· 

5 tips voor tijdloos interieur: jarenlang plezier van je inrichting

5 tips voor tijdloos interieur: jarenlang plezier van je inrichting

Wil je een tijdloos interieur, een woonstijl waar je jarenlang van kunt genieten? Ga dan voor een wooninrichting welke niet trendgevoelig is en jarenlang mee kan gaan. Daarbij is het van belang dat je gebruik maakt van het juiste kleurenpalet en woonmeubels. Denk ook aan de stijl van de inrichting, zodat je interieur er niet naar een paar jaar al gedateerd uitziet. In dit woonartikel staan tips en ideeën om je woonkamer en de rest van je huis zo in te richten, zodat je er een zeer lange periode plezier van zult hebben.

5 tips voor tijdloos interieur

Geen modegevoelige inrichting

Wil je geen wooninrichting welke erg modegevoelig is dan is het verstandig om te gaan voor een tijdloos interieur. Tijdloos betekent dat je woonstijl niet snel een verouderde uitstraling krijgt. Je ziet tegenwoordig veel trends voorbijkomen, van een lattenwand op de wand tot zwarte accenten en een beige verfkleur op de muur. Je ziet de woontrends in veel woonbladen en woonwinkels en/of programma's verschijnen waardoor de interieurstijl er al snel aantrekkelijk uitziet. Wil je geen trendy inrichting dan is het verstandig om de hipste woontrends achterwege te laten, zo ontstaat er een neutrale ruimte, welke niet snel uit de mode zal raken.

Rustige kleurtinten en een basic woonstijl

Rustige kleurtinten zorgen niet alleen voor balans, de inrichting wordt ook niet getriggerd door objecten en/of meubels welke erg in de mode zijn.  Bij neutrale kleuren kom je al snel uit op wit, zwart, grijs, bruintinten en groene kleuren. Misschien denk je als snel, wat een saaie bedoening, want er is haast geen opvallende kleurtint aan de stijl toegevoegd. Toch hoeft een basis inrichting helemaal niet eentonig te zijn. Zo lang je je interieurstijl inricht met contrastkleuren, blijft de woonstijl aantrekkelijk.

 

Het voordeel van basiskleuren is dat je de tinten met vele kleuren kunt combineren. Verschijnt er eens in de zoveel jaren een kleurtrend waar je blij van wordt dan kun je de {opvallende} kleur toepassen in je woondecoratie. Dit is ook het grote voordeel van tijdloos wonen, je wooninrichting blijft altijd aantrekkelijk en bijna elke kleur kun je met de rustige kleuren combineren. 

Ga minimalistische wonen

Bij een minimalistisch inrichting staan alleen meubels wel noodzakelijk zijn, denk hierbij aan een keukeninrichting in de kleur beige, bruin of wit, een bankstel, tv- meubel en/of kast. In een beperkt interieur is alles in balans, er is van niets te veel. Dit geldt voor de muurdecoratie, accessoires en kleuren. Vaak zie je rondingen gecombineerd met strakke lijnen. Dus geen tierelantijntjes of zo'n overvolle wooninrichting, dat je niet weet waar je moet kijken.

Natuurlijke materialen en stoffen

De natuurlijke materialen zoals katoen, jute, linnen of riet zorgen voor de warmte in huis. De stoffen hebben een rustige uitstraling, maar dragen wel bij aan een gezellig interieur. Met de stoffen creëer je een veilig en geborgen gevoel, daarbij weet je ook zeker dat een houten kast ook zeer lang mee zal gaan. De eenvoudige inrichting zorgt niet alleen voor een aangename vibe in huis, het interieur is ook zeer duurzaam. 

Duurzame functionele woonmeubels

In een tijdloos interieur staan niet alleen een beperkt aantal meubels, de woonmeubels die er staat zijn ook functioneel. Er staat een plantenrek zodat je je kamerplanten erop kwijt kunt en een grote kast zodat je genoeg opbergruimte hebt voor al je spullen. De muur vol hangen met schilderijen is er in deze stijl niet bij. Een blikvanger op een kale muur heeft een goede functie, maar een fotowand is niet de bedoeling.

Maak je vertrek persoonlijk

Aangezien je niet het idee moet hebben dat je in een museum aanwezig bent is het wel belangrijk om je interieur persoonlijk te maken. Dit kan een reissouvenir zijn, een foto met een dierbare herinnering of stijl, meubels met een verhaal. Dit kan een kastje van oma zijn of een gegeven meubelstuk van een familielid. Kijk of het past bij de rest van je interieur en zo niet pimp dan het gekregen voorwerp op, zodat het wel past bij de rest van je interieurstijl.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (maandag, 03 juni 2024 11:52)

    Een plantenrek lijkt mij ook ontzettend leuk en gezellig staan!

  • #2

    Melanie Hoogvliet (maandag, 17 juni 2024 12:14)

    Wat een leuk artikel. Ik hou de basis van mijn huis vrij neutraal op een gouden bank en muur na. Maar de rest is alles wat kleur heeft makkelijk vervangbaar. Denk aan planten potjes, gordijnen en kussentjes