n houten constructie als op de foto erg handig vind, ben ik toch wel blij dat ik gewoon een paar bomen kan gebruiken voor onze hangmat.

 • #15

  Melissa (woensdag, 07 juli 2021 16:56)

  Wij willen graag 1 maar mijn vriend is helaas te zwaar ervoor

 • #16

  Amina (donderdag, 08 juli 2021 00:10)

  Ik heb ooit op vakantie in Zuid-Frankrijk met mijn hondje in de hangmat gelegen. Heb ik hele mooie herinneringen aan, omdat het mooi weer was, in een prachtige omgeving met een hond die volledig ontspande in dat ding. Zo lief!

 • #17

  Mieke | Miek's Mind (donderdag, 08 juli 2021 08:51)

  mij lijkt het wel fijn maar ik denk dat je hiervoor wel een flinke tuin nodig hebt omdat het best wel wat ruimte in beslag neemt

 • #18

  Claire (donderdag, 08 juli 2021 10:46)

  Als wij de ruimte ervoor hadden dan had ik zeker een familie hangmat met standaard willen hebben.

 • #19

  Jadis Schreuder (vrijdag, 09 juli 2021 11:42)

  Toevallig een hangmat gekocht laatst bij de Xenos helemaal blij mee!! Whoop

 • #20

  Mitchel (vrijdag, 09 juli 2021 16:48)

  Ik kan mij niet heugen dat ik in een handmat heb gelegen. Het lijkt me sowieso een gedoe om erin te komen, maar heerlijk lijkt het me als je relaxt kan liggen. Ik denk dat ik zo in slaap zou kunnen vallen.

 • #21

  Corrina Wassenaar (vrijdag, 09 juli 2021 18:30)

  Een hangmat vind ik altijd geweldig bij een ander
  Maar voor mijzelf is het niks
  Ik lig er meer naast als in

 • #22

  Felice Veenman (maandag, 19 juli 2021 13:11)

  ik heb wel eens in een hangmat gelegen, 5 minuten zeker. op een heerlijke camping in Frankrijk..prachtige omgeveing, prachtig weer, alles mee zou je zeggen. Maar ik heb geen rust in mijn kont...ik ben er in 5 minuten weer uit