· 

4 simpele tips om kikker naar tuin toe te lokken

4 simpele tips om kikker naar tuin toe te lokken

Heb je een kikkervijver aangelegd maar geen amfibieën in de tuin? Dan heb je misschien wat aan deze simpele tips. Kikkers hebben een toegevoegde waarde in de achtertuin. Zodra je water in de tuin hebt gecreëerd heb je kans op een bruine of groene kikker in de tuin. Het hele proces van paren tot kikkerdril kan je in je vijver volgen.

Maar niet iedereen heeft geluk, daarom geef ik je een paar tips zodat jij op een makkelijke wijze kikkers naar je tuin toe kan lokken.

Bruine en groene kikkers naar de tuin toe lokken
Bruine en groene kikkers naar de tuin toe lokken

Hoe kan je kikkers naar je tuin toe lokken?

De een rilt van de kikker of pad in de plantentuin, de ander vindt het kwakende beestje de kers op de taart. Dieren in de tuin zijn altijd leuk. De vijver is een plek waar kikkers graag verblijven of je nu in de stad of op het platteland woont, als je vijver aantrekkelijk is weten de kwakende beesten je plantentuin te vinden. Maar waarom zitten de springende beestjes wel bij de buren maar niet in jouw aangelegde vijver? Daar kunnen een paar redenen voor zijn.

Een kikker vindt jouw tuin geschikt als deze 4 punten aanwezig zijn in je achtertuin:

  • Water
  • Veiligheid
  • Voedsel
  • Verblijfplek

Deze punten lijken erg simpel maar de kikker en ook salamander in de tuin is kieskeurig. Je kunt wel de achtertuin zo aanpassen zodat het een kikkervriendelijke tuin wordt. Het volgende kan je zelf doen.

 

Hoe kikkers naar vijver toe lokken?
Hoe kikkers naar vijver toe lokken?

De amfibie heeft water nodig

In de leefomgeving van de amfibie bevindt zich water, nu kan een kikker ook makkelijk in een kleine vijver of speciekuip bivakkeren maar helaas niet overleven. Wil je het de tuin kikkervriendelijk maken dan moet de vijver minimaal 80 cm diep zijn, omdat sommige kikkersoorten graag overwinteren in het water. De kikkers die groen gekleurd zijn verblijven vaak in de winter onderwater, de bruinkleurige kikkers daarentegen zoeken in de winter een schuilplek op het land.

 

Ook niet onbelangrijk: kan de kikker makkelijk in en uit de vijver. Veel mensen leggen een mooie vijver aan maar daarbij zijn de vijverranden te hoog. Een kikkersoort kan dus makkelijk de vijver inspringen maar er niet meer uit. Je kan hier makkelijk iets aan veranderen. Maak een natuurlijke trap via stenen, keien, dakpannen of werk met hout. Zorg ervoor dat er meerdere plekken zijn waar het beestje de vijver in en kan. De vijver staat op een rustig plek met genoeg beschutting deels in de zon, zodat het beestje zich goed op kan warmen.

 

Het kwakende beestje heeft het liefst stilstaand water alhoewel een kleine stroming zoals een beekloop ook oké is. Een harde fonteinstraal ervaart de kikker als niet erg fijn. In de vijver kan de heikikker makkelijk met andere dieren samenleven. Je ziet vaak een salamander of goudvis samengaan. Houdt er wel rekening mee dat de vis niet te groot mag zijn. Een koikarper ervaart de kikker als een bedreiging, de kikkers dienen voor deze vissen als voeding. Als je de dieren samenhoudt, houd er dan wel rekening mee dat ze elkaars eitjes zien als voeding.

Hoe krijg ik kikker in tuin?
Hoe krijg ik kikker in tuin?

Kan jij de kikker genoeg bescherming geven?

We zien de kikker vaak bij water in de tuin, om het beestje genoeg bescherming te geven kan je het beste genoeg waterplanten plaatsen. De kikker is dol op moerasplanten, drijvende waterplanten, zuurstofplanten en waterlelies.  Geliefde waterplanten zijn Hoornblad, Fonteinkruid en Waterpest. Tussen de beplanting kan de kikker zich goed verstoppen bij gevaar. Je kan de amfibie nog meer schuilplaatsen geven door een plantenpot omgedraaid op de bodem neer te zetten of dakpannen scheef te plaatsen zodat de kikker een plek heeft om zich te beschermen onder water. 

 

Boven water houdt het groene beestje van genoeg beschutting, dit kan siergras zijn maar ook de Gele lis of de Doterbloem zijn favoriet. Houdt bij het aanplanten rekening met de plantensoort. Siergras moet je in het voorjaar snoeien dat betekent dat de kikker tijdelijk even geen schuilplek heeft op die plaats. Zet aan de rand van de vijver planten die het blad behouden. Je wilt immers geen vijver met bladeren of bloemen die uit struik of boom vallen.

 

Wil je de kikker of padden een veilige plek geven dan is er ook kikker en padden huisje om de amfibie te beschermen. Een plekje waar de kikker overdag makkelijk kan schuilen, een veilige plek waar de amfibie zich terug kan trekken.

Een rommelige of strakke tuin?

De kikker verblijft zoals gezegd niet alleen in en rondom het water maar ook in de tuin. Heb jij een achtertuin waar de kikker zich makkelijk kan verbergen of staan de tuinplanten in de border strak en compact en ligt er verder niks meer op de grond? Het kleine springende diertje is dol op een rommelige tuin.  De amfibie houdt van veel bladeren in de tuin, net zoals je op deze manier de  egel de winter door helpt. Bladeren, en takken waar de kikker onder kan schuilen. Je kan de kikker een beetje helpen door bloempotten half in te graven en de pot vol te stoppen met bladderen. 

Verder wil het glibberige beestje graag een achtertuin met "loshangende tuinplanten" hiermee bedoel ik geen strak gesnoeide buxus maar een Heuchera of de Nandina.  Vaste planten waarbij het blad soepel alle kanten opvalt.

Wat eet de groene en bruine kikker?

Om te overleven hebben de groene en de bruine kikkers voedsel nodig. Beide eten ze wormen en slakken. Het is een groot voordeel om de amfibie in de tuin te hebben want zo eten (naakt)slakken de tuinplanten niet op. Op het menu van de bruine kikker staat:

  • Wormen
  • Spinnen
  • Slakken
  • Mieren
  • Muizen
  • Kleine kikkers

De groene kikker eet het volgende op:

  • Insecten
  • Wormen
  • Slakken
  • Kikkervisjes

Wormen en slakken zijn vaak in elke achtertuin te vinden. Maar insecten kun je ook naar de tuin toe lokken met bepaalde plantensoorten. Heb je geen idee dan heb ik nog een paar planten tips insecten in tuin. Je kunt ook s 'avonds verlichting in de tuin laten branden waar de insecten op afkomen. 

 

Heb je alle tips toegepast dan wens ik je heel veel plezier met de kikkers in de tuin. Wil je meer weten over de tuin ; volg mij dan op Facebook onder Tuinweetjes. Misschien heb je ook interesse in het blog 12 vissoorten  geschikt voor de vijver en de beste oplossing om vissen tegen de reiger te beschermen.

Zou jij een kikker in de tuin willen hebben?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 20
  • #1

    Nicole Orriëns (woensdag, 27 april 2022 09:14)

    Ik had er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Maar nu wil ik wel een kikker in de tuin die in een prins verandert als ik hem kus.

  • #2

    EvenDelen.be (woensdag, 27 april 2022 09:29)

    We hebben op dit moment geen vijvertje. Maar het moet wel leuk zijn om een kleine waterpartij ergens te maken. Klinkt wel leuk om hierover eens te gaan nadenken. Kikkers zouden dan zeker welkom zijn.

  • #3

    Janet (vrijdag, 29 april 2022 10:42)

    Ik heb zowel bij mijn ouders als schoonouders meegemaakt dat er kikkers in de tuin waren. Ik heb er niet zulke goede ervaringen mee, omdat ze ons vaak genoeg wakker gemaakt hebben met hun geluid.

  • #4

    Henk (vrijdag, 29 april 2022 14:16)

    Voor ons huis loopt een sloot en meer dan regelmatig springt er een kikker door onze tuin. In onze achtertuin hebben ze de rare gewoonte om onder een kliko te gaan zitten.

  • #5

    Gabrielle (vrijdag, 29 april 2022 16:10)

    Wat een leuk en interessant artikel! Nooit zo bij stilgestaan maar we gaan deze zomer onze tuin onder de handen nemen en overwegen een vijver. Ik heb je artikel gelijk uitgeprint. Dank je wel!

  • #6

    Frederique (zondag, 01 mei 2022 19:53)

    Leuke tips hoor maar ik zou geen kikker in mijn tuin willen haha. In het Franse dorpje waar ik vroeger woonde waren er enorm veel kikkers in de tuinen en in de omgeving, keihard geluid maakten ze s avonds!!

  • #7

    Fallon (maandag, 02 mei 2022 08:57)

    Wel hele handige tips hoor! Heb geen vijver in de tuin maar zal dit wel enorm mooi vinden. Vroeger verzamelde ik kikkervisjes als kind haha! Met het idee om ze zelf op te voeden, zodra ze konden springen en doen gingen ze bij mijn 2e opa in de vijver!

  • #8

    Wanda (maandag, 02 mei 2022 11:09)

    Wij hebben geen vijver in de tuin, juist vanwege het werk wat er bij komt kijken, maar zo'n kikker lijkt mij dan wel weer erg leuk om rond te zien springen.

  • #9

    Gemma (maandag, 02 mei 2022 12:50)

    Wij hebben geen vijver in de tuin, maar voor huis wel een sloot voor huis met daarin mega veel kikkers!

  • #10

    sandra (maandag, 02 mei 2022 14:13)

    Wat een leuk artikel! Ik woon in een appartement en heb dus geen tuin. Wat is die van jou prachtig!

  • #11

    Tessa (maandag, 02 mei 2022 16:46)

    Leuk om te lezen hoe je jouw tuin kikker proof kan maken. Zelf heb ik een balkon, dus geen kikkers voor mij

  • #12

    rachel (woensdag, 04 mei 2022 08:57)

    nee zou ze niet willen hebben nee maar heb ze wel ivm de vijver die wij hebben. ik heb regelmatig gillen op de bank gezeten omdat er eentje door mijn huiskamer bounsde

  • #13

    Nicole Orriëns (woensdag, 04 mei 2022 11:14)

    Het was eigenlijk nog nooit bij mij opgekomen om actief kikkers naar mijn tuin te lokken. Ik vind ze vaak toch een beetje viezig en slijmerig.

  • #14

    Amina (woensdag, 04 mei 2022 14:12)

    Ahwww zo leuk! De wensen van de kikker doen me een beetje denken aan een kat. Die zijn ook zo kieskeurig en zoeken ook veiligheid en bescherming. Nooit geweten ❤️

  • #15

    Merel | De Mamagids (donderdag, 05 mei 2022 06:06)

    Begreep van een vriendin die regelmatig kikkers voor de deur had, dat die beesten verschrikkelijk hard kwaken. Vrijwillig een kikkervijver aanleggen sla ik dus even over. Met name omdat ze ook altijd naar hun geboortegrond terugkeren, naar het schijnt. We hebben desondanks wel regelmatig een kikker in de tuin, denk omdat de buren lange tijd een vijver hadden.

  • #16

    Sherry (donderdag, 05 mei 2022 15:10)

    Goede tips voor iemand die kikkers in de tuin wil. Vroeger vond ik het leuk. Nu vind ik dat ze teveel geluid maken.

  • #17

    Linda Meester (vrijdag, 06 mei 2022 10:05)

    Handige tips, aan onze tuin grenzen twee sloten. We hebben wel eens kikkerdril uitgezet

  • #18

    Krystle (vrijdag, 06 mei 2022 23:33)

    Ik had in ons vorige huis wel een vijver en echt heel veel kikkers! In mijn nieuwe woning geen vijver of iets met water, wel jammer want dat trekt dieren aan en is zo leuk.

  • #19

    Renata Feyen (zondag, 22 mei 2022 23:55)

    ik had er geen idee van dat een vijver ook diep moest zijn voor kikkers

  • #20

    Verdoodt Jean pierre (zondag, 25 juni 2023 15:08)

    Goed om weten, dank U.