· 

Grote hippe kamerplanten in huis? 7 eyecatchers!

Grote hippe kamerplanten in huis? 7 eyecatchers!

Een groene plant in huis kan je woonkamer meteen een andere uitstraling geven. De meeste mensen willen een makkelijke kamerplant want niet iedereen heeft groene vingers.

In elke woonstijl kun je een grote hippe kamerplant met een indrukwekkend uiterlijk plaatsen, of het nu een Scandinavisch interieur of stoer wonen is. Een stoere blikvanger is niet meer weg te denken in de nieuwe woontrends. Daarom zet ik de 7 mooiste eyecatchers op een rijtje.

Grote hippe kamerplanten in huis? 7 eyecatchers voor de woonkamer!
Grote hippe kamerplanten in huis? 7 eyecatchers voor de woonkamer!

De bananenplant een grote eyecatcher in huis

Een van de bekendste kamerplanten is de Bananenplant.  De hippe kamerplant wordt niet voor niks een bananenboom genoemd want voor deze grote plant mag je wel een plekje vrij maken. De zeer indrukwekkende kamerplant heeft grote bladeren waardoor de plant uit Zuidoost- Azië een echte eyecatcher is in huis. Toch is de hippe kamerplant niet één van de makkelijkste, de grote plant staat graag in het zonnetje. De tropische plant kan je het beste op een lichte plek bij het raam zetten. De grote kamerplant bij het raam zetten is best een uitdaging aangezien je niet wilt dat de plant al het licht wegneemt uit je woonkamer. Deze mooie blikvanger vraagt wel om dagelijkse verzorging, de Bananenboom houdt ervan om licht vochtig te staan, dat betekent elke dag even controleren of de plant nog vochtig genoeg is. 

De Gatenplant met indrukwekkende bladeren

De Gatenplant ook wel Monstera genoemd is een indrukwekkende plant, normaal zou je niet snel een planten met gaten in de bladeren kopen maar bij deze tropische plant uit Zuid-Amerika hoort het blad zo te zijn. Deze hippe kamerplant staat graag op een plek halfschaduw.  Als de kamerplant niet de juiste verzorging krijgt kan het gebeuren dat er geen gaten in het blad voorkomen. Daarom een paar tips voor het plaatsen en verzorgen van de Gatenplant:

 • Standplaats (half)schaduw, geen direct zonlicht
 • In de lente en zomerperiode regelmatig voeden en water geven
 • In de herfst en winter heeft de plant iets minder water nodig
 • Let op de plant wil nooit in het water staan
 • Bruine vlekken met een geel randje is een teken dat de kamerplant te veel water krijgt.

Toch past de hippe kamerplant met gaten in de bladeren niet in elk huishouden. De grote kamerplant is namelijk giftig voor katten.  Aangezien poezen nog wel eens van planten willen eten is het niet aan te raden om de plant in een kattenhuishouden in huis te nemen.

De Palmlelie een hippe kamerplant met weinig verzorging

Ben je een plantenliefhebber en wil je een grote kamerplant die weinig verzorging nodig heeft, dan is de Palmlelie misschien wel wat voor jou. De Grote trendy kamerplant die ook wel Yucca wordt genoemd, heeft vaak twee stammen met daaraan groene bladeren. De Yucca staat graag op een lichte plek, bij veel licht blijven de bladeren lang mooi. Zodra de plant in de juiste plantenbak staat heeft de kamerplant niet veel water nodig. De plant kan in de winter gerust 4-6 weken zonder water, in het voorjaar en de zomer kan je iets vaker water geven, maar zorg er wel voor dat het water eerst is opgedroogd voordat je weer water gaat geven. 

Let op de Yucca is giftig voor zo wel de mens als de huisdieren, de vezels van de bladeren kunnen een reactie geven op de darmen.

De Vingerplant groot en makkelijk

De Vingerplant ook wel Fatsia Japonica genoemd, is een grote kamerplant met een groot blad. Het blad heeft de vorm van een hand met vingers. De plant is een echte blikvanger in je interieur en kan wel twee meter hoog worden.  De makkelijke hippe plant staat graag in de schaduw maar in de zon is ook geen probleem, als de grote plant met vingerblad maar uit de felle zon staat. Ook deze kamerplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan houdt van een licht vochtige grond, let op dat betekent niet dat de plant in het water moet staan! 

Maar deze indrukwekkende plant die goed past in een stijlvol interieur heeft ook een nadeel, de sappen van de plant zijn giftig voor mens en dier, de sappen kunnen irritatie op de huid veroorzaken.

Olifantsoor:indrukwekkende grote kamerplant
Olifantsoor:indrukwekkende grote kamerplant

Olifantsoor de grote blikvanger

De Olifantsoor is een kamerplant met lange stengels, met vaak aan de stengel maar één blad. De kamerplant is in meerdere variaties verkrijgbaar. De tropische plant wordt ook wel Alocasia genoemd. Deze plant staat graag op een lichte plek maar niet in de volle zon, je wilt immers niet dat de bladeren verbranden. Ook deze plant wil regelmatig een beetje water om vochtig te staan, het beste kan je de hippe plant een keer per week water geven. Heb je de plant niet op tijd water gegeven dan zie je dat meteen, de stengels gaan naar beneden en het blad gaat hangen. 

Ook de Alocasia kan erg hoog worden, ondergaat de plant een groeispurt dan betekent dat, dat de wortels ook meegroeien. Het is dan tijd om te kijken op de plant nog genoeg ruimte heeft in de pot, of kan de hippe kamerplant beter verpot worden?

De Drakenbloedboom heeft weinig water nodig

De Drakenbloedboom ook wel Draceana genoemd heeft weinig water nodig, vooral in de herfst- en de winterperiode, kan de plant makkelijk 4-6 weken zonder water. De plant heeft vaak meerdere stammen met daaraan mooie spitse bladeren. De kamerplant lijkt wel een beetje op de Palmlelie, maar deze plant heeft een iets stoerdere uitstraling. De grote plant die voornamelijk in Afrika en Azië te vinden is heeft in de lente- en zomerperiode eens in de 2 á 3 weken water nodig. De meeste exemplaren staan graag in de schaduw, toch zijn er ook variaties die graag iets meer licht willen hebben. Vraag van tevoren altijd om advies. Een handige tip: wordt het blad lichter tot bijna geel van kleur dan staat de Draceana te veel in het licht.

De Ficus een mooie groen of bonte kamerplant

De Ficus staat het liefst op een lichte plek, maar halfschaduw is ook nog mogelijk. De regel is wel hoe lichter de plek, des te meer water de plant wil. De plant is in meerdere variaties te verkrijgen van groen blad tot bonte geelgroene bladeren. Voor elke woon- of slaapkamer is er wel een mooi exemplaar te vinden. Krijgt het blad te weinig licht, de voorkant staat bijvoorbeeld in het licht maar de achterkant niet dan kan de Ficus geel blad geven. Iets verplaatsen is een optie al hoewel de plant graag op dezelfde plek blijft staan. Ook deze plant is giftig en kan voor mensen en dieren zorgen voor geïrriteerde bultjes op de huid.

Heb jij een hippe grote kamerplant in huis?   

Leestip:

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  www.glamview.nl (dinsdag, 08 maart 2022 15:30)

  Wij hebben zelf een bananenplant en krijg er elke keer weer complimenten over, hoe mooi die eruit ziet.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 08 maart 2022 16:25)

  Nee, ik heb dat niet, omdat ze bij mij altijd dood gaan. Maar ik vind het wel heel mooi en natuurlijk staan. En het is nog gezond ook natuurlijk.

 • #3

  Frederique (woensdag, 09 maart 2022 18:28)

  Ik overweeg een palmlelie te kopen voor in het nieuwe huis. Ik wil wel een grote plant maar omdat ik echt niet van de verzorging ben, zat ik eigenlijk naar nepplanten te kijken maar dit klinkt ook erg goed.

 • #4

  EvenDelen.be (donderdag, 10 maart 2022 20:07)

  Wat een mooi planten zeg. Echte blikvangers die een kamer aankleden.
  Ik moet voor onze woning de kamerplanten nog aanschaffen dus dit zijn best leuke tips!

 • #5

  Any Green (vrijdag, 11 maart 2022 09:44)

  Leuk blog! Veel van deze planten komen ook terug bij onze bedrijven waar wij plantenstyling voor doen.

 • #6

  Nicole Orriëns (vrijdag, 11 maart 2022 10:32)

  Als hier nou een nepversie van is, dan zou ik die best in mijn kamer willen.

 • #7

  Tomas (vrijdag, 11 maart 2022 19:50)

  Leuke blog! Je schrijft zo leuk en ben meteen een fan van de bananenplant! :D

 • #8

  Tessa (dinsdag, 15 maart 2022 16:49)

  Ik had twee grote bonzai bomen in huis. Helaas werden die net iets te groot, dus heb ik ze weg moeten doen

 • #9

  Linda Meester (woensdag, 16 maart 2022 10:14)

  Dat zijn indrukwekkende planten en die potten of manden erbij maken het helemaal af.

 • #10

  Jouvence (woensdag, 16 maart 2022 14:54)

  Ik vind de gatenplant (monstera) zó mooi! maar wij hebben 5 katten en de meeste planten zijn giftig of de katten hangen erin.

 • #11

  Uniek overnachten (donderdag, 17 maart 2022 22:11)

  Deze tips komen goed van pas want als het hier geschilderd ga ik op zoek. Mijn favoriet is precies de monstera.

 • #12

  Tomas (vrijdag, 18 maart 2022 08:07)

  De drakenbloedboom is wat voor mij haha! Vergeet al snel water te geven.

 • #13

  Janet (zondag, 20 maart 2022 10:57)

  Oh ik houd van grote, groene kamerplanten, maar helaas heb ik niet echt groene vingers dus gaat bij mij alles dood haha.

 • #14

  Rory (maandag, 21 maart 2022 10:09)

  Ja! Wij hebben een Monstera. Enige probleem was wel dat er een heleboel 'rouwvliegjes' (google maar eens) vanaf zijn gekomen. Ik ben al weken bezig met een soort van biologische plakstrips om ze weg te krijgen. Ze zaten op een gegeven moment ineens overal. Lopend op het aanrecht, op ons eten. Brrrr. Niet schadelijk (vermoed ik) wel heel vies.
  Over de bananenplant. Ooit is daar bij een vriendin zo'n hele grote spin uitgekomen na de aankoop (vermoedelijk meegegaan bij het transport). Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. NOOIT een bananenplant in huis bij ons dus �

 • #15

  Deborah (woensdag, 23 maart 2022 13:58)

  Ooh ja de gatenplant vind ik zelf heel erg leuk. Jammer genoeg is er niet veel plek meer voor nog een grote plant in huis. En met een vogel die los door de kamer "loopt" zijn ook niet alle platen even veilig. Niet voor zijn snavel en de giftige planten niet voor hem... Dus dat is altijd wel een goede zaak om ook uit te zoeken bij de aanschaf van een mooie kamerplant.

 • #16

  wendy (donderdag, 24 maart 2022 13:34)

  Ik heb niet zulke groene vingers, ik vergeet heeeel vaak mijn plantjes water te geven. Maar zo'n bananenplant/gatenplant zou ik ooit nog eens willen hebben, die geeft meteen een fijn tropisch sfeertje aan je kamer.

 • #17

  Tessa (vrijdag, 25 maart 2022 18:25)

  Ik vind zulke planten altijd tof. Ik had zelf ook 2 grote kamerplanten, maar die waren niet iets te groot geworden, dus helaas weg moeten doen

 • #18

  rachel (woensdag, 30 maart 2022 10:22)

  wat een gave planten!! ik zou het wel willen maar alles gaat dood hier helaas

 • #19

  Caroline (vrijdag, 08 april 2022 13:06)

  Ik kan zo genieten van mooie grote groene planten in huis. Onze laatste aanwinst is een grote palm voor in de hal. Een échte eyecatcher als je binnenkomt.