· 

Tips voor een nieuwe keuken: wat moet je niet vergeten?

Tips voor een nieuwe keuken: wat moet je niet vergeten?

Misschien ga je verhuizen en krijg je een nieuwe keuken maar het kan ook zomaar zijn dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en een hele nieuwe droomkeuken gaat uitzoeken. Er komen veel vragen op je af, om het overzichtelijk te houden heb ik in het artikel handige tips opgeschreven die je niet moet vergeten bij het inrichten van de leefkeuken.

Handige tips voor een nieuwe keuken
Handige tips voor een nieuwe keuken

Waar moet je rekening bij houden met een nieuwe keuken?

Voordat je keuken inspiratie gaat opdoen is het belangrijk om te weten of het een leefkeuken of een eiland keuken gaat worden. Alles heeft te maken met de grote van de keuken en de wensen. De een heeft liever een kookeiland en de ander voelt zich thuis in een woonkeuken. Toch zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen wan een nieuwe keuken. Ik heb alle tips voor je op een rijtje gezet.

Welke keukenstijl past bij jou?

Voordat je de keuken gaat inrichten is het fijn om te weten wat je keukenstijl is. Wil je een strakke moderne keuken of past een landelijke keuken meer bij je woonstijl. Iedereen heeft daar een eigen gevoel en idee bij. Heb je geen idee welke stijl goed bij jouw inrichting past, neem dan een kijkje op Pinterest en kijk welke leefkeuken jouw droomkeuken is.

Wat moet er in een nieuwe keuken?
Wat moet er in een nieuwe keuken?

Welk keukenapparatuur kun je niet missen?

Ga je voor een luxe of een praktische keuken. Niet iedereen heeft de behoefte aan veel keukenapparatuur. Toch zie je een paar apparaten die je in iedere woonkeuken terug kan vinden. Dit zijn onder andere:

 • Koelkast
 • Fornuis
 • Afzuigkap
 • Kookplaat
 • Vaatwasser

Natuurlijk zijn er nog meer apparaten die handig zijn voor in de keuken, denk hierbij aan de volgende keukenapparaten die je kunt inbouwen: een magnetron, (stoom)oven, koffieapparaat, wijnkoeler of een warmhoudlade ook wel servieswarmer genoemd.

Welke keukenvloer?

Welke keukenvloer plaats je in de keuken? Voorheen was een stenen vloer erg aantrekkelijk, omdat tegels beter waterbestendig zouden zijn. De laminaatvloeren en pvc-vloeren kunnen tegenwoordig ook goed tegen water. Je hebt de keuze uit een houtenvloeren look of vloertegels. Wel zijn er een paar vloeren tips die van invloed kunnen zijn op de inrichting van je keuken.

Is je leefkeuken zeer ruim dan kun je spelen met patronen. Heb je geen idee dan kun je inspiratie opdoen bij de nieuwe trends in vloeren. 

Is je moderne keuken niet erg groot dan kun je het beste een lichte kleur aanhouden, daardoor oogt de leefkeuken groter. Heb je een smalle kleine keuken dan is het een idee om de vloerplanken in de breedte in plaats van de lengte te leggen, zo lijkt de keuken breder en ruimer.

Ideeën voor de keukenwand

Ook de keukenwand is een belangrijk punt, waar vroeger iedereen voor een tegelwand ging is nu de keukentrend ook verandert. Het uitgangspunt van een keukenwand, vooral op de plek waar het fornuis komt te staan is dat de muur goed beschermd is tegen vet, water en hoge temperaturen. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan achterwanden van rvs-achterwand tot een glazen wand. Je kunt het zo duurzaam maken zoals je zelf wilt. Laat je hierbij goed adviseren door een keukenspecialist. 

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Wanda (dinsdag, 21 december 2021 08:17)

  Wij gaan waarschijnlijk volgend jaar voor een nieuwe keuken maar dat betekent ook een flinke verbouwing dus de eerste offertes zijn binnen, dus dat wordt nog goed bekijken hoe we het beste de beperkte ruimte willen gebruiken.

 • #2

  Fallon (dinsdag, 21 december 2021 11:00)

  In mijn vorige woning had ik een onwijs grote leefkeuken. Nu heb ik een hele kleine keuken en weet niet zo goed hoe ik deze kan aanpassen eigenlijk.

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 21 december 2021 11:43)

  Dat ik ruimte wilde onder de plinten achter de keukenkastjes. Ik had daarom lades in plaats van alleen plinten.

 • #4

  Soraya HH (dinsdag, 21 december 2021 17:19)

  Mooie keuken! Duidelijk omschreven wat je niet kan missen en een eiland vind ik ook mooi!

 • #5

  Claire (woensdag, 22 december 2021 10:08)

  Ik ben dol op een mooie leefkeuken waar alle ruimte is voor de kunstwerken van onze dochter en binnenkort ook van haar broertje of zusje.

 • #6

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (woensdag, 22 december 2021 10:51)

  2 keer heb ik een keuken volledig gerenoveerd.
  Het was niet altijd makkelijk omdat ik geen fan ben van inox.
  Uiteindelijk vond ik toch een fabrikant die de volledige keuken inox-vrij kon aanleveren en installeren.
  Het resultaat was mooi.

 • #7

  Jouvence (woensdag, 22 december 2021 12:18)

  Ik wou dat wij eindelijk naar een ander huis konden en dan mijn droomkeuken plaatsen. Helaas lijkt dit nog wel even te gaan duren..

 • #8

  Jolanda (woensdag, 22 december 2021 17:31)

  2 jaar geleden verhuisd naar nieuwbouw en nu heb ik mijn droom keuken. Een kookeiland met heel veel lades

 • #9

  Nathalie Nathalie (woensdag, 22 december 2021 18:24)

  Dankjewel voor de handige tips deze komen goed van pas, onze keuken is ook aan vervanging toe. Ik droom van een ruime leefkeuken, helaas is onze keuken heel klein.

 • #10

  Iris (woensdag, 22 december 2021 19:24)

  Handige tips! Mijn droomkeuken is een moderne, strakke keuken met kookeiland.

 • #11

  Felice Veenman (donderdag, 23 december 2021 07:50)

  grappig hoe verschillend we toch allemaal zjn: een apparaat wat ik prima kan missen in de keuken en dus ook niet heb: een afzuigkap!

 • #12

  Els Lambrecht (donderdag, 23 december 2021 10:07)

  Ik wist niet dat je een vaatwasser in elke keuken terug vindt. Dan ken ik best wat keukens die dringend een update nodig hebben. lol

 • #13

  Soraya HH (vrijdag, 24 december 2021 08:13)

  Mooie leefkeuken, ik hou erg van het een eiland. De grond mag trouwens ook wel anders zijn hoor! Verschil mag er wezen.. welke keukenstijl echt bij mij past weet ik nog niet ❤️

 • #14

  Nicole Orriëns (vrijdag, 24 december 2021 11:02)

  Genoeg licht om te kunnen snijden en koken is ook heel belangrijk heb ik inmiddels geleerd.

 • #15

  Sofie (zaterdag, 25 december 2021)

  Wij hebben een paar jaar geleden onze keuken vernieuwd en daar zijn we zo onwijs blij mee. En inderdaad wat jij zegt, de 'trends' zijn ook flink veranderd, dus ten opzichte van onze oude keuken is de nieuwe volledig anders.

 • #16

  Mitchel (maandag, 27 december 2021)

  Wat mooi dat je ingaat op het inrichten van een leefkeuken. Dat zou heel erg mooi zijn.

 • #17

  rachel (dinsdag, 04 januari 2022 10:43)

  hier geen nieuwe keuken en als ik er eentje zou nemen dan regelt de woningbouw dat wel :D