· 

Een nieuwe agenda, kalender of toch een familieplanner?

Een nieuwe agenda, kalender of toch een familieplanner?

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Een frisse start waarbij je weer alles moet kunnen noteren of je nu naar je werk moet of thuis gaat werken op je thuiswerkplek het is altijd makkelijk om alles overzichtelijk te houden. Maar wat past het beste bij jou, een nieuwe agenda, kalender of toch een nieuwe familieplanner? Voor het gemak kijk ik dit keer naar het papieren kantoorartikel in plaats van de digitale agenda.

Heb jij de nieuwe kalender al in huis?
Heb jij de nieuwe kalender al in huis?

Help ik kan niet alles onthouden!

Als moeder zijnde van drie tieners met een druk werkende man is het hier soms best wel chaotisch. De één is op stage en komt maar drie keer in de week thuis, de ander moet sporten en komt later thuis en de jongste heeft opeens een studiedag. Als veertigplusser merk ik dat het steeds moeilijk wordt om alles te onthouden en dan heb ik het vooral over de gezinsactiviteiten en nog geen eens over mijn eigen werk. Kortom het is handig als er een overzicht komt, maar wat werkt nu het makkelijkste? Dat is vaak voor elk persoon verschillend daarom heb ik een handig overzicht gemaakt.

Is een agenda overzichtelijk?

Ja wat is een agenda, Wikipedia zegt het volgende: "Een agenda is een boekwerk van papier of een digitaal bestand waarin de dagen van het jaar staan" Mensen gebruiken een agenda vaak om afspraken in te noteren. Je kunt dus een papieren agenda kopen of een digitale op de computer of telefoon installeren. 

Een agenda kan heel overzichtelijk zijn, per dag kun je zien wat er moet gebeuren of wat je moet doen, hierbij moet je wel de agenda openen om de notities te kunnen inzien. Dat vind ik persoonlijk een nadeel. Meestal schrijf je in een agenda de zakelijke aantekeningen maar je kunt natuurlijk er ook privé kanttekeningen inzetten. Het voordeel van een agenda is dat je vaak meer schrijfruimte hebt waardoor je in de agenda meer opmerkingen kwijt kunt.

Agenda, kalender of familieplanner?
Agenda, kalender of familieplanner?

Welke kalender ga ik nemen?

Een kalender heeft een overzicht van de eerste dag van het nieuwe jaar tot de laatste dag van het jaar. Het kalenderjaar heeft elk jaar een ander jaartal waardoor de dagen en feestdagen en weeknummers niet elk jaar op dezelfde dag vallen. Vaak hang je de kalender op, op een overzichtelijk plek zodat je elke dag een blik op het overzicht kunt werpen. Er zijn veel verschillende kalenders, zo zijn er weekkalenders, maandkalenders en scheurkalenders.

 

Bij een weekkalender zie je in één overzicht alle dagen van de week met daarbij de gemaakte op en aanmerkingen. Zelf vind ik dat erg fijn werken omdat ik zo in één blik kan zien waar nog een gaatje vrij is om wat te plannen. Het voordeel is dat je iets meer ruimte hebt om wat op te schrijven.

 

Is een weekkalender niet overzichtelijk voor jou dan kun je ook gaan voor een maandkalender. Bij deze kalender heb je op één  blik op de bladzijde een overzicht van heel de maand. Een maandkalender is fijn als je snel vooruit wilt kijken. De vakjes om een notitie in te maken zijn vaak wel wat kleiner.

 

Leef je van dag tot dag dan is een scheurkalender ideaal, op de scheurkalender is vaak voorzien van een thema en heeft leuke en grappige tekeningen op de kalender. Deze jaarkalender is niet geschikt voor werk of kantoor. Je kunt namelijk niet makkelijk er aantekeningen of notities op maken.

 

Familieplanner of familiekalender?

Als je een werkt en je duidelijk je afspraken op een rijtje wilt hebben dan kun je gaan voor een overzichtelijke agenda of een kalender. Maar hoe houd je het overzicht van het gezin. Zoals ik al beschreef de één gaat sporten, de ander eet bij een vriendin en de derde gaat spelen bij een vriendje. Om één overzicht voor de familie te maken is er een familieplanner ook wel een familiekalender genoemd. Op een familieplanner heeft ieder familielid een eigen vakje, bij elke familiekalender kan dat verschillen van 4 tot 6 vakjes. Zo behoud je een duidelijk overzicht van het hele gezin.

Heb jij de kalender  van het nieuwe jaar al in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 31
 • #1

  hippiemeisje (maandag, 27 december 2021 17:28)

  Ik gebruik kalenders en agenda's...
  Onontbeerlijk, vind ik, dus die moet ook goed zijn.
  Ik koop nu al 3 jaar na elkaar eentje in Hema. Overzichtelijk, handig formaat en werkt gemakkelijk. Mijn maandkalender krijg ik gratis in de winkel

 • #2

  Soraya HH (maandag, 27 december 2021 18:05)

  Wat het beste bij mij past weet ik eigenlijk nog niet. Duidelijk omschreven welke agenda’s je hebt.

 • #3

  Leslie (maandag, 27 december 2021 18:07)

  Ik heb een zelf samengestelde planner voor mijn bedrijf, laten drukken en "geringd" voor gemakkelijk gebruik. Verder ook Trello voor mijn to do lijstjes voor bedrijf en het huisonderwijs, en dan de 365xplanner van Opruimgroep.be voor mijn persoonlijke dingen/bullet journal. Hoezo, teveel planners ...

 • #4

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (dinsdag, 28 december 2021 08:24)

  Privé gebruik ik niet echt een papieren agenda.
  De digitale agenda gebruik ik vooral voor verjaardagen.
  We hebben een kalender aan de muur hangen met daarnaast een whiteboard en dat werkt prima voor ons.

 • #5

  Nicole Orriëns (woensdag, 29 december 2021 12:30)

  Een kalender heb ik niet, maar wel een agenda. Een Moleskine XL om precies te zijn. Die heb ik al zo'n 10 jaar.

 • #6

  Jouvence (woensdag, 29 december 2021 19:03)

  Ik heb altijd een papieren agenda, blijf ik toch het fijnst vinden en overzichtelijker dan in je telefoon. Ik heb er nu een van de HEMA, maar heb er hiervoor een paar jaar een gehad van Purpuz.

 • #7

  Rory (donderdag, 30 december 2021 10:16)

  Ik kocht altijd ieder jaar de Milly Pie-planner. Fantastisch, alleen het nadeel was dat je alle data, weeknummers en meer zelf in moest vullen. Ge-influenced door La Vie Sanne kocht ik vorig jaar de bureauagenda van de Hema (die hele grote) en die is heel fijn. Ik gebruik 'm als agenda en als planner. Maar ik zit nog wel altijd met een schuin oog te kijken naar iets als een weekplanner om op de koelkast te plakken of iets dergelijks. Want met onze eigen agenda's en die van de basisschool van mijn meisje gaat er nog weleens iets mis...

 • #8

  Mandy Eggens (donderdag, 30 december 2021 16:03)

  Een planner gebruik ik voor het rooster van mijn vriend. Ik heb zelf een agenda voor afspraken en voor mijn ingeplande blogs. Een agenda van Blond Amsterdam haha :)

 • #9

  Peter Boon (donderdag, 30 december 2021 16:05)

  Ik had vroeger wel eens een weekkalender gehad. De laatste jaren gebruik ik voor afspraken of verjaardagen, de agenda van mijn telefoon.

 • #10

  Blog by Linda (donderdag, 30 december 2021 16:20)

  Zelf houd ik afspraken en werkdingen digitaal bij in Notion, maar ik heb wel een bullet journal waar ik creatief in bezig kan :)

 • #11

  Wanda (donderdag, 30 december 2021 22:34)

  Een agenda gebruik ik al jaren niet meer, maar wel een maandkalender, deze hangt standaard in de keuken en daar staan al onze afspraken op vermeld.

 • #12

  Frederique (vrijdag, 31 december 2021 10:59)

  Lange tijd een familieplanner maar dat werkte in de praktijk voor ons niet. Nu hebben zowel ik als de kinderen een Google agenda en we kunnen allemaal elkaars agenda zien waardoor het makkelijker is om afspraken te maken.

 • #13

  Jasmina (vrijdag, 31 december 2021 12:56)

  Vorig jaar had ik de familyplanner van purpuz..maar merk dat een individuele planner toch meer mijn ding is .wel een echte en geen digitale..ik hou van krassen en schrijven

 • #14

  Nienke (vrijdag, 31 december 2021 13:00)

  Ik had vorig jaar de Structuurjunkie planner, en dit jaar weer. Ik vind het zo fijn om elke dag overzichtelijk te hebben wat mijn taken zijn.

 • #15

  Nicole Orriëns (vrijdag, 31 december 2021 14:25)

  Eén van de lastigste dingen vind ik om een leuke agenda te vinden zonder van die belegen spreuken erin, en zonder tijdstippen.

 • #16

  Tessa (vrijdag, 31 december 2021 15:51)

  Ik heb een kleine agenda waar ik mijn werk dagen in zet. Verder gebruik ik mijn agenda maar weinig

 • #17

  Claire (vrijdag, 31 december 2021 17:29)

  Ik word tegenwoordig heel erg blij van een familieplanner. En bij ons hangt ie, lekker praktisch, in het toilet. Haha!

 • #18

  Mandy Eggens (zaterdag, 01 januari 2022 11:58)

  Er zijn ook veel mensen die alles via hun telefoon doen he.. in hun agenda. Ik ben 22 en ik ben dus zeg maar makkelijk opgegroeid met telefoons maar dat zit er bij mij niet in. Dan qua dat maar even lekker ouderwets! :)

 • #19

  Tessa (zaterdag, 01 januari 2022 16:27)

  Ik heb altijd een kleine agenda van de Action waarin ik mijn rooster op schrijf en afspraken noteer

 • #20

  Soraya (zondag, 02 januari 2022 12:28)

  Plannen is inderdaad een goed idee! Dat wil ik zelf ook graag doen. Aangezien ik ook niet alles kan onthouden en me geheugen niet al te best is. Ik denk dat een maand en week kalender allebei bij mij passen. Een familieplanner of kalender weet ik nog niet

 • #21

  Kelly Buysse (zondag, 02 januari 2022 14:09)

  Mijn man en ik delen een digitale agenda van google, werkt prima voor ons �

 • #22

  Melanie Hoogvliet (zondag, 02 januari 2022 15:58)

  Ik heb zoveel kalenders en planners gehad. Het probleem is alleen dat ik ze altijd vergeet in te vullen of vergeet om erin te kijken. Dus tegenwoordig zet ik de echt belangrijke dingen in mijn telefoon en dat is het.

 • #23

  Gemma (zondag, 02 januari 2022 19:29)

  De digitale agenda! Samen met mijn man is dat toch het meest handig.

 • #24

  Joyce - SomedayTodayNL (maandag, 03 januari 2022 18:55)

  Ik gebruik voor mijn werk een papieren planner, daarnaast voor mijn overige to do's gebruik ik notion. Een online platform met daar een template voor een weekoverzicht met taken.

 • #25

  Jadis Schreuder (maandag, 03 januari 2022 19:44)

  Ik gebruik nu meer een online programma (trello) en de Google agenda.

 • #26

  rachel (dinsdag, 04 januari 2022 09:56)

  de familie planner hebben wij geskipt en doen nu alles via icloud van apple en kunnen dus allemaal onze afspraken inzien

 • #27

  Deborah (dinsdag, 04 januari 2022 13:21)

  Alleen de verjaardagskalender is er een die wij hier hebben hangen voor gezamenlijk gebruik. Verder ben ik fan van het bijhouden van een agenda. Het maakt voor mij overzichtelijk wat ik die week allemaal in de planning heb staan. Alleen voor het werk heb ik een digitale agenda dat werk dan net weer wat efficiënter.

 • #28

  Janet (vrijdag, 07 januari 2022 21:52)

  Ik gebruik sinds kort alleen nog maar online agenda's/kalender. Ik ben nogal vergeetachtig, dus soms schiet er nog wel eens wat bij in. Idealiter houd ik het zowel op papier als digitaal bij.

 • #29

  Tania (maandag, 10 januari 2022 16:42)

  Ik gebruik een papieren planner en wij hebben een bord staan met een overzicht van de maand. Zo weet iedereen wat er op de planning staat.

 • #30

  Gea Scholtens (vrijdag, 21 januari 2022 19:37)

  Ik in echt niet zonder planners. Ik vergeet echt te snel afspraken de laatste tijd

 • #31

  Caroline (zaterdag, 22 januari 2022 11:14)

  Voor mij is een digitale planning ideaal, makkelijk met reminders instellen en altijd alles op 1 plek overzichtelijk bij elkaar.