· 

Bohemian woonstijl: de mooiste kleuren en stijl ideeën

Bohemian woonstijl: de mooiste kleuren en stijl ideeën

Wie aan de Bohemian woonstijl denkt, ziet meteen het ontspannen vakantie-eiland Ibiza voor zich. Daar werd de interieurstijl gecreëerd, een interieur met een fijne vakantie vibe en een heerlijke sfeer in huis waarbij veel mensen zich thuis zullen voelen. Maar hoe kun je je woonkamer dezelfde uitstraling geven, zodat je het idee hebt alsof je elke dag op vakantie bent? In dit artikel nemen we je mee naar de belangrijkste kenmerken, hebben we het over mixen en matchen en geven we je inspiratie over welke kleurencombinaties zeer geschikt zijn om de woonkamer mee aan te kleden.

Bohemian woonstijl: de mooiste kleuren en stijl ideeën

Kenmerken Bohemian interieurstijl

De kenmerken van de Bohemian stijl zijn heel uiteenlopend, van opvallende kleuren tot neutrale kleurtinten en niet te vergeten veel decoratie van natuurlijke materialen. Hoewel de basiskleuren vaak bestaat uit lichte tinten, denk hierbij aan wit, beige en zandkleuren, heeft de stoere woonstijl zoals industrieel wonen ook invloed gehad op de woonstijl van nu. Waarbij de een gaat voor lichte kleurencombinaties als basis, voelt de ander zich meer aangetrokken tot de donkere kleuren.

Maar de Bohemian stijl kent geen voorschriften, sterker nog alle kleuren en stijlen zijn mogelijk. Waarbij de een het hout bij natuurlijke tinten en materialen, wil de ander graag accessoires met een drukke print. Want waarom zou je alles eenvoudig houden? Er mogen zeker opvallende blikvangers zijn in het interieur, zoals een muur met een druk behang print, of een grafisch vloerkleed.

Kleuren en materialen mixen

De Ibiza stijl is een mix van diverse kleurencombinaties. Van felroze, dieprood tot Azuurblauw. Opvallende kleurtinten met een sprekend effect. Daarentegen worden de kleuren gecombineerd met rustige kleurtinten, denk hierbij aan taupe, beige, zand en andere bruintinten, maar ook veel kleuren grijs worden erg veel gebruikt.

In combinatie met natuurlijke materialen zoals, linnen, jute, rotan, hout en wol, ontstaat er veel warmte in huis. De stoffen zorgen niet alleen voor sfeer, het zijn ook duurzame materialen, waarvan je zeker weet dat de stoffen zeer lang meegaan.

Kenmerken Bohemian interieur

Een Bohemian sfeer in huis

Voeg een paar meubels uit Bali aan je interieur toe zoals rieten woonaccessoires, zoals lampen of bamboe raambekleding en je hebt een Bohemian sfeer in huis. Door alle stijl van de wereld met elkaar te mixen, ontstaat je eigen interieurstijl waar je je prettig bij voelt. Niets moet en alles mag. Wil je twee verschillende patronen met elkaar combineren dan kan dat erg goed. Van de woning wil je een thuis creëren waarbij je een ontspannen en fijn gevoel hebt. Wil je nog meer het vakantiegevoel in huis halen, neem dan souvenirs mee. De woondecoratie zorgen voor een persoonlijke sfeer, wat je interieur authentiek maakt.

De stijl persoonlijk maken

Buiten het toevoegen van een kleurrijk kleurenpalet en het mixen van patronen en prints kun je je interieur ook persoonlijk maken met de volgende ideeën:

 • Aaibare textuur: Voeg textuur toe met zachte stoffen, zoals fluweel en suède voor sierkussentjes of de stoffering van de stoelen in de woonkamer. Maar ook ruwe texturen mogen niet ontbreken, denk hierbij aan gebreide dekens, jute vloerkleden en rieten manden.
 • Authentieke meubels: Ga voor meubels met karakter. Eigenlijk moet het meubilair je een verhaal vertellen, woonmeubels welke een verleden hebben zoals vintage meubilair, of antiek of handgemaakte meubelstukken. In de woonkamer zie je vaak een laag zittende plofbank, met een poef en veel sierkussentjes.
 • Kunst en decor: De kunst en de decoratie mogen opvallen in het bohemian interieur. Vaak zie je mandala's, handgemaakte keramiek en oosterse vloerkleden voor op de grond of aan de wand. Maar ook spiegels passen goed bij deze interieurstijl.
 • Verlichting: Creëer een sfeer waar je je comfortabel bij voelt. Je zorgt voor gezelligheid door zachte warme verlichting toe te passen, denk hierbij aan kaarsen, maar ook lantaarns in en rondom huis.
 • Persoonlijke kunstwerken: Ben je creatief en heb je handgemaakte kunstwerken, hang ze op en geef je interieur een persoonlijke accenten. Dit kun je ook doen met souvenirs uit verschillende landen.
 • Creëer comfortabele hoekjes: In een Boho interieur valt van alles te beleven. In de woonkamer zijn verschillende hoekjes gecreëerd waar elke keer een andere belevenis valt te ontdekken. Zo is er een plantenhoekje, maar ook een plekje waar je fijn kunt ontspannen.
 • Interieur gezellig maken: Maak van de woonkamer geen kale inrichting. Bij een Bohemian interieur hoort een bonte boel met veel stijlen en kleuren en niet te vergeten decoratieve items welke echt bij jou horen.

Maak je boho interieur compleet met planten

Is je boho interieur een vrolijke bonte boel geworden? Dan is het nu tijd om kamerplanten toe te voegen aan je wooninrichting. Maak van de ruimte een gezellige urban jungle door tropische planten in huis te halen. Dit kunnen grote planten, hangplanten of schaduwkamerplanten zijn waardoor er nog meer gezelligheid ontstaat in huis.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Claire (woensdag, 18 oktober 2023 19:49)

  Ik ben dol op deze heerlijke hippie stijl! Helemaal mijn ding.

 • #2

  Tessa (maandag, 23 oktober 2023 19:02)

  Deze woonstijl vind ik edg mooi. Bij mij is het meed Villa Kakelbond