· 

Opruim kriebels in de lente? 5 klusjes om mee te starten

Opruim kriebels in de lente? 5 klusjes om mee te starten

Het weer wordt steeds beter, langzaam zien we het zonnetje steeds meer verschijnen; er ontstaan lentekriebels.  Spontaan wil je naar buiten en een zonnestraal meepakken, maar er ontstaat ook een dwang om je huis te verfrissen. 

Je hebt de neiging om je huis op te knappen en te ordenen, de opruimkriebels zijn begonnen. Maar welke klusjes kun je uitvoeren, als het officieel nog geen lente is?

 

Met deze vijf huishoudklusjes kun je alvast aan de slag.

Opruim kriebels in de lente- 5 huishoud klusjes

De dwang om schoon te maken in de lente

Zodra de lente eraan komt hebben veel mensen de neiging om hun woning op te ruimen. Uit het niets komen de kriebels tevoorschijn, opeens moet het nest verschoond worden. We hebben de neiging om alles te organiseren en gek genoeg lijken er overal weer nieuwe huishoudklusjes op te duiken. Herken je het? De schoonmaakaanval is begonnen.

Het huis, maar ook de tuin tuin kan opgeruimd worden. Maar waar kun je mee beginnen, als de lente nog niet is begonnen? Hierbij een paar werkzaamheden waarmee je in de beginperiode kan starten.

Ramen lappen

De zonnestralen laten zich af en toe al zien. Je krijgt er een fijn gevoel van, het is bijna zo ver de lente komt eraan! Bij de eerste blik naar buiten zie je dat het zonnetje eigenlijk helemaal niet zo goed zichtbaar is. De ramen zien er niet schoon uit. Het weer heeft de sporen op het raam achtergelaten.

 

Kortom het is tijd om de ramen te lappen. Met een sopje kun je de ramen zemen, vergeet de gevel ook niet mee te nemen. Bij de eerstvolgende zonnestraal kun je genieten van het buitenleven.

Interieur inrichting wisselen

Je interieur moet aangenaam aanvoelen. Veel mensen geven hun woonkamer in de winter een andere look dan in de lente- en zomermaanden. Nu is de tijd aangebroken om de wooninrichting te veranderen. De plaids, woondecoratie en accessoires kunnen weer terug naar zolder. En je kunt de woonkamer stijlen met de gewisselde decoratie. De nieuwe uitstraling geeft weer een frisse wind door je huis en je zult zien dat je stemming ook meteen positief verandert.

Kledingkast organiseren

Het is de tijd van het jaar om je kledingkast te organiseren. Alle herfst- en winterkleding kun je achter in de garderobe een plekje geven. En je dunne zomer en lente kleding kun je overzichtelijk in de kast neerleggen. Als je gaat wisselen van kleding; organiseer de inrichting dan meteen goed. 

 

Leg de kleding met dezelfde kleur op een stapel en maak netje opgeruimde stapels met shirts, broeken of blouses, zodat de boel overzichtelijk blijft.

Grote voorjaarsschoonmaak

Ben je niet meer te houden en stoor je je aan elke vingerafdruk welke zichtbaar is in je hoogglans keuken? Dan kun je ook heel het huis onderhanden nemen en beginnen aan een grote voorjaarschoonmaak. Begin op de hoogste etage en pak alles aan. Lap alle ramen, was alle gordijnen, klop vloerkleden uit en maak alles schoon met een sopje.

 

Het vraagt om enige inzet, maar als je alles hebt schoongemaakt dan kun je met een voldaan gevoel gaan zitten. Je huishouden beter organiseren is niet nodig. Alles ziet er opgeruimd en netjes uit.

Schuur opruimen

De lentekriebels zijn spontaan ontstaan. Je hebt misschien de drang om de tuintegels schoon te maken, want de aanslag is geen gezicht.  Het vriest nog regelmatig, maar het zonnetje is af en toe ook te zien. Het is nu nog niet de periode om het te hoge gras te maaien of planten te snoeien. Wel kun je met een ander karwei starten in de tuin: en dat is de schuur opruimen.

 

Vaak is de schuur in het voorjaar opgeruimd. Maar in de loop van het jaar wordt er toch iets ander niet meer op de juiste plek gezet en ontstaat er rommel. Het (tuin)gereedschap ligt overal en nergens, en de opbergkasten zien er niet meer overzichtelijk uit. Het is tijd om orde te scheppen! Dit tijdstip van het jaar is ideaal om een schoonmaak in het rommelige hokje te houden. Zodat je in het voorjaar meer tijd hebt voor het echte werk, namelijk het inrichten van je tuin.

Ben jij al begonnen aan de grote voorjaarsschoonmaak? En hoe maak je je huis klaar voor de lente?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (dinsdag, 07 maart 2023 17:21)

  Ik begin vooral met opruimen. Vinted staat weer vol met kledingstukken die wij niet meer dragen.

 • #2

  Sanne (dinsdag, 07 maart 2023 21:21)

  Hou het eigenlijk het hele jaar bij. De kasten maak ik regelmatig proberen. Alleen de ramen doe ik nu niet graag. Te koud...

 • #3

  Tessa (woensdag, 08 maart 2023 18:54)

  Van deze klusjes vind ik de kledingkast opnieuw inrichten het leukste. En aan ramen zemen heb ik de grootste hekel