· 

Modern wonen? Dit zijn de 5 belangrijkste interieur kenmerken

Modern wonen? Dit zijn de 5 belangrijkste interieur kenmerken

Is je oog gevallen op een modern interieur? Een woonstijl waarbij de strakke vormen belangrijke kenmerken zijn en de stijl van het interieur rust uitstraalt. Als deze interieurstijl je aanspreekt dan is dit een interessant artikel om te lezen. 

Om je woonkamer een moderne inrichting te geven zijn bepaalde richtlijnen wel van belang. Om je huis stijlvol in te richten staan in dit artikel alle eigenschappen van de populaire interieurstijl op een rijtje. Zodat je dadelijk je huis makkelijk kan stijlen en de juiste kleuren en meubels kan toepassen.

modern wonen de 5 belangrijkste kenmerken voor je interieur

Wat zijn de kenmerken van een modern interieur?

Een modern interieur herken je meteen, het ziet er namelijk heel anders uit dan een landelijke inrichting. Waarbij een landelijk interieur een rommelig uiterlijk heeft met veel sierkussentjes en wanddecoratie is dit bij een moderne interieurstijl het tegenovergestelde. De woonkamer is vooral praktische ingericht. In deze woonstijl wordt er veel gewerkt met lijnen en de woning heeft weinig tierelantijntjes. Liever minder decoratie dan een heel huis vol. De wooninrichting moet juist functioneel en overzichtelijk zijn.

Strakke woonstijl

In de woonstijl zien we strakke lijnen in de vorm van een hoekbank of rechthoekige eettafel, maar ook jaloezieën zijn erg gewild in deze woonstijl. De eenvoudige vormen worden gecombineerd met geometrische patronen, denk hierbij aan behang waarbij cirkels, vierkanten, rechthoeken of een lijnenpatroon in voorkomen. Het patroon mag best wel een opvallend design hebben, aangezien er een rustig kleurenpalet tegenover staat en de woonkamer minimalistisch is ingericht. Is een opvallende print op de muur een beetje te opzichtig dan kun je ook gaan voor een lijnenspel op de grond door middel van een opvallend vloerkleed.

 

Je ziet de lijnen ook verschijnen in de moderne deuren en kozijnen welke een strakke uitstraling hebben en ook goed in een industriële woning kunnen passen.

kleuren en meubels modern interieur

Opvallende design meubels of muurdecoratie

De meubels zijn functioneel en moeten lekker zitten of handig zijn in de praktijk. Daarbij mogen de moderne meubels een opvallende uitstraling hebben. De designmeubels hebben vaak een opvallende kleurtint en zijn minimalistisch ontworpen. Zo vallen ze goed op in het interieur, daarentegen zijn er niet te veel blikvanger in huis, de interieurinrichting moet namelijk wel een rustige sfeer uitstralen. Heb je geen idee hoe het interieur eruit moet komen te zien? Neem dan een kijkje in de moderne woonboerderij. Hierbij zijn de hoekige vormen gecombineerd met de kleuren wit-zwart, om de woonkamer een warme sfeer te geven zijn er rieten en houten elementen toegevoegd.

 

Wil je de muren een basic uitstraling geven, door de muren beige, wit of lichtgrijs te verven dan kun je ook een blikvanger op de muur hangen. Muurdecoratie in de vorm van een schilderij of andere wanddecoratie, hierbij mag de muurdecoratie groot van formaat zijn en voorzien zijn van warme (felle) kleuren zoals tinten uit de kleuren rood, oranje of geel. Hebben koude kleuren meer je voorkeur ga dan voor kleurtinten zoals paars, blauw of groen.

Kleuren voor de woonkamer

Het kleurenpalet is voorzien van neutrale kleuren zoals beige, wit, zwart en grijs. De kleurtinten zorgen voor een ingetogen sfeer. De basic kleuren, kunnen met diverse kleuren gecombineerd worden, als het maar behoudt, blijft tot een paar kleurtinten. De accentkleuren kun je subtiel terug laten komen in wanddecoratie, sierkussentjes, glazen decoratie of persoonlijke woondecoratie. Abstracte en geometrische motieven passen erg goed in deze interieurstijl.

 

Behalve glas zie je meerdere materialen voorkomen in een modern interieur. Metaal en roestvrij staal wordt vaak met de strakke stijl en de kleuren gecombineerd.

modern interieur inrichten 5 tips

De inrichting modern stijlen

In het interieur is veel lichtval aanwezig wat een ruimtelijk effect heeft op de inrichting van de woning. Het interieur is niet alleen licht, er is in de woning ook veel ruimte aanwezig. Dit ontstaat door het beperkt aantal meubels. Het minimalistische interieur geeft een ruimtelijk gevoel, waardoor de woonkamer overzichtelijk blijft en het woon- en eetgedeelte makkelijk in elkaar overvloeit.

Moderne stijl met andere interieurstijl combineren

We zien de laatste tijd dat mensen veel stijlen met elkaar combineren, modern landelijk wonen is erg in trek. Hierbij zien we dat de strakke lijnen in acht worden gehouden, maar dat er meer hout wordt toegevoegd om de sfeer een warmere en gezellige uitstraling te geven. 

Maar klassiek modern of modern industrieel je interieur inrichten is ook een optie. Eigenlijk kun je alle woonstijlen met elkaar combineren, zolang de kleurtinten en meubels, maar bij elkaar passen. Misschien heb je ook interesse in het artikel over handige meubels.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (maandag, 03 juli 2023 09:48)

  Het is niet mijn stijl maar ik kan het bij andere wel mooi vinden.

 • #2

  Renata Feyen (maandag, 03 juli 2023 13:37)

  Ik denk dat ons interieur wel min of meer modern is. Ik hou wel van strakke lijnen in het interieur.

 • #3

  Tessa (dinsdag, 04 juli 2023 19:42)

  Op foto's vind ik het altijd er mooi uitzien, maar zou het zelf neit willen. Hou meer van mix en match