· 

Omgaan met HSP - Welke 7 problemen ervaar ik?

Omgaan met HSP - Welke 7 problemen ervaar ik?

Hsp staat ook wel voor hooggevoelig zijn. Ik weet al zeker 10 jaar dat ik hoog sensitief ben. En het is ook echt een stukje van mij waar ik in het dagelijks leven rekening mee moet houden. Doordat ik hooggevoelig ben ervaar ik ook sneller problemen bij bepaalde situaties. In mijn blog probeer ik je meer duidelijkheid te geven over wat HSP inhoudt en tegen welke 7 problemen ik aanloop.

omgaan met hsp- welke problemen ervaar ik

Wat is HSP en wat zijn de symptomen?

HSP staat voor Highly Sensitive Person (hoog sensitief persoon) Een hoog sensitief persoon ervaart meer prikkels, die zich uitten in onder andere zintuigelijke symptomen. Alles wat een mens ervaart komt bij een HSPer drie keer zo snel of zo hard binnen waardoor het moeilijk is om de gebeurtenis te verwerken.  Niet alleen geur, geluid, kleur en drukte, maar ook gevoelens van andere mensen waar ik helemaal niks mee heb.

Een dagje shoppen is voor mij ook geen plezierig uitje. De harde muziek komt dubbel zo hard binnen. Ik zie alle kleuren van de wereld er komt een te drukke verkoopster op me af. En in de paskamer hoor ik gepraat en veel onrustige geluiden. Zo'n dagje winkelen verzorgt bij mij veel onrust. Niet alleen de harde muziek zorgt voor problemen maar ook de verkoopster die stralend lacht, terwijl ik voel dat ze ongerust is. Nu zullen er mensen zeggen: "Ja ik ervaar ook geen fijn gevoel bij harde muziek, maar ben je dan meteen een hoog sensitief persoon? Dat is inderdaad niet zo. Hooggevoelig zijn is een woord voor een totaalpakketje, waarbij je meerdere symptomen ervaart. Een paar voorbeelden zijn:

 • Niet tegen drukte kunnen
 • Sterke behoefte aan me-time, zich terug willen trekken
 • Zeer gevoelig voor geluiden (blaffende hond, fluiten enz.)
 • Snel prikkelbaar (te veel prikkels op een dag)
 • Gevoelens van anderen "voelen"
 • Sneller vermoeid
 • Sterk gevoel voor dier & natuur
hsp wat zijn de prikkels?

Rekening houden

Omdat ik snel overprikkeld ben als hoog sensitief persoon, moet ik er rekening mee houden om na drukte veel rust te nemen. Zelf weet ik bijvoorbeeld dat ik na een drukke verjaardag, me even terug moet trekken.  Alle verhalen die ik gehoord heb blijven dan in mijn hoofd malen. Deels ervaar ik het als een probleem, omdat ik dus niet heel veel kan doen op een dag. Ik kan bijvoorbeeld niet als we in een huisje zitten uitgebreid ontbijten, daarna naar een pretpark. Bij thuiskomst nog even het zwembad in en daarna even borrelen. Nee ik moet met een tussenstop rekening houden. En na een grote activiteit zoals een pretpark of dierentuin moet ik eigenlijk de volgende dag niks op de planning hebben. Dat betekent niet alleen dat ik er zelf rekening mee moet houden maar mijn gezin deels ook.

hsp- gevoelens aanvoelen

Gevoelens aanvoelen

Ik ervaar de gevoelens van anderen aanvoelen wel als een (groot) probleem. Oké soms is het fijn om te weten dat iemand niet lekker in zijn vel zit, want zo kun je er rekening mee houden of op in spelen. Maar wat doe je met gevoelens waar je niks mee kan? Iemand komt op je verjaardag binnen en ik voel: "Ik heb er zo geen zin in!  Of iemand zit in de put, en bij navraag zegt de persoon er is niks. Dat kan en mag iemand zeggen, maar me erbij neerleggen is zeer moeilijk. Ik heb langzaam geleerd om de problemen van anderen ook bij de ander te laten. Alleen binnen het gezin is het soms lastig. Daar moet de onderste steen boven komen als ik weet dat er iets mis is.

 

Ken jij iemand die hoog gevoelig is?

Reactie schrijven

Commentaren: 31
 • #1

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 19 maart 2021 08:59)

  HSP is een grootdeel bij mijn autisme. Ik heb heel graag me-time en vermijd druktes. Het was altijd lastig hier mee om te gaan. Mijn vriend is ook altijd lekker op zich zelf wij kunnen goed samen zijn maar ook elkaar lekker met rust laten dus dat was nooit een probleem. Maar familie etc vond het altijd lastig als ik niet lang bleef op feestjes of weer eens ziek werd door de overprikkels. Sinds mijn diagnose autisme snappen ze me veel beter en gaat het erg goed!

 • #2

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (vrijdag, 19 maart 2021 09:14)

  Ervaar je ook voordelen?

 • #3

  Nicole Orriëns (vrijdag, 19 maart 2021 09:32)

  Ik heb het idee dat bijna iedereen vrij gevoelig is, als ik om me heen kijk en blogs lees.

 • #4

  Jouvence (vrijdag, 19 maart 2021 09:53)

  Dit is zo herkenbaar! Goed dat je hierover schrijft om het meer onder de aandacht te brengen.

 • #5

  Www.glamview.nl (vrijdag, 19 maart 2021 10:04)

  Interessant ik te lezen. Sommige punten herken ik bij mezelf wel, maar niet alles. Ik ben zelf heel gevoelig waardoor ik ook eerder geprikkeld ben en alles persoonlijk aantrek

 • #6

  Felice Veenman (vrijdag, 19 maart 2021 13:04)

  ik herken veel van wat er beschreven wordt, maar op de een of andere manier ervaar ik dat allemaal niet al heel hinderlijk. Als lastig, dat wel

 • #7

  Wendy (vrijdag, 19 maart 2021 13:05)

  Heel herkenbaar wat je schrijft. Als ik mijzelf een stempel moest geven, dan zou dat toch ook zonder twijfel HSP zijn. Gelukkig kom ik steeds meer in mijn kracht, maar ik hoop nog wel wat te bereiken in de gevoeligheid voor geluiden, vooral voor blaffende honden, dat vind ik erg lastig.

 • #8

  Jasmina (vrijdag, 19 maart 2021 14:53)

  Helaas herken ik me in alles wat je schrijft...vaak voel ik me ook echt zo onbegrepen

 • #9

  Frederique (vrijdag, 19 maart 2021 16:22)

  Nee, ken niemand die dat heeft. Het lijkt me enerzijds wel erg vermoeiend maar ook wel bijzonder in positieve zin.

 • #10

  Sherry (vrijdag, 19 maart 2021 20:09)

  Het lijkt me vervelend om dit te hebben. Ik kan me er niets bij voorstellen vandaar.

 • #11

  Ellen Snuverink (vrijdag, 19 maart 2021 20:43)

  Een heel herkenbaar verhaal, ik ben ook HSP naast mijn ADHD is dat soms best uitdagend.

 • #12

  Yvonne (zaterdag, 20 maart 2021 17:23)

  Herkenbaar zelf ook HS. Vind vooral harde geluiden of geluiden door elkaar vervelend.

 • #13

  Linda (zaterdag, 20 maart 2021 17:59)

  Mijn neefje is ook hooggevoelig. Wel wat lastig voor mijn zus en zwager, ze moeten er hun weg nog een beetje in vinden. Hoop dat ze dat met z'n allen lukt.

 • #14

  Tessa (zondag, 21 maart 2021 15:27)

  Interessant om hier wat meer over te lezen, zelf heb ik hier geen last van

 • #15

  Ellen Snuverink (maandag, 22 maart 2021 09:15)

  Ik ervaar juist nu door corona de andere kant van hsp, dat ik onderprikkeld raak.. ik mis juist de mensen om me heen, de prikkels en het op avontuur gaan.

 • #16

  Bouchra (maandag, 22 maart 2021 10:39)

  Ik ben hoog gevoelig en kon het een naam geven toen ik zelf moeder werd en 2 kids kreeg die ook hoog gevoelig zijn. Ik ben toen veel over gaan lezen en alles viel toen op z'n plek. Dat vond ik erg fijn.

 • #17

  Felice Veenman (dinsdag, 23 maart 2021 14:50)

  loslaten wat niet bij jou hoort en genieten van de positieve zaken die het vast ook brengt. dat lijk tmij de manier om er mee om te gaan

 • #18

  Rory (zondag, 28 maart 2021 15:05)

  Ik vind het goed om hier wat meer over te lezen en leren. Je legt het heel goed uit. Ook hoe je dat doet met hoe mensen kunnen reageren. Dit vind ik ook typisch weer zo'n voorbeeld van 'een gebroken been zie je en dit soort dingen niet'. Zo heb ik dat ooit ervaren met mijn burn out. Men kan je dan zo schuin aankijken van: "Stelt ze zich nu aan?". Heel irritant is dat.

 • #19

  Jasmina (zondag, 28 maart 2021 15:23)

  Wat heb je dit goed beschreven, dit is ook echt zo een onzichtbare ziekte, net als een depressie die vaak onderschat wordt

 • #20

  Cynthia (maandag, 29 maart 2021 11:47)

  Mijn hooggevoeligheid is voor mij een voordeel en een nadeel. Ik mag vertrouwen op een sterk gevoel, maar moet ook mijn grenzen trekken. Dat ik veel van een ander voel, houdt niet in dat ik daar ook wat mee moet doen. Net als bij een zintuig is het een informatiebron.

 • #21

  rachel (dinsdag, 30 maart 2021 08:52)

  hier nog een hsp ( staat trouwens verkeerd in je titel ;) ) en het heeft voor mijn geen voor en nadelen, het is gewoon irritant haha

 • #22

  Felice Veenman (zaterdag, 03 april 2021 11:28)

  Soms als je begrijpt ho eje in elkaar zit en dat sommige van je gewoonten een naam hebben en dat je niet de enige bent die daar mee worstelt, kan dat enorm helpen.

 • #23

  Melissa (zaterdag, 03 april 2021 16:23)

  Ik ken niemand in mijn omgeving maar snap wel dat het je heel vermoeider door bent

 • #24

  Amy (zaterdag, 03 april 2021 19:21)

  Heel herkenbaar wat je hier allemaal schrijft! Goed dat je hierover schrijft, want lang niet iedereen weet wat het is of dat het überhaupt bestaat.

 • #25

  Jasmina (maandag, 05 april 2021 10:27)

  Ja ik herken mezelf helemaal in je blog... ondanks dat ik zelf wel een druk persoon ben,kan ik al die prikkels soms niet verwerken

 • #26

  Caroline (vrijdag, 09 april 2021 15:34)

  Of ik iemand ken die hoog gevoelig is? Ja, ikzelf! Ik moet echt voor voldoende solo tijd en me-tijd zorgen want anders wordt alles mij te veel.

 • #27

  Mitchel (donderdag, 13 mei 2021)

  Wat een fijn artikel om te lezen. Ik vind het een interessant onderwerp en ik herken veel dingen ook in combinatie met mijn eigen autisme.

 • #28

  Kelly Buysse (dinsdag, 09 november 2021 15:38)

  Ik herken alles wat je omschrijft. Ikzelf ben ook hoogsensitief. Ik hou er enorm veel rekening mee en probeer ook mijn leven in te plannen zodat het niet nadelig wordt. Mijn gezin gaat er goed in mee of doen soms apart activiteiten. We spreken dit zo af op voorhand zodat ik niet teveel prikkels moet verwerken en ik mezelf daarin niet verlies. Want dat vind ik dan erg,om mezelf kwijt te geraken tussen teveel prikkels. Het is ook stap voor stap veranderd. Ik laat los wat me negatief stemt en probeer de dingen te doen die mij energie geven en niet overprikkelen. Ik probeer daar nu ook openlijk over te communiceren en uit te leggen waarom. Vroeger begrepen mensen mij niet omdat ik mezelf ook niet begreep. Dat is nu helemaal anders.

 • #29

  Soraya HH (dinsdag, 23 november 2021 17:05)

  Ik herken me in de symptomen. Alle symptomen herken ik behalve sterk gevoel voor dier en natuur. Ook ben ik snel overprikkeld, ik zoek graag naar een me-time moment ❤️

 • #30

  Soraya HH (zondag, 05 december 2021 21:10)

  Ik weet eigenlijk niet of ik hoog gevoelig ben. Ik zou ook graag willen weten hoe dat wordt de vanuit islam. Gevoelig zijn voor prikkels ben ik wel, soms niet tegen drukte kunnen. Over het algemeen ervaar ik de symptomen.

 • #31

  Elena Presagio (dinsdag, 22 maart 2022 17:26)

  Deze kenmerken heb ik dus al sinds jongs af aan. Omdat anderen in mijn omgeving het niet hadden en ik er nooit over gelezen had, had ik echt het gevoel dat er iets mis was met mij. Zo blij dat er tegenwoordig van alles over te lezen is