· 

Wat zijn de grote voor- en nadelen van een insectenhotel?

Wat zijn de grote voor- en nadelen van een insectenhotel?

Misschien wil je een insectenhotel zelf maken of aanschaffen voor de achtertuin. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een insectenhuis? De schuilplek is gemaakt van dennenappels, hout en spleten en kieren waar hommels, bijen en muggen zich in kunnen verstoppen.

 

In dit artikel staan de plus- en minpunten op rijtje, zodat je kunt afwegen of een insectenhuisje in de tuin aantrekkelijk is.

Wat zijn de grote voor- en nadelen van een insectenhotel?

Waarom zijn insecten zo belangrijk?

Is er geen wesp, bij of hommel te verkennen dan betekent het dat de tuin geen goede leefomgeving is voor de insecten. Misschien denk je dat dat geen probleem is, zo heb je toch geen insectenplaag in de achtertuin en geen wespen welke op de cola van mijn terras tafel afkomen.

 

Maar niets is minder waar, veel insecten in de plantentuin betekent dat de omgeving rondom je huis goed in balans is. Is er geen nuttig diertje te vinden tussen de bloemen, dan heb je geen beestjes welke de dode of levende insecten opeten zoals de mier.  En zijn er geen natuurlijk bestuivingen welke worden veroorzaakt door de bijen en de hommels. Zodra de gevleugelde dieren geen stuifmeelkorrels kunnen brengen naar de stamper van de bloem, betekent dit dat er minder groente en fruit over zal zijn voor de mens.

 

Als er geen kevers, torren en vlinders meer zijn, dan zal ons ecosysteem in elkaar storten. De beestjes zijn namelijk ook voeding voor de tuinvogels. Het is leuk om de tuinvogel te volgen met bijvoorbeeld een vogelhuisje met camera. Als je gaat kijken wordt het je pas duidelijk hoeveel kleine insecten er worden gevoerd aan de kuikens. Mochten muggen, bijen en spinnen uitsterven dan zou er geen voeding meer zijn voor de vogels. En mocht de zangvogel niet meer aan voeding komen dan zal de merel, het koolmeesje en alle andere tuinvogels uitsterven.

 

En dan zijn er geen beestjes meer welke zorgen voor bestuiving, worden er geen zaden meer verspreid en worden de dode dieren niet meer opgeruimd door de roofvogels, dit kan een gevaar zijn voor de mens, want zo kunnen er allemaal ziektes ontstaan.

 

Kortom we kunnen de kleine beestjes niet missen. Je kunt de insecten helpen door een insectenhotel te plaatsen in de achtertuin.

Het nut van een insectenhuis

Door een insectenhuis te plaatsen in je tuin, zal de achtertuin weer tot leven komen. Het lieveheersbeestje zal ervoor zorgen dat de bladluizen van bijvoorbeeld de rozen worden opeten en het eitje van de larve van de mug, welke in de vijver worden gelegd, zorgen weer voor minder algen en helder water in de vissenvijver.

 

Zodra je een insectenhotel maakt van dakpannen, riet en hout van de Es zullen er veel beestjes naar je achtertuin toetrekken. Zo zorg je ervoor dat de plantentuin in evenwicht blijft. En het is nog leuk om te zien hoe de vogels weer actief gevoerd worden en de kikkers smullen van de muggen rondom de vijver.

Tips voor het ophangen van het insectenhuisjes

Wil je een insectenhuisje ophangen of neerzetten, doe dit dan op een plek waar al veel gevleugelde beestjes aanwezig zijn. Heb je een mooie bloeier waar veel insecten op af komen, plaats dan het insectenverblijf daarbij in de buurt. Zo zal je zien dat de beestjes al snel de weg naar de schuilplaats zullen vinden. Je kunt het verblijf iets van de grond neerzetten of maximaal twee meter hoog ophangen.

 

Als tweede tips is het belangrijk om het huisje op een zonrijke plek neer te zetten. Insecten zijn zonaanbidders, een zonnige plek en het liefst windvrij wordt erg op prijs gesteld. Staat er wel veel wind dan kunnen de beestjes niet makkelijk het insectenhuisje bereiken. Als je er voor zorgt dat de opening van het huis niet richting het zuidoosten staat, doe je dit wel dan valt de regen rechtstreeks in het huisje en spoelen alle geschuilde insecten weg.

Voor- en nadelen van insecten in de achtertuin

Wil je meer insecten en vlinders in de tuin dan is een verblijf voor insecten dus een goede keuze, alle voordelen staan eigenlijk al in de tekst, maar zijn er ook nadelen als je een insectenhotel wilt plaatsen in de achtertuin? Eigenlijk zijn er helemaal geen nadelen, alleen als je bang bent voor kleine beestjes of allergisch bent voor wespen. 

 

Je kunt de vliegen en bijen het beste naar een vast centraal punt laten vliegen dan dat ze zelf een plek zoeken rondom je woning, zoals bijvoorbeeld in de spouwmuren.

Heb je een plek voor insecten in tuin of balkon?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (maandag, 17 april 2023 09:30)

    Wat een fijne tips! Ik vind het op een balkon geen optie, maar voor een tuin een heel goed idee.

  • #2

    Tessa (dinsdag, 18 april 2023 16:47)

    Wat een handig artikel over insectenhotels. Zelf zou ik er ook niet voor kiezen op er eentje op mijn balkon te nemen