· 

4 tips voor het inrichten van je tuin

4 tips voor het inrichten van je tuin

Ga je verhuizen en krijg je een andere achtertuin, of is het tijd om de tuin opnieuw in te richten? Bij beide mogelijkheden is het verstandig om na te denken over hoe je de plantentuin graag ingedeeld zou willen hebben.

 

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin of ben je zo begaan met het leven van de dieren en gaat je keuze naar een groene of diervriendelijke achtertuin met planten?  

 

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om over de volgende vier aandachtspunten goed na te denken. Zodat je op een simpele manier je tuin kan inrichten.

4 tips voor het inrichten van je tuin

Maak een plan voor de indeling van je tuin

Voor het indelen van je interieur maak je een plan en dat kun je het beste ook doen voor de voor- of achtertuin. Met mooi weer verblijf je toch veel in de tuin, en en natuurlijk wil je op-en-top genieten van het buiten leven.  Of je nu een kleine of grote tuin hebt dat maakt niets uit. Je wilt niet tijdens het planten van de bloemen erachter komen dat de plek waar je bent begonnen helemaal niet gunstig is. 

 

Bekijk daarom goed het tuingedeelte, en bekijk de ligging van de plantentuin. Heb je veel schaduw of zon in de achtertuin, en zo ja op welke plaats. Zo krijg je een inzicht, waar je welke planten je kan plaatsen. Maar ook welke gedeeltes je eventueel betegeld wilt hebben en waar je terras moet komen te liggen. De zitplek wil je namelijk niet in de schaduw hebben, maar op een fijne plaats in de bloementuin. Zodat je goed uitzicht hebt op de beplanting.

 

Meer elementen waar je eventueel rekening mee kunt houden zijn water, denk hierbij aan een waterornament of een vijver, maar ook een pergola in de tuin. Een pergola heeft een toegevoegde waarde en zorgt voor veel sfeer. Vooral als je er een snelgroeiende klimplanten pergola tegenaan laat groeien.

De juiste beplanting voor je tuin

Het klimaat verandert, tegenwoordig hebben we veel regenbuien, stormen en hittegolven in de tuin. Tuinplanten hebben dus heel wat te verduren, en moeten tegen een stootje kunnen. Niet elke plant is geschikt voor de wisselende weersomstandigheden. Het beste kun je oersterke tuinplanten uitkiezen welke goed tegen droogte en zon kunnen.

 

Maak een plan van plantensoorten en plant de planten van hoog naar laag. Zorg voor vaste planten welke in de winter groen blijven, zodat je niet in de wintermaanden tegen een kale tuin aan zit te kijken.

Een fijne zitplek

Wil je een zitplek maken waarbij je er heerlijk beschut bij zit, beschermt tegen wind en zon, dan is een overkapping met glazen schuifwanden erg fijn. De glazen wand van de veranda of terrasoverkapping kun je handmatig open en dicht schuiven, waardoor je zelf kan bepalen of je uit de wind of op het terras wilt zitten.

 

Een heerlijke loungeset kan het buitenleven nog aantrekkelijker maken. Zo kun je fijn buiten zitten in het zonnetje en genieten van een kop koffie of van het gezelschap van vrienden of familie.

Tuin verduurzamen

Als je toch de bloementuin een nieuwe indeling gaat geven, dan kun je meteen kijken of je de tuin ook kan verduurzamen.  Zo kun je een regenton plaatsen om het water van de hoosbuien op te vangen en daarmee je planten te voorzien van water in de zomermaanden. Maar ook een groen dak en insectenvriendelijke beplanting is een optie. Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan met deze tuin aanpakken tips.

Hoe heb jij veel tegels of groen in de achtertuin?

Verlichting

Zorg voor verlichting in de achtertuin, buitenlampen zijn niet alleen sfeervol om naar te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een boom verlichten of je terras voorzien van lampjes welke je buiten kunt ophangen of neer kunt zetten. Toch is de veiligheid van de woning ook niet geheel onbelangrijk. Je wilt immers dat je achtertuin een fijne plek is en niet aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld inbrekers. Wil je alles goed kunnen zien, dan kun je gaan voor buitenlampen met bewegingssensoren. De verlichting gaat aan zodra er beweging in de tuin wordt geconstateerd, ideaal om je plantentuin overzichtelijk te houden.

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Jouvence (maandag, 20 februari 2023 21:49)

  Ik wou dat ik een tuin had om in te kunnen richten! Wij moeten helaas nog even doen met een kleine galerij.

 • #2

  Claire (woensdag, 22 februari 2023 07:10)

  Ik kan niet wachten tot het weer lente is (en we een tuin hebben). Handen in de aarde en lekker creëren; ik word er heel blij van.

 • #3

  Frederique (woensdag, 22 februari 2023 07:36)

  Ik heb een balkon met tegels. Wel fijn dat we weer richting lente gaan, en weer van buitenruimtes zullen kunnen genieten.

 • #4

  Tessa (woensdag, 22 februari 2023 16:37)

  Wat een fijne tips. Ik heb zelf een heel klein balkon met maar weinig mogelijkheden tot gezelig maken

 • #5

  Nicole Orriëns (donderdag, 23 februari 2023 10:54)

  Wij hebben heel veel groen. Ik ben me namelijk best bewust van het gevaar van zogenoemde tegelterreur.

 • #6

  Joyce - SomedayTodayNL (donderdag, 23 februari 2023 14:09)

  Wij hebben een gigantisch dakterras waar we al meerdere malen wat mee hebben geprobeerd. Maar door de felle zon altijd direct op het dakterras en wanneer het waait het op het dakterras ook goed waait is er helaas niks blijvends. Hopelijk binnenkort een echte tuin waar we wat mee kunnen!

 • #7

  Wanda (zondag, 26 februari 2023 10:28)

  Wij hebben helaas niet echt een tuin, eerder een soort van binnenplaats waar ook veel opslag staat en niet echt een plek dus om lekker buiten te zitten. Gelukkig hebben we dat bij ons vakantiehuisje op de camping wel, maar ik zou zoiets ook dolgraag thuis willen.

 • #8

  Rory (maandag, 27 februari 2023 15:29)

  Ik dacht dat we best veel tegels hadden (in de achtertuin) en dat hebben we ook. Maar ook veel openingen en daardoor veel groen. Het mooie is dat in Coronatijd de vogels echt onze tuin hebben herontdekt. Ik ben wel heel blij met het groene en voor mij mag het zelfs wel wat meer zijn.

 • #9

  Jouvence (zondag, 05 maart 2023 13:28)

  Wij hebben helaas helemaal geen tuin, alleen een betonnen galerij. In het voorjaar zetten we er wel altijd potten met planten en bloemen neer om het een beetje op te fleuren.

 • #10

  Linda Meester (maandag, 06 maart 2023 13:29)

  Ieder jaar proberen we meer en meer tegels weg te halen. Het tuinpad (zonder tegels) slingert inmiddels glooiend door de tuin

 • #11

  Marion Stam (dinsdag, 14 maart 2023 14:57)

  Toen wij deze woning kochten lagen er heel veel tegels in de tuin. Dus die zijn we er nu uit aan het halen. Ik hou namelijk van een tuin met veel planten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mijn humeur.

 • #12

  Mieke | Miek's Mind (maandag, 17 april 2023 21:45)

  Onze tuin moet nog aangepakt worden, maar dat gaan we volgend jaar een keer doen. Nu hebben we tegels en gras.