· 

5 simpele tuin ideeën voor aankleden overkapping

5 simpele tuin ideeën voor aankleden overkapping

Je hebt net een overkapping of je bent aan het overwegen of een overdekt terras de oplossing is voor een overdekte zit plek. Want wie wil er nu niet heerlijk beschut in de tuin zitten en toch van de zonnestralen geniet.

 

Een veranda is een toegevoegde waarde voor je tuin, zo geniet je meer van de achtertuin en het buitenleven. Heerlijk buiten borrelen, met vrienden aan tafel zitten en genieten van de ondergaande zon.

 

Er zijn vele mogelijkheden om je overkapping warm aan te kleden. In dit artikel staan simpele tuin ideeën welke makkelijk uitvoerbaar zijn, zodat je in no-time de overkapping gezellig kan inrichten in de tuin.

5 simpele tuin ideeën voor aankleden overkapping

Overkappingen in soorten en maten

Er zijn verschillende soorten overkappingen ook wel veranda genoemd. Je kunt de veranda aan huis laten plaatsen, hierbij verleng je je woonkamer en vloeit het binnen- en buitenleven mooi in elkaar over. Vind je de aanbouw aan huis te donker worden dan is er ook nog een mogelijkheid om er een lichtstraat in te plaatsen. Voor het plaatsen van een veranda aan huis is wel een stabiele muur nodig, dit geldt ook voor een vrijstaande veranda. De vrijstaande veranda kun je op elke gewenste plek plaatsen als, maar er een stabiele muur, schutting of muur aanwezig is. 

 

Wil je een veranda in een luxe-uitvoering, omdat je bijvoorbeeld graag een extra kamer wilt hebben, dan is een tuinhuis een goede optie. Een tuinhuis heeft zijpanelen welke je kan openen en dichten met glas. Zo kun je de beglazing heerlijk openen in de zomer, maar in de winter alles dichthouden en alsnog gebruik maken van de ruimte. 

 

Je kunt van de overdekte ruimte een thuiswerkplek maken, een tv. of filmkamer, zo kun je partner heerlijk kan genieten van het voetbal terwijl je je favoriete programma bekijkt. Maar heb je een hobby of beroep waarvoor je meer ruimte kan gebruiken dan is een tuinkamer ook een uitkomst. Geen idee of dit terras wat voor je is, kijk dan naar de voor- en nadelen van overkapping en tuinhuis.

 

Als laatste zijn er nog tuinhuizen. Een tuinhuis is een soort van schuurt waar je je tuinmeubels en tuingereedschap in kan opbergen. Vaak is er ook een combi mogelijk van een tuinhuis met een overkapping. Zo zie je dat er voor elke tuin groot of klein wel een geschikt overdekt terras te vinden is. 

 

Voordat je het overdekte terras gaat aanschaffen is het verstandig om na te denken waar je het terras wilt plaatsen. De juiste plek voor tuinhuis of overkapping hangt af van je persoonlijke voorkeur. Zit je graag in de zon of de schaduw? 

De overkapping in 5 stappen gezellig maken

De overkapping staat, nu wil je zo snel mogelijk er een gezellige zitplaats van maken. Met deze 5 tips kleed je je veranda in een handomdraai aan. Begin met een snelgroeiende klimplant pergola. Laat de plant tegen het hout of aluminium aangroeien. Bijvoorbeeld een Wisteria of een druif, het groen zorgt voor meer sfeer en met een beetje geluk groeien er nog aantrekkelijke bloemen of vruchten aan.

 

Heb je al een idee welke tuinmeubels je onder de veranda wilt plaatsen of is de plaats bestemd voor een jacuzzi? Bij het uitkiezen van de juiste zitmeubels is het belangrijk om te weten of je laag of hoog wilt zitten. Wil je laag zitten omdat je graag koffiedrinkt en gezellig met vrienden wilt zitten, dan is een loungeset een goede optie. De zitbank is er in diverse grote en kleine maten, zo is er voor elke zithoek wel een tuinmeubel te vinden.

 

Wil je graag buitenleven, een goede zitplaats hebben, maar ook lekker kunnen tafelen dan is een tafel met zitstoelen een goed idee. Is de veranda ruim genoeg dan kun je er ook een combinatie van maken. Zodat je fijn kan chillen, maar ook hoog kan zitten.

 

Welke woonstijl wil je maken in de ruimte, een Ibiza stijl of wil je buiten liever stoer wonen? Doe inspiratie op via Pinterest en zoek zo de meubels, woonaccessoires en verlichting bij elkaar. Als alles op elkaar is afgestemd schep je eenheid.

De ruimte sfeervol inrichten

Heb je het voorwerk gedaan, weet je welke stijl je wilt gaan inrichten en welke tuinmeubels er komen te staan. Dan mag je aan het leuke werk beginnen: de ruimte sfeervol indelen. Maar met welke woonaccessoires kun je de ruimte gezellig inrichten. Hierbij een paar tips:

 • Verlichting: Maak een verlichtingsplan zodat je precies weet op welke plek je een lamp nodig hebt. Wil je een duurzame veranda dan zijn solarlampen ideaal. De tuinverlichting op zonne-energie zijn energiezuinig.
 • Plaid: Het kan in het voor- en najaar nog fris zijn, met een plaid, zit je er nog warm bij.
 • Vuurkorf: Wil je extra sfeer maken en nog meer verwarming dan is een vuurkorf en/of schaal erg fijn om te gebruiken. Zo zit je er warm bij met een knisperend geluid op de achtergrond
 • Vloerkleed: De ruimte is niet alleen heerlijk om te verblijven, bij mooi weer lijkt de plaats wel een tweede woonkamer. Voor een gezellige knusse hoek mag een vloerkleed niet ontbreken. Er zijn kleden speciaal voor het buitenleven welke weerbestendig zijn.
 • Muurdecoratie: Maak de wanden gezellig met een persoonlijk meesterwerk of ronde rieten cirkels in Ibiza stijl. De decoratie zorgt voor warmte en gezelligheid

Hoe zou je je overkapping inrichten?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Sanne (donderdag, 02 februari 2023 16:13)

  Mijn moeder is hier nog steeds over aan het nadenken. Tuinhuisje of overkapping. Ze wil er graag in zitten. Wat ik snap voor de gezelligheid. Zelf ben ik meer voor een veranda. Maar dan eentje met schuiframen.

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 08 februari 2023 13:19)

  Ik denk dat ik vooral voor gezellig zou gaan. Maar tegelijkertijd ook voor licht en ruimtelijk.

 • #3

  Claire (donderdag, 09 februari 2023 15:24)

  Kussentjes, kleedjes, planten en fakkels en vuurkorven. Super gezellig allemaal!

 • #4

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 09 februari 2023 18:29)

  Ik vind verlichting zo enorm sfeer bepalend.