· 

Wat doet een huishoudelijke hulp in 3 uur?

Wat doet een huishoudelijke hulp in 3 uur?

Wil je weten wat een huishoudelijke hulp in drie uur doet? In dit artikel, geef ik je inspiratie over de huishoudelijke klusjes van een schoonmaakster. Heb je een idee of je een werkster in huis wilt nemen om het huishouden een beetje op peil te houden en wil je eerst meer inzicht krijgen in wat voor taken de poetsvrouw in een paar uurtjes kan uitvoeren? 

In dit artikel kun je lezen wat een huishoudster doet in een ochtend of middag, zodat je zeker weet dat je huishoudtaken lijstje ook haalbaar is om uit te voeren.

Wat doet een huishoudelijke hulp in 3 uur?

Een schoonmaakster voor het huishouden

Je bent tot de conclusie gekomen dat een schoonmaakster voor het huishouden wel een uitkomst is. Misschien wil je je tijd anders besteden of is er geen andere optie omdat je lichamelijk wat mankeert waardoor een hulp in huis wel zo fijn is.

Een huishoudster is een persoon welke voor jou de huishoudelijke klusjes uitvoert, denk hierbij aan de ramen lappen of de woonkamer op orde maken of de koelkast organiseren. De een is zo vertrouwd met de werkster en geeft de huissleutel, de ander werkt thuis. Wat de situatie is dat maakt niets uit, de huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat je huis in een paar uurtjes tijd er weer opgeruimd en schoon uitziet.

Een groot of klein huis schoonmaken?

Wil je dat er een groot of klein huis moet worden schoongemaakt? Daar zit natuurlijk wel een ruim verschil in. Een huishouden met meerdere badkamers, vele (slaap)kamers vraagt om meer tijd dan een doorsnee woning. Daarom wil een werkster altijd vooraf de woning bekijken voordat ze kan inschatten, welke schoonmaakklusjes voor het huishouden haalbaar zijn.

 

Zelf woon ik in een doorsnee rijtjeshuis, dus daar is mijn ervaring ook op gebaseerd. Een goede huishoudster vinden is nog best een moeilijke taak. Helemaal als je een bepaald tijdstip in gedachten hebt, bijvoorbeeld alleen op dinsdagochtend. Vele huishoudelijke hulpen hebben meerdere adresjes waar ze schoonmaken, dus dat moet maar net haalbaar zijn. Daarbij hebben vele ook een leven met kinderen of zijn ze een mantelzorger waardoor de gemaakte huishoudelijke afspraak niet altijd mogelijk is.

Welke huishoudklusjes worden een paar uurtjes tijd uitgevoerd?

 Daarbij is de een persoon niet de andere, wat betreft het uitvoeren van huishoudklusjes.  De hoeveelheid werk welke de hulp kan verrichten in drie uur tijd komt deels overeen, toch werkt de een snel en is de ander een echte poetsvrouw. Wat inhoudt dat de ene werkster alleen de basis klusjes kan doen en de ander ook af en toe de ramen, koelkast of de lades van de keuken kan schoonmaken.

 

Ook is er verschil in het werken met huishoudmiddelen, waarbij de een graag werkt met groene zeep, vindt de ander schoonmaakazijn een fijn middel. Natuurlijk kunt je ook zelf aangeven welke huishoudmiddelen je in huis hebt en welke klusjes je graag gedaan zou willen hebben gedaan met een bepaald schoonmaakmiddel. 

 

Denk voordat je je een lijst maakt met huishoudkarweitjes wel goed na of de taken haalbaar zijn. Je kunt een stadswoning in drie uur tijd niet van onder tot boven schoonmaken. Vaak zijn de meest gewilde schoonmaak plekjes, de ruimtes welke je hygiënisch schoon wilt hebben, denk hierbij aan de keuken, badkamer en toilet.

 

De volgende klusjes kan een huishoudster doen in een doorsnee woning:

 • Badkamer: douche, bad, badkamermeubel en vloer. 
 • Toilet (2 stuks)
 • Keuken: alleen de buitenkant
 • Stofzuigen en dweilen, hal en woonkamer
 • Woonkamer schoonmaken met nat doekje: kastjes, tafel, tv- meubel, bank enz.
 • Trap en overloop (2 etages): stofzuigen en nat doekje bij de schilderijlijstjes.

Wat betekent dat de slaapkamers in dat tijdperk niet haalbaar zijn. Nu is dat geen probleem, want niet iedereen vindt het fijn als een "vreemd" iemand zo maar in zijn of haar domein komt. Vervelende huishoudklusjes zoals de bestekbak, koelkast of ramen schoonmaken is bij de een mogelijk, dan heb je de keuze uit een extra taak. Bij de ander gaat het ook niet binnen de drie uurtjes. Zou je het fijn vinden als een hulp had om je huishouden beter te organiseren of ben je meer van het minimalistisch schoonmaken?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tessa (woensdag, 27 september 2023 18:15)

  Interessant om te lezen wat een huishoudelijke hulp in 3 uur kan doen. Ik maak meestal per dag 1 ruimte schoon

 • #2

  Claire (zaterdag, 30 september 2023 18:46)

  Het lijkt mij zo'n uitkomst om hulp in het huis te hebben in de vorm van een huishoudelijke hulp.

 • #3

  Frederique (dinsdag, 03 oktober 2023 14:51)

  Heel vroeger, toen de kinderen nog jong waren, hadden we hulp. Ze kwam eens in de week 3 uur en deed zo'n beetje wat je hier ook schetst. Het was heel fijn moet ik zeggen.

 • #4

  Nicole Orriëns (vrijdag, 06 oktober 2023 11:00)

  Dankzij Flylady heb ik mijn huishouden best goed georganiseerd. Wel vind ik het soms lastig om het ook allemaal uit te voeren door tijdgebrek en omdat ik liever blog dan het huishouden doen...

 • #5

  Jouvence (zondag, 29 oktober 2023 14:29)

  Bij mijn in huis heeft alles een 'vaste plek', dat zorgt ervoor dat het opruimen van spullen een stuk sneller gaat. Ik probeer het huishouden ook altijd wel goed bij te houden, zodat het niet een enorme klus wordt.

 • #6

  Jennifer Delano (maandag, 05 februari 2024 15:22)

  De ene is niet de ander. Het is een hele job om een goede te vinden. Maar dit is een goed en praktisch lijstje met todo's. Dankjewel!