· 

Welke kamerplanten kunnen zeer goed in de schaduw staan?

Welke kamerplanten kunnen zeer goed in de schaduw staan?

Niet elk huis heeft veel licht, daarom is het ook fijn als er kamerplanten zijn welke makkelijk in de schaduw kunnen staan. De ene kamerplant is de ander niet, de ene kamerplant staat het liefst binnen te stralen op de vensterbank, de ander op een donker plekje.  Het liefst een standplaats met weinig licht, deze kamerplanten zijn makkelijk te plaatsen in ruimtes met iets minder zonlicht. Bijvoorbeeld in een donkere nis, slaapkamer, toilet en sommige zelfs in de badkamer.

Dit artikel is voor diegene welke op zoek is naar een schaduwplant voor een donker plekje in huis, zodat je dadelijk de juiste plant voor in de kamer kunt uitkiezen.

Top 10 schaduwplanten voor binnen

Wil je weten welke schaduwplanten je binnen in huis kunt plaatsen, op een plekje met weinig zonlicht? Dan zijn er misschien wel meer keuzes dan je zou verwachten. Makkelijk maar ook opvallende planten welke voorzien zijn van een opvallend blad, waardoor het plekje met weinig zonlicht, er stralend gaat uitzien.

Philodendron Ruby een mooie schaduwplant voor in huis
Philodendron Ruby

Philodendron Ruby

De schaduwplant Philodendron Ruby ziet er in de beginjaren iets anders uit. De kamerplant start met bordeaux kleurige stengels en bladeren, maar zodra de plant welke graag in het donker staat volgroeid is, verandert de kamerplant in een mooie donkergroene kleur.

De luchtzuiverende plant verfrist de ruimte en staat het liefst halfschaduw. De kamerplant is goed te verzorgen, mits je ervoor zorgt dat de aarde goed vochtig blijft. Het beste kun je de kamerplant water geven vanaf een schoteltje in plaats van bovenaf.

Philodendron Scandens - kamerplanten voor de schaduw
Philodendron Scandens brasil

Philodendron Scandens brasil

De Phillodendron Scandens brasil heeft een mooi hartvormig blad. Het decoratieve blad is geel groen gekleurd. Dit is geen gewone kamerplant, nee het is een hangplant, welke je sierlijk op een halfschaduw plekje kunt plaatsen. Wil je van de schaduwplant een staande kamerplant maken dan is dat ook mogelijk, plaats een standaard bij de plant en de schaduwplant zal omhoogklimmen.

Het beste kun je de kamerplant in de lente en zomer licht vochtig houden, een keer per week water geven is dan genoeg, mits het heel erg warm is, dan wil de schaduwplant iets meer water. Zodra de zomermaanden voorbij zijn kun je de plant voor binnen eens per 2 weken water geven. Dit plantje is ideaal voor een plantenhoekje, voor aan het plafond of op een hoge kast te plaatsen.

Callisia- deze kamerplant heeft weinig licht nodig
Callisia

Callisia

De kamerplant Callisia valt op door het bijzondere blad. Het blad van de schaduwplant voelt schubachtig aan en heeft aan de voorkant een groene, maar aan de achterkant een rode kleur. De plant voor binnen wordt ook wel Schildpadplant genoemd.

De plant kan op twee plekken staan, zowel op een lichte als een plaats in de schaduw, maar zeker niet in de zon. Hoe lichter de plek, hoe sneller het plantje zal groeien. Wordt het plantje iets te groot dan kun je stengels afknippen. De groene plant is zeer decoratief, de bladeren vallen namelijk mooi rondom de plantenpot heen. Een keer week water geven is voldoende, het liefst via een schoteltje, is dat niet mogelijk dan rechtstreeks op de aarde.

Philodendron Green Wonder geef de plant een schaduwrijke plek
Philodendron Green Wonder

Philodendron Green Wonder

De Philodendron Green Wonder is goed te herkennen aan de bladvorm, die veel weg heeft van een hand met vingers. Dit is niet het enige kenmerk, ook aan de hoge stengels zijn duidelijk zichtbaar. Wil je een schaduwrijk plekje opfleuren dan is deze kamerplant zeer geschikt. Omdat van naturen de tropische plant naar het licht toe zal groeien is het verstandig om de plantenpot regelmatig te draaien. De kamerplant staat niet graag in te veel water, maar houd wel van een vochtige grond. In de zomer kun je de schaduwplant 1 keer per week water geven en in de winter om de 2 weken. Wil je de grote kamerplant nog meer laten stralen besproei de grote plant dan een keer per week.

Calathea Zebrina - schaduwplant met bijzonder blad
Calathea Zebrina

Calathea Zebrina

Het tropische plantje Calathea Zebrina is een ware blikvanger en zal de donkere ruimte in de woonkamer zeker opfleuren. De kamerplant heeft een bijzonder blad met lichte en donkere strepen. Is de verzorging van de plant niet geheel naar wens dan verschijnen er bruine plekken aan de rand van het blad of krullen de bladeren op.

 

Enige ervaring met planten is daarom wel zo verstandig als je deze schaduwplant wilt aanschaffen. Maar heb je groene vingers, dan heb je echt een pareltje in huis. Wil je de plant goed verzorgen dan kun je het beste dagelijks even de aarde controleren of deze nog vochtig is, is dit niet het geval dan mag de plant een scheutje water. Geef de plant alleen niet te veel water, het vocht mag niet in de plantenpot blijven staan, want dat overleeft de schaduwplant niet.

Spathiphyllum - kamerplant weinig licht
Spathiphyllum

Spathiphyllum

De Spathiphyllum herken je meteen aan het kelkvormige blad, wat ook op een lepel lijkt, vandaar dat de kamerplant ook wel Lepelplant wordt genoemd. De kamerplant groeit het beste op een plek met weinig licht, maar verlangt wel naar voldoende vocht. Geef je de tropische plant regelmatig een goede scheut water, dan zult je zien dat het donkergroene blad en de mooie bloemen zullen gaan stralen.

Sansevieria - makkelijke schaduw kamerplant
Sansevieria

Sansevieria

De Sansevieria is een zeer makkelijke kamerplant. De plant, welke ook wel vrouwentong wordt genoemd, kan op een lichte plek maar ook op een donkere plek worden geplaatst. Zodra de plant op een lichte plaats staat dan zie je de bladkleur ook lichter worden, staat de Sansevieria in de schaduw dan is het blad wat donkerder. De plant is simpel te verzorgen, omdat de kamerplant weinig water nodig heeft.

Zodra het zonnetje tevoorschijn komt dan kun je de schaduwplant eens in de 2 weken water geven, in de winter eens in de zeven weken. Zorg er wel voor dat de aarde altijd droog is voordat je de groene gele plant opnieuw water geeft.

Calathea makoyana - opvallend blad voor schaduw kamerplant
Calathea makoyana

Calathea makoyana

De tropische Calathea makoyana staat het liefst in de schaduw in een ruimte waar de temperatuur gemiddeld zo'n 18 tot 25 graden is. De donkergroene plant voor binnen met mooie strepen is aantrekkelijk om te zien. Dit plantje staat het liefst vochtig, dus elke dag even checken of de aarde droog is, is wel zo verstandig. Maar het water moet meteen in de aarde opdrogen en niet blijven staan, want dan krijgt de tropische kamerplant wortelrot en gaat de blikvanger helaas dood.

Calathea Compactstar - kamerplant voor in de schaduw
Calathea Compactstar

Calathea Compactstar

De Calathea Compactstar zorgt ervoor dat je donkere hoekje er weer vrolijk uitziet. De tekening van het blad maakt de kamerplant zo aantrekkelijk, maar dat geldt voor alle Calathea's. De plant staat het liefst op een donkere plaats, het is zelfs mogelijk om de decoratieve plant in de badkamer te plaatsen. Aangezien het een tropisch plantje is, is nevel in de ruimte geen probleem. De plant zal zijn bladeren openen zodra het daglicht zichtbaar en sluiten als het in de avond donker wordt. Het plantje een keer per week water geven is voldoende.

Mijn ervaring met de kamerplanten met weinig licht

Je kunt mij wel echt een plantenfreak noemen. Het is dat ik in de woonkamer geen vensterbanken in huis heb, anders zou ik veel meer kamerplanten hebben, daarom staan er niet alleen planten op lichte plekken, maar ook op schaduw plekken. Met de meeste groene planten heb ik dan ook enige ervaring.

Heb je geen groene vingers, maar wil je wel gezelligheid in huis, dan is de Sansevieria en de Callisia een makkelijke kamerplant om mee te starten. Mocht je de groenblijvende planten een keer vergeten om water te geven, dan is dat geen probleem. 

De Spathiphyllum, deed het bij mij niet goed, er kwamen geen bloemen aan de kamerplant. Toe ik de plant een plekje op zolder gaf, waar de tropische plant grotendeels in de schaduw stond, bloeide de plant helemaal op en kwamen er spontaan bloemen naar boven.

Zelf ben ik dol op kamerplanten met een bijzonder blad of uiterlijk. De Calathea's staan bij mij op het donkerste plekje in huis, op een plantenrekje. Deze diva's zijn niet de makkelijkste. Om de dag check ik of de aarde nog vochtig is en zo niet dan krijgen ze een scheutje water. Voor deze planten met de mooie bladtekening moet je tijd en aandacht hebben. 

Wat is jouw favoriete plant voor in de schaduw?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Teresa Dankerlui (woensdag, 04 oktober 2023 15:47)

  leuk

 • #2

  Tessa (woensdag, 04 oktober 2023 19:13)

  Wat een fijn overzicht. Ik heb niet echt groene vingers, dus dit komt erg goed van pas

 • #3

  Jouvence (vrijdag, 20 oktober 2023 17:28)

  Wat een mooie planten allemaal. Ik vind een Monstera (gatenplant) erg mooi (geen idee of die goed in de schaduw kunnen, denk het niet), maar ik kan bijna geen echte planten of bloemen in huis dankzij de katten. :)

 • #4

  Claire (dinsdag, 31 oktober 2023 19:24)

  Stuk voor stuk beauty's! Zelf zijn wij ook dol op de Spathiphyllum. Ook omdat ze de lucht zo goed reinigen.