· 

Tuin tips: hoe help je de egel de winter door?

Tuin tips: hoe help je de egel de winter door?

Niet iedereen heeft een egel in de tuin, over het algemeen laat de egel zich ook niet zo vaak zien. Toch zijn er veel egels in vooral landelijke tuinen te vinden maar ook in de Randstad.  Je ziet de egel vaak in de tuin in de zomer maar in de winter is de egel ook actief. Helaas gaat het niet zo goed met de egels in Nederland. In mijn tuin blog geef ik je tips en tuin inspiratie over de dieren in de tuin. Zodat we de egel kunnen helpen om de winter door te komen.

Tips om de egel de winter door te helpen
Tips om de egel de winter door te helpen

Hoe kun je de egel in je tuin helpen?

En opeens zie je een egeltje in de tuin. Je hoeft er zelf weinig voor te doen als je maar een goede tuin hebt waar de egels in kunnen overleven.  De egel heeft een paar voorwaarde, het beestje moet in en uit de tuin kunnen, daarbij moet er genoeg voedsel zijn en voldoende schuilplekken om een winterslaap te kunnen houden. Je kunt je tuin aanpassen en met beplanting rekening houden om de egel een beetje te helpen.

 • Inheemse planten, bomen en struiken: Het stekelige diertje houdt namelijk niet van een strakke tuin, het liefst heeft de egel inheemse planten en struiken in zijn omgeving.  Voorbeelden van inheemse planten zijn de Beuk, Es en de Gelderse roos, maar er bestaat ook een inheemse bomen en struiken lijst. Op deze planten, bomen en struiken komen veel insecten af en laat het stekelige diertje nu dol zijn op insecten. 
 • Bladeren in de tuin: De egel is gek op veel bladeren in de tuin, hoe rommeliger je tuin is hoe beter de egel zich thuis voelt. Laat bladeren liggen of creëer een rommelhoekje. Onder de bladeren leven beestjes zoals pissebedden, spinnetjes en slakken, beestjes waar de egel zich goed mee kan voeden. Buiten voeding geven de bladeren het stekelige diertje ook een schuilplaats 
 • Plaats een egelhuis: De egel overwinterd van oktober tot april, in deze periode houdt het diertje een winterslaap. Een egelhuis kun je elk moment plaatsen maar het liefst voor oktober. Van maart tot september zal het egelvrouwtje de plek gebruiken om de jongen veilig groot te brengen. De egel is een ondernemend beestje die graag zijn grenzen en gebieden onderzoekt, het is daarom handig om de opening van het egelhuisje bij de schutting te plaatsen. Zo kan de egel makkelijk het huisje terugvinden. Plaats wat takken en rommelmateriaal voor en over de opening zodat andere dieren de omgeving met rust laten
 • Geef de egel drinken en eten: Wil je de egel de winter door helpen dan kun je de egel wat kattenvoer en een beetje water op een schaaltje geven. Geen melk want dat is niet goed voor het beestje. Wil je zeker weten dat het voergeschikt is voor de egel dan kun je ook speciaal egelvoer kopen. Voer voor na en voor de winterslaap waar alles inzit.
 • Gebruik geen bestrijdingsmiddel voor slakken: De giftige bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor zoogdieren en zeker niet voor de egel die de slakken opeet.

Hoe zie ik of de egel dood of in winterslaap is?

Een egel in winterslaap zal je niet snel ontdekken, het beestje heeft een fijn holletje gemaakt tussen de beplanting en bladeren of ze maken een fijn plekje in het egelhuis en gaan dan in winterslaap. Zie je wel een egel op je tuinpad of ergens liggen dan betekent het dat het niet goed gaat met de egel, het beestje is waarschijnlijk ziek. Je kunt dan het beste de Landelijke dierenambulance bellen op 0900 -0245 of kijk even op de pagina van de egelbescherming.

 

Heb jij wel eens een egel in de tuin gehad? Misschien heb je ook interesse in het artikel over de september tuinklussen.

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (dinsdag, 07 december 2021 21:07)

  Ik vind het super schattige diertjes.
  Mm een egelhuisje, dat lijkt me super om in de tuin te zetten.
  Het is wel opvallend dat je ze vroeger veel meer tegenkwam dan nu.

 • #2

  Frederique (woensdag, 08 december 2021 08:33)

  Ach wat een goede tips! Ik woon in de stad en heb een terras dus ik een egeltje zal ik hier helaas niet zo snel zien. Je zegt wel dat ze in de randstad komen maar ik denk dan toch in de wat meer landelijke delen?!

 • #3

  Nicole Orriëns (woensdag, 08 december 2021 13:47)

  Ik vind egeltjes altijd zo schattig om te zien, en ze scharrelen soms ook wel bij ons in de tuin rond. Dankjewel voor de tips!

 • #4

  Sandra (woensdag, 08 december 2021 18:00)

  Wat een fijne tips! Ik vind egeltjes zo schattig. Ben vroeger wel eens midden in de nacht wakker gemaakt door mijn vader, zodat ik er eentje kon zien.

 • #5

  Sanne (woensdag, 08 december 2021 18:31)

  Goede tips. Ja melk drinken is inderdaad niet goed. In november hadden we er eentje in de tuin.

 • #6

  Soraya HH (zaterdag, 11 december 2021 08:44)

  Super schattig!!hoelang slapen ze eigenlijk tijdens de winterslaap? Ik wist niet dat een egel het liefst inheemse planten heeft, ik weet ook niet wat die planten zijn eigenlijk! Leuk beschreven hoe je voor een egel kan zorgen!

 • #7

  Rosalyn (zaterdag, 11 december 2021 09:55)

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik hou echt van egels, ze kunnen zo lekker knorren in de tuin ;) Helaas heb ik nu niet genoeg ruimte voor een egelhuisje, maar als ik een grotere tuin zou hebben, zou ik er zeker eentje plaatsen.

 • #8

  Tessa (zondag, 12 december 2021 16:11)

  Nooit een egel in de tuin gehad, maar ik heb dan ook geen tuin! Handige tips geef je

 • #9

  Kelly Buysse (dinsdag, 14 december 2021 13:17)

  Een egelhuisje, goed idee � Dat kunnen we in de tuin plaatsen. Mijn dochter zal dat vast leuk vinden �

 • #10

  Mitchel (dinsdag, 21 december 2021 16:13)

  Goed om te zeggen dat je geen melk moet geven. Dat blijkt een fabeltje te zijn waar toch veel mensen in geloven. Goed artikel Linda :)