· 

Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Een kleine tuin inrichten is niet altijd makkelijk, net zoals het ook moeilijk is om een lange smalle tuin breder te doen lijken.  Maar wat is een kleine tuin? Is je balkon ook een klein tuintje waar je planten of potten neer kan zetten? Met een kleine tuin bedoel ik niet de voortuin maar de achtertuin. De stadstuin die we vaak in en rondom de Randstad zien, het stukje groen achter de tuin wat gekscherend ook wel eens een postzegel wordt genoemd.  Een kleine tuin is volgens Google een tuin tussen of tot 100 m2. In mijn tuinblog geef ik je tuin ideeën en tips voor het inrichten van een kleine tuin.

Tips voor het inrichten van een kleine tuin
Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Waar wil je de tuin voor gebruiken?

Misschien heb jij ook wel een postzegeltuin een tuin waar je erg blij mee bent want je kunt er met mooi weer heerlijk van genieten. Voordat je de kleine tuin gaan indelen en er mooie planten neer gaat zetten is het fijn om te weten waar je tuin voor wilt gebruiken. Er zijn meerdere opties om je tuin in te richten, je kunt van de tuin een speelparadijs voor de kinderen maken, een plek met een speeltoestel of een trampoline waar je kinderen heerlijk van kunnen genieten. Of ga je liever voor  meer ontspanning in de tuin en wil je graag een fijne zithoek? Natuurlijk zijn dat niet de enigste twee keuzes je hebt ook de mogelijkheid om van je tuintje een moestuin te maken waar je heerlijk je passie op kunt uitleven of er een planten en dieren tuin van te maken. In dit blog wil ik je tips geven over het beplanten van een kleine tuin, zodat je kunt genieten van de planten maar ook van de dieren die naar je tuintje worden toegetrokken.

De zitplek voor een kleine tuin

Je tuintje is niet zo groot dus is het van belang om je tuin zorgvuldig in te delen, de meeste mensen willen graag een zitplekje. De zitplek kun je zo groot en klein maken zoals je zelf wilt. Het is handig om vooraf de kleine tuin op te meten en een tekening te maken zodat je de tuin op schaal in kunt indelen, zo kun je zien of er toch mogelijkheden zijn voor een kleine loungeset of dat een bistro setje toch beter uitkomt in je tuin. Heb je heel erg weinig ruimte in de tuin dan kun je ook potten met planten in de tuin plaatsen in plaats van planten in de aarde.

Tips voor het inrichten van een kleine tuin?
Tips voor het inrichten van een kleine tuin?

Verticaal tuinieren ideaal voor een kleine tuin

Verticaal tuinieren is niks anders dan dat je de afscheiding, gevel of schutting laat begroeien met planten. In plaats van alle planten in de tuin te plaatsen, plaats je een paar planten tegen de afscheiding laten begroeien en de beplanting de hoogte ingroeien, daarna kun je de planten naar zowel rechts als links laten groeien zodat heel het gedeelte bedekt is. Je komt dan al snel uit op klimplanten, op een zonnige plek kun je bloeiende zon klimplanten plaatsen. Er is een ruime keuze aan klimplanten zo kun je kiezen uit groenblijvende klimplanten en bloeiende klimplanten winterhard. Het is natuurlijk fijn als je zeker weet dat de plant goed tegen de winterperiode en de vorst kan en volgend jaar weer de mooie schutting of gevel fleurig maakt.

Dieren naar je tuin toelokken

Van een kleine tuin kun je ook veel plezier hebben, een tuin hoeft ook niet groot te zijn om dieren naar je tuin te lokken. Een vijver plaatsen is vast niet mogelijk zou je denken maar je kunt ook een speciekuip in de grond plaatsen. Plaats er wat grind, stenen en vijverplantjes en de libelle en juffers komen vanzelf op de waterplek af. Als je geluk dan weten de kikkers, padden, salamanders en vogels ook je vijvertje te vinden. De vogels kun je ook naar je tuin toe lokken door middel van de juiste planten. De klimplant de Vuurdoorn is hier een van, de vogels zijn dol op de besjes en op de bloemen komen de bijen en hommels opaf. Wil je meer insecten en vlinders in de tuin dan is de bekendste plant de Vlinderstruik. Mocht je een plekje in de tuin hebben, dan zal je veel plezier van deze heester hebben.

Dieren naar de tuin toe lokken
Dieren naar de tuin toe lokken

Met buitenverlichting de tuin gezellig maken

Met de juiste buitenverlichting kun je je tuin gezellig maken. Wil je s’ avonds nog genieten van je tuintje dan mogen tuinlampen niet ontbreken. Zo kun je nog heerlijk lang buiten zitten en genieten van het weer maar ook in de herfst en winter maakt buitenverlichting je tuintje sfeervol.

Er zijn verschillende soorten verlichting, zo zijn er buitenlampen die je tuin deels verlichten  denk hierbij aan de paden in de tuin. En er is buiten verlichting in de vorm van spots, verlichting die een element verlichten bijvoorbeeld een boom.  Maar ook beveiligingsverlichting, om alles rondom huis veiliger te maken. Dit is verlichting met een bewegingingssensor. 

Denk van te voren dus goed na waar je verlichting wilt en waar je de buitenverlichting wilt plaatsen.

Misschien heb je ook interesse in kleine achtertuin: welke boom wordt niet groot?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Nicole Orriëns (zaterdag, 13 november 2021 10:51)

  Ik woon op het Achterhoekse platteland in het buitengebied, dus het probleem van een kleine tuin heb ik niet ; )

 • #2

  Tessa (zaterdag, 13 november 2021 16:26)

  Wat een handige en bruikbare tips. Zelf heb ik een klein balkon vol planten

 • #3

  9Lives Cats Etc - Evendelen.be (zondag, 14 november 2021 14:26)

  Wij hebben geen super grote tuin maar ook geen kleine, net perfect om te onderhouden.
  Vorige zomer ben ik gestart met het aanleggen van een bloemenperkje.
  Volgend jaar ga ik een rozenklimmer gaan uitkiezen die ik dan tegen het tuinhuis en pergola kan laten opgroeien.
  Ik hou van werken in de tuin, maar ik zorg er wel voor dat ik er geen slaaf van word.

 • #4

  Manon (zondag, 14 november 2021 17:23)

  Nou het is dus heel makkelijk om een kleine tuin gezellig te maken. Een grote tuin is heel lastig, want je hebt overal plekken.

 • #5

  Fallon (zondag, 14 november 2021 22:19)

  Ik heb best een ruime tuin maar wil een leuk hoekje inrichten. Daar komen deze ideeën dan toch wel goed van pas. Buitenverlichting vind ik overigens zo gezellig staan!

 • #6

  Nienke (maandag, 15 november 2021 13:25)

  Wij hebben een gezellige tuin, waar vooral veel verlichting hangt. Dat maakt het altijd super gezellig vind ik.

 • #7

  Krystle (maandag, 15 november 2021 13:47)

  Wij hebben een hele grote tuin. Hij is namelijk 1100m2. Het jammere eraan vind ik dat we vanuit de woonkamer niet op de tuin kunnen kijken. We hebben lantaarns erin dat staat zo gezellig en ook veel dieren zoals eekhoorns zo leuk om te zien!

 • #8

  Mandy Eggens (maandag, 15 november 2021 14:16)

  Maakt me niet uit wat voor een tuin ik krijg, een plekje voor de beessies komt er sowieso! Behalve spinnen is alles en iedereen welkom hahaha!

 • #9

  Soraya (maandag, 15 november 2021 16:23)

  Ik denk dat het inderdaad goed is om eerst na te denken waarvoor je je tuin wilt gebruiken. En hoe je verticaal tuinieren of juist als je dieren wilt aantrekken je een vijver kan plaatsen of juist bloemen.

 • #10

  Dionne (maandag, 15 november 2021 17:54)

  Goede tips inderdaad. Wij hebben zelf een grote tuin maar ook daar kan ik ze bij gebruiken.

 • #11

  Kelly Buysse (maandag, 15 november 2021 19:23)

  Tof artikel! Een kleine tuin is inderdaad supergezellig. Vroeger had ik ook een klein tuintje en ik vond dit charmanter dan de grote tuin die we nu hebben �

 • #12

  Felice Veenman (dinsdag, 16 november 2021 08:38)

  leuke tips! voor mij kan een tuin niet vol genoeg staan ! bloemen, planten en bomen, die hebben we nodig! en ik word er blij van :-)

 • #13

  Sandra (dinsdag, 16 november 2021 14:54)

  Zelf heb ik geen tuin, maar in de lente heb ik mijn moeder geholpen met haar tuin bij haar nieuwe huis. Zo leuk om planten en bloemen te kopen en na te denken over de inrichting! In haar oude tuin had ze in een vijver, maar dat paste niet meer. Dus heeft ze nu een heel mooi waterornament. Dat kan prima in een wat kleinere tuin!

 • #14

  Frederique (woensdag, 17 november 2021 17:21)

  IK heb geen tuin maar wel een groot balkon. Dat 'verticaal tuinieren' vind ik een uitkomst en het ziet er vaak ook super gezellig uit, à la Spaanse patio's.

 • #15

  Cynthia (vrijdag, 19 november 2021 17:14)

  Verticaal tuinieren is sowieso leuk. Ook voor een grotere tuin als originele schutting bedekking.

 • #16

  Caroline (zaterdag, 20 november 2021 09:04)

  Toffe tips deel je. Vooral die van de dieren naar je tuin lokken spreekt mij erg aan.

 • #17

  Amina (zaterdag, 20 november 2021 18:45)

  Goede tips Linda! Ik vind zo'n speciekuip in de grond een heel goed idee, die ga ik onthouden. En een spotje op een mooie plantenpot is zo gaaf inderdaad. En een klassiek lantaarn paaltje vind ik ook heel cute.

 • #18

  Rory (zondag, 21 november 2021 10:18)

  Handig! Ik heb altijd wel (gek genoeg) een kleine tuin willen hebben. Die van ons is best groot, maar als ik heel eerlijk ben gebruikten we alleen onze veranda. De rest staat - ook al wilden we ons inhouden - toch best vol met planten, struiken en meer. Afgelopen twee jaar bleek het heel fijn zijn om best een grote tuin te hebben, omdat we een zwembad hadden gekocht (opzet zwembad).

 • #19

  Wanda (zondag, 21 november 2021)

  Wij hebben een gemiddelde tuin, maar zouden het wel wat beter in kunnen richten dat het wat meer een geheel wordt in plaats van her en der iets.